The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Mijn MacBook start niet meer op

Ik kom thuis en ik klap snel mijn laptop open om een serie te kijken. Het beeld blijft zwart, ook wanneer ik nog eens de aan/uit-knop indruk. Oh nee, is hij kapot? Voordat ik in paniekmodus schiet, zijn er een aantal oplossingen die ik kan toepassen. Wellicht is het geen groot probleem. Eerst even alles nalopen dus.

Beeldschermproblemen uitsluiten

MacBook scherm

Misschien is mijn beeldscherm de oorzaak van het probleem. Dat wil ik eerst uitsluiten, maar hoe kom ik daarachter? Simpel. Ik druk op de aan/uit-knop en stel mezelf de volgende vragen:

 • Hoor ik een startgeluid?
 • Hoor ik een ventilator of harde schijf?
 • Zie ik de sluiter-LED oplichten? Mits MacBook er 1 heeft.
 • Brandt de Caps Lock-toets op het toetsenbord wanneer ik deze indruk? Is het antwoord op deze vragen ja? Mooi, dan heb ik dus wel stroom. Minder mooi is dat de bron van het probleem dan inderdaad het beeldscherm is.

Problemen met stroomvoorziening

Een beeldscherm probleem is dus uitgesloten. Helaas start mijn MacBook nog steeds niet op. Ik probeer het volgende:

 1. Controleer het stopcontact. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, toch controleer ik of MacBook is aangesloten op het stopcontact door na te gaan of het lichtsnoer en de adapter goed zijn aangesloten. Ik sluit mijn tafellamp aan op hetzelfde stopcontact om te controleren of deze werkt. De lamp werkt.
 2. Probeer een andere adapter. Het stopcontact lijkt gewoon te werken. Ik heb toevallig nog een andere adapter en netsnoer liggen. Ik sluit de andere netsnoer en adapter aan op mijn MacBook. Ik wacht even een kwartier. Zo krijgt de adapter genoeg kans om de batterij op te laden. Helaas, nog steeds geen stroom.
 3. Koppel accessoires los. Er zijn nog wat accessoires aangesloten op mijn MacBook. Die koppel ik los. Wellicht zit daar het probleem.
 4. Houd de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt. Ik houd de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt. Ik druk vervolgens opnieuw op de aan/uit-knop om te zien of MacBook nu opstart.

Stel SMC opnieuw in

SMC MacBook

SMC is verantwoordelijk voor standaardfuncties zoals het indrukken van de aan/uit-knop, reactie bij het openen en sluiten van het scherm, batterijbeheer etc. Voordat ik SMC opnieuw instel, check ik of ik mijn batterij wel of niet kan verwijderen. Mijn batterij is niet verwijderbaar

 1. Ik schakel MacBook uit.
 2. Ik druk tegelijk op de toetsen Shift + Control + Option (links) en de aan/uit-knop. Ik houdt deze toetsen en de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt. Op een MacBook Pro met Touch ID doet de Touch ID knop dienst als aan/uit-knop.
 3. Ik laat alle toetsen los.
 4. Ik druk nogmaals op de aan/uit-knop om MacBook in te schakelen.

Mijn batterij is wel verwijderbaar

 1. Ik schakel MacBook uit.
 2. Ik verwijder de batterij.
 3. Ik houd de aan/uit-knop 5 seconden ingedrukt.
 4. Ik plaats de batterij weer terug.
 5. Ik druk nogmaals op de aan/uit-knop om MacBook in te schakelen.

Geheugen verwijderen of opnieuw installeren

Yes! Het probleem is opgelost en mijn MacBook start weer op. Als laatste stapje had ik nog na kunnen gaan of ik onlangs geheugen of een schijf of mijn MacBook geïnstalleerd heb. Zo ja, heb ik dat dan wel correct gedaan? Installeer zo mogelijk het oorspronkelijke geheugen of de oorspronkelijke schijf om te zien of het probleem aanhoudt.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.141 beoordelingen