The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Annika

Hoe kies ik het juiste autonavigatiesysteem?

Ieder autonavigatiesysteem brengt je naar de gewenste bestemming. Toch kan het lastig zijn om te vinden wat je nodig hebt, omdat er zoveel soorten en maten zijn met allerlei verschillende functies. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een autonavigatiesysteem, zodat je weet welk navigatiesysteem het beste is voor jou.

Type voertuig, formaat en kaartdekking

Truck navigatiesysteem

Type voertuig

Navigatiesystemen zijn geschikt voor een bepaald type voertuig. Zo biedt een systeem voor caravans, campers of vrachtwagens een extra functie waarin je aangeeft hoe groot je voertuig precies is. Hierdoor stuurt het systeem je niet langs kleine, kronkelende wegen of tunnels waar je voertuig niet doorheen past. Vaak bieden deze systemen wel een extra optie voor gebruik in een personenauto.

Formaat autonavigatiesysteem

4.3, 5, 6 of 7 inch

Er bestaan 4 maten autonavigatie. Op een groter toestel van 6 of 7 inch zie je details op het scherm beter, maar bij een kleiner toestel van 4.3 of 5 inch kijk je gemakkelijker om het systeem heen door je voorruit. Heb je een kleine auto? Dan past een 4.3 of 5 inch navigatiesysteem goed. Rijd je in een grote auto, camper of vrachtwagen? Dan is een 6 of 7 inch beeldscherm gebruikelijk.

Kaartdekking autonavigatie

Kaartdekking en kaartupdates

Bedenk voor aanschaf goed waar je het navigatiesysteem gaat gebruiken. Er staan namelijk verschillende kaarten vooraf geïnstalleerd. Meestal zijn dit kaarten van West-Europa, Centraal-Europa of heel Europa. Ga je naar een bestemming buiten Europa? Let er dan op dat je een navigatiesysteem met wereldwijde kaartdekking kiest, of een systeem waarbij het kaartmateriaal uitbreidbaar is. Let ook op kaartupdates, aangezien het wegennetwerk voortdurend verandert. Soms zijn deze updates gratis, soms sluit je hier een abonnement voor af.

Extra functies

Spraakbesturing navigatie

Spraakbesturing en handsfree bellen

Sommige navigatiesystemen bedien je met spraakbesturing. Dit betekent dat je tijdens het autorijden zegt wat je zoekt en het navigatiesysteem reageert hierop. Handig, want je geeft gemakkelijk wijzigingen door en houdt daarbij beide handen gewoon aan het stuur. Met de mogelijkheid om handsfree te bellen heb je ook je handen niet nodig. Je mobiele telefoon maakt via Bluetooth verbinding met het navigatiesysteem, zodat je gesprekken via de luidspreker van het toestel verlopen.

Routes inladen navigatie

Points of interest en routes inladen

Sommige systemen laten points of interest zien, zoals tankstations, restaurants of parkeergelegenheden. Soms zie je zelfs de TripAdvisor-beoordelingen erbij. Ook bestaat er een functie waarbij je van tevoren een route inlaadt. Je geeft tussenpunten aan op je pc en zet vervolgens de route op je toestel. Zo weet je van tevoren precies welke route je gaat rijden.

Dashcam navigatie

Ingebouwde dashcam

Een ingebouwde dashcam is een vrij unieke functie en vind je alleen terug bij luxere navigatiesystemen. Een dashcam legt vast wat er tijdens de autorit gebeurt. Ben je onverhoopt betrokken bij een verkeersongeval? Dan neemt de dashcam het op, zodat je later terugziet wat er precies gebeurde.

Ontvangen van verkeersinformatie

Veel navigatiesystemen geven verkeersinformatie, zodat jij niet onverwachts in de file staat. Er zijn 4 verschillende manieren om verkeersinformatie te ontvangen; via digitale radio (DAB+-TMC), via radio (RDS-TMC), via een ingebouwde simkaart (GPRS) en via je smartphone (GPRS). Alle voor- en nadelen van de verschillende ontvangers lees je in het volgende artikel.

Annika
Artikel van:
Annika GPSspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 13.488 beoordelingen