The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Annika

Advies over autostoelen

Een goede autostoel is belangrijk voor de veiligheid van je kind. De lengte van jouw kindje bepaalt welk autostoeltje je zoekt. Autostoeltjes zijn hiermee in 3 groepen verdeeld: groep 0+ voor baby’s, groep 1 voor peuters, groep 2 en 3 voor kinderen. In dit artikel lees je alles over deze groepen en wanneer je overstapt naar de volgende groep.

Groepen

Groep Lengte Gewicht Leeftijd
Groep 0+ baby's Tot ca. 75 cm Tot ca. 13 kg Vanaf de geboorte tot ca. 1 jaar
Groep 1 (peuters) ca. 70 t/m 105 cm ca. 9 t/m 18 kg ca. 9 maanden t/m 4 jaar
Groep 2/3 (kinderen) ca. 100 t/m 150 cm 15 t/m 36 kg ca. 3 t/m 12 jaar

Groep 0+, 1 en 2/3

Baby autostoel groep 0+

Autostoel baby - Groep 0+

Deze groep autostoelen is geschikt voor kinderen tot ongeveer 75 centimeter lang. Ze beschermen vooral het hoofd en de nek van je baby. Vervoer je baby zo lang mogelijk in een achterwaartse autostoel, zodat je je kindje nooit te snel in een te grote stoel zet. Je stapt pas over naar een peuterstoel als de schouders van je baby 2 centimeter boven de bovenste gordelopening van het stoeltje uitkomen.

Autostoel peutrs groep 1

Autostoel peuter - Groep 1

Zodra de schouders van je kind ongeveer 2 centimeter boven de bovenste gordelopening van de babystoel uitsteken, stap je over naar de groep 1 stoelen. Dit zijn de autostoelen voor peuters en kleuters. Je gebruikt deze tot je kindje 105 cm lang is. Een groep 1 autostoel beschermt ook vooral het hoofd en de nek van je peuter of kleuter.

Autostoel kind groep 2 en 3

Autostoel kind - Groep 2 & 3

Groeit jouw kindje na 4 jaar nu echt uit de oude autostoel? Dan ga je naar autostoelen in groep 2 en 3, die vooral de buik en nek van je kind beschermen. Deze autostoelen gebruik je totdat je kind tussen de 125 en 150 centimeter is. Wanneer je kind groot genoeg is en uit zichzelf stevig genoeg zit, stap je over op een zitverhoger.

Wanneer is een zitverhoger toegestaan?

Zitverhoger

Een zitverhoger is toegestaan wanneer je kind langer is dan 125 centimeter en zwaarder dan 22 kilogram. Een verhoger is verplicht voor kinderen tot 135 centimeter lang. De zitverhoger bevestig je met de autogordel en biedt je kind meer bewegingsvrijheid door de missende rug- en zijsteunen. Wanneer je kind 135 centimeter of langer is maar de autogordel loopt zonder zitverhoger nog langs de hals en buik, gebruik dan toch een verhoger. De gordel hoort namelijk over de schouder te lopen.

Lengte is leidend

De verdeling van de groepen autostoelen is gebaseerd op lengte, gewicht en leeftijd. Let er op dat hierbij de lengte van je baby, peuter of kind het belangrijkste aspect is. De stoel moet namelijk vooral het hoofd en de nek van je kind beschermen. Dus wanneer de leeftijd en het gewicht van je kind in groep 1 vallen maar je kind is kleiner dan 75 centimeter, gebruik dan toch nog even een groep 0+ autostoel.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen