The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Eveline

Navigeren: auto gps systeem vs smartphone

Wanneer kies je voor een auto gps systeem en wanneer kies je voor een smartphone om je de weg te wijzen? Beide opties navigeren en beide opties hebben voor- en nadelen. In dit artikel lees je de belangrijkste functies van een auto gps ten opzichte van de 2 populairste navigatie-apps voor je smartphone: Google Maps en Waze.

Vergelijk een auto gps met een smartphone

Auto gps systeem Smartphone
Kaartdekking Regelmatige updates zijn nodig voor actueel kaartmateriaal. Updates zijn niet nodig en apps zoals Google Maps zijn vaak al vooraf geïnstalleerd.
Route Duidelijke en grote weergave van je route. Kleinere en minder uitgebreide weergave van je route.
Verkeersinfo Zeer volledig en actueel. Minder gedetailleerd.
Extra's Anti-reflecterend scherm en handsfree bellen zonder onderbreking van de navigatie. Spraakbesturing, instelbaar voor fiets- of voetgangersroutes.

Verkeersinformatie

Auto gps systeem Garmin

Verkeersinformatie op je auto gps systeem

Er zijn verschillende manieren om verkeersinformatie te ontvangen op je auto gps systeem. Een van de beste en snelste opties is via een auto gps systeem met ingebouwde simkaart. Je toestel ontvangt dan informatie via 3- of 4G. De dekking van deze techniek is groot en de informatie wordt snel ververst. Zo weet je het bijvoorbeeld meteen als het verkeer vaststaat op de Coolsingel in Rotterdam. Het ontvangen van verkeersinformatie via sim is in de meeste gevallen - ook in het buitenland - gratis.

Verkeersinformatie op smartphone

Verkeersinformatie op je smartphone

De gps-apps op je smartphone zijn beperkter dan je auto gps systeem. Google Maps kleurt wegen rood als het druk is, maar gedetailleerde informatie krijg je niet. Via Waze krijg je wel meer informatie, alleen is de verkeersinformatie op deze app afhankelijk van gebruikers. De informatie is nauwkeurig, maar er kan wel informatie missen als nog niemand de situatie gemeld heeft. Wel geeft Waze informatie over de maximumsnelheid.

Gebruiksgemak

Auto gps met wifi TomTom

Gebruiksgemak van je auto gps systeem

Je moet het kaartmateriaal op je auto gps systeem regelmatig updaten voor actuele informatie. Bij Luxere toestellen kan dit steeds vaker via wifi. Dan heb je geen kabel en computer meer nodig, maar update je draadloos. Afhankelijk van het kaartmateriaal dat op het toestel staat, navigeert een auto gps systeem ook in het buitenland, zonder dat extra hier kosten aan verbonden zijn. Bij veel navigatiesystemen breid je het kaartmateriaal ook gemakkelijk uit.

Gps route smartphone

Gebruiksgemak van je smartphone

Als je een smartphone in je bezit hebt, is Google Maps vaak al geïnstalleerd en kun je dus meteen aan de slag. De apps bepalen jouw locatie met de gps van je telefoon en houden de kaarten up-to-date. Je gebruikt de mobiele apps in de auto en op fiets- en wandelroutes. De apps verbruiken wel data. Dit betekent dat het buiten Europa niet altijd werkt, of hoge kosten met zich meebrengt. Zonder internet beschikt het toestel ook niet over verkeersinformatie.

Extra kenmerken

Auto gps Garmin

Kenmerken van je auto gps systeem

Kenmerken van je auto gps systeem Het scherm van het gemiddelde auto gps systeem is even groot als dat van een gemiddelde smartphone (rond de 5 inch). Toch is de weergave van je route op een auto gps systeem veel overzichtelijker. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een 3D weergave, oriënteer je jezelf nog gemakkelijker in grote steden. Veel auto gps systemen hebben de mogelijkheid om handsfree te bellen, hem met je stem te bedienen en je telefoon te koppelen voor het ontvangen van notificaties.

Smartphone met gps

Kenmerken van je smartphone

Met spraakgestuurd zoeken via Google of Siri is het mogelijk om te navigeren. Je zegt bijvoorbeeld “navigeer naar Stadhuisplein in Rotterdam” en je telefoon zoekt de route op. Andere handige features van auto gps systemen zie je niet terug op smartphones. Nuttige punten in je omgeving worden niet aangegeven tijdens het rijden, de zon weerspiegelt op het scherm van je telefoon en de indeling van het scherm is minder overzichtelijk.

Conclusie

Auto gps systemen en smartphones hebben allebei hun voor- en nadelen. Jouw keuze hangt vooral af van wat jij belangrijk vindt en in welke situatie je wil navigeren. In de auto, camper, of in de vrachtwagen hebben gps systemen onze voorkeur. Die apparaten zijn erop gemaakt om navigeren voor jou zo eenvoudig mogelijk te maken. Smartphones blinken vooral uit in gemak: je hebt het toestel al in je bezit, kaarten worden vanzelf geüpdatet en je navigeert er ook mee op de fiets of te voet.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen