View Coolblue in English? |
  • Winkelmand
    Winkelmandje Productenpolonaise.
    Er zit niks in je winkelmandje.
    Vragen of hulp nodig bij je bestelling? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in één van onze winkels
Geschreven door Alexandra

Het verschil tussen Arabica en Robusta bonen

Wereldwijd zijn er meer dan 60 soorten koffie, maar daarvan zijn er maar 2 soorten bonen geschikt voor consumptie. Deze komen van de Arabica en de Robusta plant. De bonen hebben allebei andere eigenschappen en wij leggen je graag uit wat het verschil is tussen de 2 koffiebonen.

In het kort

Arabica Robusta
Is bitter van smaak Nee Ja
Is zoetzuur van smaak Ja Nee
Bevat veel cafeïne Nee Ja
Alleen geschikt als melange Nee Ja

Het uiterlijk

Arabica bonen

De Arabica boon

Een Arabica boon heeft een ovale vorm hij is lichtbruin. Bovendien is hij groter dan een Robusta boon.

Robusta bonen

De Robusta boon

Een Robusta boon is in vergelijking met een Arabica boon ronder en kleiner en hij is donkerbruin van kleur.

De smaak

Hoe smaken Arabica bonen

Smaak van Arabica bonen

Arabica bonen zijn aromatisch van smaak en hebben vaak fruitige of bloemige smaaktonen. Deze neigen meer naar zoet of zuur dan naar bitter. Koffie van 100% Arabica wordt door velen als perfectie gezien door de verfijnde smaak. De grond waarop de koffieboon groeit, (terroir) is sterk van invloed op de smaak van de koffie. Zo heeft een Arabica boon uit Brazilië heel andere smaakaccenten dan een Arabica boon uit Ethiopië.

Hoe smaken Robusta bonen

Smaak van Robusta bonen

Robusta bonen hebben een stevige, ronde smaak. De smaaktonen variëren van graanachtig tot houtachtig en deze zijn eerder bitter dan zuur. Je vindt vrijwel nooit koffie van 100% Robusta bonen, dit zou veel te bitter worden qua smaak. Wel wordt Robusta vaak toegevoegd aan een melange, want het vetgehalte van de boon zorgt voor een mooie cremalaag en Robusta kan net de juiste bitterheid en wat extra cafeïne aan een koffiemelange toevoegen. Ook bij Robusta bonen hangt de smaak sterk af van het land van herkomst.

De herkomst

Herkomst Arabica boon

Herkomst van de Arabica boon

Arabica bonen worden op grote hoogte geteeld. Ze groeien aan struiken waaraan langwerpige peulen groeien waar de koffiebonen in zitten. De meeste Arabica bonen worden geteeld in streken rond de evenaar. Ze groeien daar op hoogten tussen de 1000 en 2000 meter. Hierdoor is de productie kostbaarder en arbeidsintensiever en dat maakt de koffie duurder.

Herkomst Robusta boon

Herkomst van de Robusta boon

Robusta bonen groeien in tegenstelling tot Arabica bonen in lager gelegen gebieden rond de evenaar. Ze groeien als kleine besjes aan grote planten en worden in velden geteeld. Omdat de planten lager groeien zijn ze veel beter bestand tegen hitte, vocht en ziekten. Dit maakt ze makkelijker te telen en dus goedkoper dan Arabica bonen.

Welke kies je?

Welke boon je kiest hangt dus af van je smaak en wensen. Waarschijnlijk drink je nooit 100% Robusta, hiervoor leent de nogal bittere boon zich niet. Als je voor 100% Arabica gaat zul je een verfijnde, ietwat zoete smaakbeleving hebben. Hoe meer Robusta er aan een Arabica wordt toegevoegd, hoe sterker en bitterder deze zal smaken. Bovendien bevat Robusta meer cafeïne en of je daar op zit te wachten is aan jou.

Alexandra
Artikel van:
Alexandra
Specialist koken