The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Iris

Hoe kies je de juiste espresso bonen?

De beste espresso bonen kiezen is zo makkelijk nog niet. Welke koffiebonen het lekkerst zijn, ligt voor een groot deel aan jouw persoonlijke smaak. Wel vertellen we je graag welke factoren van invloed zijn op de smaak van jouw kopje koffie. Denk aan branding van de boon, de verhouding tussen Arabica en Robusta en het soort koffie dat je wilt zetten.

Espresso bonen kiezen

Wij helpen je om de beste koffiebonen voor jou te vinden door antwoord te geven op de volgende vragen:

  • In hoeverre heeft de branding invloed op de smaak van koffie?
  • Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta bonen?
  • Welke bonen gebruik je voor een espresso of een cappuccino?
  • Welke bonen kies je voor gebruik in een volautomatische koffiemachine?
  • Wat is het verschil tussen UTZ gecertifiseerde, faitrade of Rainforet Alliance gecertificeerde koffiebonen?

Branding en smaakintensiteit

donker of licht gebrande koffiebonen

De manier waarop een koffieboon is gebrand, is van invloed op de smaakintensiteit van de koffie. Een lichte branding zorgt voor een milde smaak, zonder dat de koffie een bittere smaak heeft. Hierin vind je fruittonen terug, die een frisse afdronk geven aan de koffie. Hoe donkerder de branding wordt, hoe meer bitters de boon krijgt en hoe intenser jouw kop koffie smaakt.

Arabica vs Robusta

Verschillen tussen Arabica en Robusta bonen

De meest gedronken boon is de Arabica boon. Dit komt omdat deze boon minder cafeïne bevat dan de Robusta boon. Zo zul je vaker een 100% Arabica koffie tegenkomen dan een 100% Robusta koffie. Robusta heeft een iets bittere smaak en wordt hierdoor eigenlijk nooit puur gedronken, maar wel in een melange. Door Arabica en Robusta bonen met elkaar te mengen, krijgt de koffie net wat meer pit. Vaak is bij een melange het grootste deel, zo’n 70% tot 80%, Arabica.

Filterkoffie, espresso of cappuccino

Koffiebonen voor cappuccino

Voor een gewone kop filterkoffie gebruik je het liefst een licht tot mild gebrande koffieboon. Een donker gebrande boon is al snel te bitter voor deze manier van koffie zetten. Dit geldt ook voor het zetten van espresso. Hoe donkerder de branding, hoe intenser en bitterder de smaak wordt. Maak je een melkspecialiteit, zoals een cappuccino of latte macchiato? Dan is een donker gebrande boon meer geschikt. Deze zorgt voor net wat meer smaak en pit, wat door de melk weghaalt.

Koffiebonen voor een volautomaat

De beste koffiebonen voor jouw koffiemachine

Robusta bonen hebben een vettig laagje aan de buitenkant. Dit heeft een nadelig effect op de werking van het binnenwerk van jouw volautomaat. Je zult de machine bij gebruik van een vette boon dan ook vaker moeten reinigen. Daarnaast zit er een verschil tussen goedkope en duurdere koffiebonen. De bonen van de goedkopere merken zijn minder zorgvuldig samengesteld. Er kunnen harde boontjes tussen zitten, die als je de koffiebonen gaat malen verstoppingen in het maalwerk veroorzaken.

Speciale keurmerken

Fairtrade koffiebonen

De manier waarop koffiebonen worden geteeld verschilt ook. Zo heb je fairtrade bonen, waarbij koffieboeren financiële steun krijgen. Of biologische bonen, waarbij er tijdens de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Rainforest Alliance beschermt de dieren en natuur in het regenwoud. Wanneer de bonen aan dergelijke kenmerken voldoen krijgen ze een keurmerk. Goed voor mens en milieu dus, maar het verandert verder niet iets aan de smaak van de koffie.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen