The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Uhro

Advies over access points

Met een access point creëer je een wifi netwerk op een plek waar je nog geen draadloos internet hebt. Maar welk access point is de beste voor jou? Welke snelheid heb je nodig en ga je meerdere access points combineren om een groot wifi netwerk aan te leggen? Op deze pagina adviseren we je over de verschillende keuzes, zodat jij het access point kiest dat het beste bij jou past.

1. Welke snelheid heb je nodig?

Welke snelheid

De eigenschap die access points het duidelijkst onderscheidt is de snelheid, maar welke snelheid heb je precies nodig?

  • Ik wil vooral surfen en mailen: Een access point met een maximale snelheid van 450 Mbps is geschikt voor dit gebruik.
  • Ik wil surfen en af en toe een film streamen: Wil streamen in HD of soms downloaden, kies dan voor een access point met een snelheid tussen de 450 en 900 Mbps.
  • Ik wil vaak streamen, gamen en downloaden: Je gaat voor een access point met een hogere snelheid als je regelmatig films streamt in 4K maar tegelijkertijd ook wil gamen.

2. Hoe groot is de ruimte die je van draadloos internet wilt voorzien?

Ruimte draadloos internet

Je hebt voldoende aan 1 access point als je een klein kantoor, appartement of 1 verdieping van draadloos internet wilt voorzien. Wil je draadloos internet op meerdere verdiepingen of in een groot kantoor of bedrijfshal? Dan kies je voor een access point dat je aan andere access points kunt koppelen om het bereik te vergroten.

3. Wie gaan het draadloze netwerk gebruiken?

Gebruikers access point

Veel access points hebben de mogelijkheid om 1 of meer gastnetwerken aan te zetten. Handig als je visite, externe medewerkers of klanten over de vloer krijgt. Zij kunnen dan gebruikmaken van je internet, zonder dat jij het risico loopt dat ze in jouw privébestanden kunnen. Gebruik je alleen met je gezin of collega's draadloos internet, dan heb je voldoende aan een access point met 1 draadloos netwerk.

4. Hoeveel apparaten ga je aansluiten?

Aantal apparaten access point

Wanneer er veel apparaten tegelijkertijd actief zijn op een draadloos netwerk, kan dat voor een trage draadloze verbinding zorgen. Een standaard access point stuurt ieder apparaat om de beurt gegevens, waardoor een opstopping kan ontstaan. Je kunt dit voorkomen door te kiezen voor een access point met MU-MIMO. Die zet meerdere verbindingen tegelijk op, waardoor alle apparaten tegelijk internetverkeer kunnen ontvangen. Zo verbind je tot wel 200 apparaten met 1 access point.

5. Waar wil je het access point plaatsen?

Locatie access point

Er zijn access points die je op een tafel of een kast kunt plaatsen, maar steeds meer access points installeer je aan het plafond of aan de muur. Zo staat hij niet in de weg, terwijl je een perfecte draadloze verbinding hebt. Een access point die je via de netwerkkabel van stroom kunt voorzien, biedt dan maximale flexibiliteit. Met Power over Ethernet, zoals die standaard heet, heb je namelijk geen stopcontact meer nodig waar je het access point installeert.

6. Wil je de instellingen van je access point aanpassen?

Instellingen access point

De meeste access points werken direct uit de doos. Je plaatst hem, verbindt een netwerkkabel met je router en creëert een (extra) draadloos netwerk. Steeds meer access point hebben geavanceerde opties die je kunt configureren, bijvoorbeeld met een app. Zo geef je belangrijk netwerkverkeer voorrang of stel je een gastnetwerk in. Heb je meerdere access points aan elkaar gekoppeld, kies dan voor een systeem met centraal management. Zo configureer je alle access points tegelijkertijd.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen