The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisette

Alles over Hi-res audio koptelefoons

Er worden steeds vaker Hi-res audio koptelefoons en oordopjes gemaakt. Maar wat is Hi-res audio precies? Hoe klinkt het? Wat heb je nodig om er optimaal gebruik van te maken? En hoor je wel echt verschil tussen een Hi-res audio koptelefoon en een koptelefoon die dat niet ondersteunt? Je ziet het al: het onderwerp roept een hoop vragen op. Na het lezen van dit artikel zijn al deze vragen beantwoord.

Hoe klinkt Hi-res audio?

Hoe klinkt hi res audio

Voordat ik inga op de technische werking van Hi-res audio, beantwoord ik de belangrijkste vraag: hoe klinkt Hi-res audio? Kort door de bocht klinkt Hi-res audio gedetailleerder, dynamischer, ruimtelijker en accurater dan standaard audio, zoals mp3's, en zelfs cd. Bij het comprimeren van een mp3 audiobestand verklein je het bestand, waardoor er details in de muziek verloren gaan. Bij Hi-res audio vindt er geen kwaliteitsverlies plaats. Alle informatie die in de studio in de muziek is gestopt, wordt weergegeven. Hi-res wordt veelal omschreven als "muziek zoals de artiest het bedoeld heeft".

Is een Hi-res koptelefoon beter dan een gewone koptelefoon?

Hi-res beter dan gewone koptelefoon

Er heerst wereldwijd veel discussie omtrent Hi-res en er wordt dan ook regelmatig onderzoek gedaan naar de waarneembaarheid. De techniek van Hi-res is niet iets nieuws, maar er is sinds 2014 wel een keurmerk dat garandeert dat bepaalde koptelefoons en oordopjes Hi-res audio weergeven. Het geluid van een Hi-res koptelefoon of oordopje klinkt goed, zeker met hoge resolutie audiobestanden. Echter betekent dit niet dat koptelefoons en oordopjes zonder Hi-res keurmerk per definitie slecht klinken. Hi-res is slechts één onderdeel, terwijl de kwaliteit van het geluid afhangt van meerdere aspecten zoals timing en balans. Zo kan een goedkope koptelefoon met Hi-res slechter klinken dan een dure koptelefoon zonder Hi-res.

Wat heb je ervoor nodig?

Wat heb je nodig voor Hi Res

Om optimaal te kunnen genieten van Hi-res audio, heb je hoge resolutie audiobestanden nodig. De meest bekende indelingen zijn FLAC (Free Lossless Audio Codec) en A.L.A.C (Apple Lossless Audio Codec). Daarnaast heb je WAV, AIFF en DSD. Steeds meer muziekdiensten bieden Hi-res audiobestanden aan, waaronder Qobuz, Technics Tracks, Naim Label en 7Digital. Daarnaast heb je een smartphone nodig die Hi-res ondersteunt, zoals een Samsung Galaxy S7, Sony Xperia Z5 of LG G5. Apple iPhones ondersteunen alleen A.L.A.C, maar kunnen ook FLAC bestanden afspelen met de juiste software en apps zoals iAudioGate. Het nadeel is dat hoge resolutie audiobestanden meer ruimte in beslag nemen dan gewone mp3 bestanden.

Wat is Hi-res audio? Deel 1: de technische basis

Koptelefoon in studio

Om te begrijpen wat de technische werking van Hi-res audio is, moet je eerst weten hoe digitale geluidskwaliteit gemeten wordt. Geluidskwaliteit wordt uitgedrukt in sample snelheid en bit diepte. Sample snelheid is het aantal keer dat een audiosignaal wordt weergegeven. Hoe vaker een audiosignaal wordt weergegeven, hoe breder het frequentiebreik is en hoe gedetailleerder de muziek klinkt. Bit diepte heeft te maken met het aantal "stapjes" in de muziek. Des te meer stapjes, des te meer dynamiek in de muziek. Verschillen tussen hard en zacht zijn zo beter hoorbaar.

Wat is Hi-res audio? Deel 2: de technische verdieping

Hi-res audio oordopjes

Hi-res audio heeft een hogere sample snelheid en meer bit diepte dan een cd. Hiermee biedt Hi-res audio een hogere geluidskwaliteit dan cd. Een cd heeft een sample snelheid van 44.1 kHz en een bit diepte van 16 bits. Hi-res audio bestanden hebben geen duidelijke standaard, maar de meest gebruikte sample snelheid is 96 of 192 kHz met een bit diepte van 24 bits. Hi-res audio heeft een frequentiebereik van minimaal 40 kHz. De muziek klinkt hierdoor gedetailleerder. Bij standaard audio ligt dit bereik rond de 20 kHz.

Conclusie

Hi-res audio heeft een hogere sample snelheid en meer bit diepte dan standaard audio. Het geluid klinkt hierdoor gedetailleerder, dynamischer, ruimtelijker en accurater dan standaard audio, zoals mp3's, en zelfs cd. Voorwaarde is wel dat je beschikt over hoge resolutie audiobestanden. Of een koptelefoon met een Hi-res keurmerk daadwerkelijk beter is dan een koptelefoon die dit niet heeft, valt te betwisten.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 11.628 beoordelingen