The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Iris

Wat zijn surround opstellingen en hoe werken deze?

Je ziet ze vast wel eens voorbijkomen, de cijfercodes achter een speaker of home cinema set. We noemen dit surround opstellingen en we zullen je hier uitleggen hoe dit werkt. Ook benoemen we de meest gebruikte opstellingen en wat je daarvoor nodig hebt.

Hoe werkt een surround opstelling?

Surround opstellingen

In een surround opstelling plaats je luidsprekers rondom je luisterpositie. Op deze manier neem je het geluid van meerdere kanten waar. Zowel van links en rechts als van voor en achter. Hierdoor komt een film of serie tot leven in je woonkamer, omdat het lijkt of je er middenin zit. Het getal voor de punt staat voor een aantal speakers en het getal achter de punt staat voor het aantal subwoofers. De vuistregel is: hoe groter de set, hoe krachtiger en gedetailleerder het geluid.

Welke soorten speakers zijn er?

Surround set

Een set bestaat uit verschillende soorten speakers, met elk zijn eigen rol. Samen vormen ze een surround opstelling.

Front speaker of voorspeaker: De speakers die tegenover je luisterpositie staan. Deze staan vaak links en rechts naast je tv. Je creëert met 2 een stereopaar.

Center speaker: Een enkele speaker die tegenover je onder de tv staat. Deze geeft stemmen helder weer.

Achter speaker: Deze speakers staan links en rechts achter je luisterpositie.

Zij speakers: Deze luidsprekers staan links en rechts ter hoogte van je luisterpositie.

Subwoofer: Een subwoofer produceert alleen lage tonen, oftewel de bas. Deze plaats je voor je bij de tv, of in sommige gevallen onder je bank. De subwoofer zorgt voor extra effecten die je ook van de bioscoop gewend bent.

2.0 of 2.1

Bij een 2.0 of 2.1 opstelling luister je naar stereo geluid. Je hoort geluiden namelijk zowel links als rechts van je. Denk bijvoorbeeld aan een raceauto die van links naar rechts door het beeld scheurt. Je hebt hiervoor 2 speakers nodig met een optionele subwoofer voor extra lage tonen, oftewel bas.

3.0 of 3.1

Bij een 3.0 of 3.1 opstelling ervaar je nog steeds stereo geluid, maar dan met een extra center speaker. Deze center speaker zorgt voor meer details. Denk hierbij aan een duidelijke dialoog tussen 2 personages. Deze opstelling kom je ook wel eens tegen in een soundbar. Als je dit getal ziet staan, weet je dat het apparaat zowel geluid over de kanalen van links als rechts laat komen. De .1 staat voor de optionele subwoofer die extra lage tonen produceert.

5.0 of 5.1

Bij een 5.0 of 5.1 opstelling voeg je 2 extra speakers achter je luisterpositie toe. Deze achterspeakers zorgen voor nog meer effect. Zo lijkt het geritsel in de bosjes in de spannende thriller ook echt achter je bank vandaan te komen. Vanaf deze opstelling spreek je van surround geluid. Dit betekent dat je wordt omringd door het geluid. Het geluid komt als het ware van alle kanten. Wanneer je wilt genieten van lage tonen, voeg je een optionele subwoofer toe.

Wat is het derde getal?

Plafond speakers

In specifieke gevallen wordt er nog een derde getal toegevoegd, bijvoorbeeld 7.2.2. Dit derde getal staat voor speakers aan het plafond, waarbij je een Dolby Atmos effect krijgt. Zo komt het geluid niet alleen van om je heen, maar ook van recht boven je. 7.2.2 staat dus voor 7 surround speakers, 2 subwoofers en 2 plafondspeakers. In de afbeelding spreken we van FHS, oftewel Front High Speaker.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen