The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Welk type verrekijker heb ik nodig?

Je weet voor welke activiteit je een verrekijker gaat kopen. Naast situatie zijn er nog een aantal andere factoren waar je rekening mee kunt houden bij het vinden van de beste verrekijker voor jou. Hieronder lees je wat het verschil is tussen de verschillende prismatypes, of de verrekijker geschikt is voor brildragers en wanneer hij waterdicht is.

Dakkantprisma

Dakkantverrekijker

Een verrekijker met dakkantprisma heeft objectieven en prisma's die recht achter elkaar staan. Hierdoor zijn kijkers met een dakkantprisma compact van formaat. Een ander voordeel van dit type is dat je scherpstelt door de objectieven in plaats van het oculair te verplaatsen. Op deze manier komt er geen lucht in de kijker. Dit maakt hem minder gevoelig voor stof en water.

Porroprisma

Porroverrekijker

Bij een verrekijker met porroprisma staan het objectief en het oculair niet recht op elkaar. De beelden worden getransporteerd via een N-vormige knik. Hierdoor is de behuizing van dit type verrekijker breder. Een voordeel van het porroprisma is dat het voor meer diepteperceptie zorgt. Het nadeel van het porroprisma is dat je vaak scherpstelt door het oculair te verplaatsen. Hierdoor kan er stof en water in de kijker komen.

Monoculair

Monoculair

Een monoculair is een verrekijker met 1 oculair en objectief. Hierdoor zijn deze kijkers een stuk compacter en lichter dan de andere typen verrekijkers. Je kijkt bij deze kijker maar met 1 oog door de lens. Zo houd je met je andere oog de omgeving goed in de gaten. Het nadeel van een monokijker is dat je er minder diepte mee ziet.

Is mijn verrekijker geschikt voor brildragers?

Brildragers

Of een verrekijker geschikt is voor brildragers, hangt af van de maximale oogafstand van de kijker. Hiermee wordt de afstand van het oog tot de verrekijker bedoeld. Als je een bril draagt, is het belangrijk dat je de lens van de kijker niet direct op je oog hoeft te houden om voldoende te zien. Een maximale oogafstand vanaf 15 millimeter is voor brildragers zeker aan te raden. Zo houd je de kijker tegen je bril zonder beeldveld te verliezen.

Wanneer is een verrekijker waterdicht?

Waterdichte verrekijker

Zodra je naar een vochtige bestemming gaat als Schotland of het regenwoud, is het belangrijk dat je verrekijker waterdicht is. Een dakkantprisma zorgt ervoor dat de kijker minder gevoelig is voor vocht. Daarnaast draagt de vulstof van de kijker bij aan de waterbestendigheid. Een met stikstof gevulde verrekijker is door de lichte overdruk zeer goed afgesloten tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor komt er ook geen water in de kijker waar condens door kan ontstaan.

Sanne
Artikel van:
Sanne Verrekijker specialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen