The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisette

Alles over noise cancelling

In dit artikel lees je alles over actieve noise cancelling. Zo wordt uitgelegd hoe de techniek werkt, wat de voor- en nadelen zijn, voor welke situatie het geschikt is en welke koptelefoon of oordopjes het beste bij jou passen.

Wat is noise cancelling?

Er zijn 2 soorten noise cancelling: passief en actief. Alle dichte over ear koptelefoons en in ear oordopjes beschikken over passieve noise cancelling, omdat ze je oren of gehoorgang afsluiten. Hierdoor hoor je alle geluiden uit je omgeving minder hard. Actieve noise cancelling dempt achtergrondgeluid door middel van de volgende techniek. Koptelefoons en oordopjes met actieve noise cancelling hebben een microfoon die omgevingsgeluid meet en analyseert. Vervolgens wordt er een tegenovergesteld geluid van het gemeten omgevingsgeluid gegenereerd, een anti geluid dus. De combinatie van het omgevingsgeluid en anti geluid zorgt ervoor dat monotoon omgevingsgeluid wordt gedempt.

Wanneer gebruik ik noise cancelling?

Wanneer gebruik ik noise cancelling?

Actieve noise cancelling biedt uitkomst wanneer je in een luidruchtige omgeving bent. Van een zoemende vliegtuigmotor of lawaaiige trein heb je met noise cancelling geen last meer, omdat deze lage, monotone geluiden worden gedempt. Tijdens studeren of werken op kantoor bevordert noise cancelling de concentratie. Het geluid van een collega die op een toetsenbord typt, hoor je niet meer. Hogere en niet monotone geluiden, zoals pratende mensen, zijn in mindere mate nog wel hoorbaar. Een koptelefoon of oordopje met noise cancelling kun je in verband met de veiligheid beter niet gebruiken wanneer je deelneemt aan het verkeer.

Wat zijn de voor- en nadelen van noise cancelling?

Het voordeel van noise cancelling is dat storend omgevingsgeluid wordt gedempt en er niets anders overblijft dan je muziek. Daarnaast zorgt noise cancelling ervoor dat je je muziek niet harder hoeft te zetten om het goed te horen. Hierdoor loop je minder snel gehoorschade op. Het nadeel is dat noise cancelling werkt op een accu of batterij. Deze moet dus wel opgeladen zijn om van noise cancelling gebruik te kunnen maken. Sommige mensen worden misselijk van noise cancelling omdat het je evenwichtsorgaan in de war brengt. Dit gevoel verdwijnt na een tijdje meestal weer. Als je op de fiets zit, is noise cancelling niet aan te raden. Het is onveilig om je volledig af te sluiten van het geluid van het verkeer om je heen. Daarnaast kan de wind voor een vervelend geluid zorgen, waardoor je niet optimaal van de muziek geniet. Ten slotte zit er een prijskaartje aan noise cancelling.

Welke noise cancelling koptelefoon moet ik kiezen?

Welke noise cancelling koptelefoon moet ik kiezen?

Alle bekende merken op het gebied van koptelefoons en oordopjes hebben één of meerdere noise cancelling modellen in hun assortiment. Er zitten grote prijsverschillen tussen merken en modellen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de noise cancelling en extra mogelijkheden. Hierbij moet je denken aan het aanpassen van de hoeveelheid noise cancelling, de werking op een batterij of een accu en verschillende modi noise cancelling. Welke koptelefoon of oordopjes je moet kiezen, hangt dus helemaal af van je eisen. Des te hoger je verwachtingen zijn, des te hoger de prijs is.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 8.671 beoordelingen