The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thomas

Hoe moet ik mijn koelkast schoonmaken?

Het schoonmaken van je koelkast: we begrijpen dat dit geen hobby van je is. Maar wanneer je één keer in de 3 maanden een sopje maakt, de binnen- en buitenkant schoonmaakt en de waterafvoer checkt, is het slechts een kwestie van bijhouden. Lees hier hoe je je koelkast in 6 simpele stappen schoonmaakt.

Stap 1: maak de koelkast leeg

Binnenkant lege koelkast

Bij het schoonmaken van je koelkast is het belangrijk om eerst de stekker uit het stopcontact te halen. Vervolgens haal je je etenswaren uit de koelkast en bewaar je deze in een koelbox. Als het buiten koud genoeg is, kun je je eten ook even buiten of in de schuur zetten. Als je koelkast helemaal leeg is, haal je de losse onderdelen uit de koelkast. Denk hierbij aan de laden, rekken en plateaus. Heb je een vriesvak in je koelkast zitten? Ook deze moet je regelmatig schoonmaken.

Stap 2: maak een sopje

Koelkast met schoonmaakemmer

Het meest hygiënisch is om de koelkast schoon te maken met warm water en een scheut neutrale zeep of allesreiniger. Gebruik géén schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of thinner. Het is ook mogelijk om je koelkast schoon te maken met een koelkastreiniger.

Stap 3: controleer de waterafvoer

Waterafvoer in koelkast

Nadat de koelkast leeg is, kan het schoonmaken beginnen. De ingang van de waterafvoer zit onderin aan de binnenkant van de koelkast, vlak onder de groentelade. Wanneer de ingang van de afvoer verstopt is, maak je deze schoon met een wattenstaafje of satéprikker. Je voorkomt een verstopte afvoer door etenswaren niet bij de ingang van de afvoer te zetten. Ook is het beter om de achterwand van de koelkast vrij te houden.

Stap 4: maak de binnenkant schoon

Koelkastlamp

Neem de losse onderdelen en de binnenkant van de koelkast af. Vergeet ook zeker de rubbers van de koelkast niet. Hier hoopt vuil zich gemakkelijk op. De deurrubbers kun je wel schoonmaken met een beetje bleekmiddel en water. Gebruik hiervoor 50 ml bleekmiddel per 1 liter water. Nadat je alles hebt afgenomen met heet water en sop, droog je het af met een schone, droge doek.

Stap 5: maak de buitenkant schoon

Buitenkanst koelkast

Na het reinigen van de binnenkant is het tijd voor de buitenkant van de koelkast. Neem de buitenkant af met het eerder gemaakte sopje en droog de buitenkant met een schone doek. Heb je een koelkast met een ventilatierooster aan de achterkant? We raden je aan om deze één keer per jaar schoon te maken. Je kunt hiervoor een stofzuiger of een zachte borstel gebruiken.

Stap 6: ruim de koelkast in

Koelkast in keuken

Nu je koelkast van binnen en van buiten weer helemaal schoon is, hoef je je koelkast alleen nog maar in te delen. Zet de losse onderdelen weer op hun plek en plaats de etenswaren weer in de koelkast. Wanneer je koelkast helemaal is ingericht, stop je de stekker weer in het stopcontact.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 8.793 beoordelingen