The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Hoe verleng ik de batterijduur van mijn MacBook?

Met mijn Apple MacBook ben ik vaak in de weer zonder hem aan de oplader te hangen. Zeker als ik met grafische programma's werk of lang op het internet surf gaat de accu wat sneller leeg dan ik zou willen. Gelukkig zijn er allerlei trucjes waardoor je batterij net even wat langer meegaat. Op deze pagina geef ik je wat praktische tips mee voor een verlengde batterijduur en leg ik uit hoe ik de batterij van mijn MacBook in de gaten houd.

Tips voor het verlengen van de batterijduur

Helderheid MacBook aanpassen

Helderheid

De helderheid van mijn beeldscherm dim ik snel met de functieknoppen of met de Touch Bar op mijn MacBook. Mijn MacBook kan de helderheid automatisch aanpassen aan het licht van de omgeving, wat extra stroom kost. Dit zet ik via Systeemvoorkeuren > Beeldschermen uit.

Toetsenbordverlichting aanpassen

Toetsenbordverlichting

Ook de toetsenbordverlichting zet ik uit met de functieknoppen op het toetsenbord. Mijn MacBook kan ook de toetsenbordverlichting automatisch aanpassen aan het licht van de omgeving. Ik ga naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord om dit uit te zetten.

Sluimerstand en screensaver

Sluimerstand Apple MacBook

Sluimerstand

Onder Systeemvoorkeuren > Energiestand kies ik voor 'batterij' om mijn MacBook eerder in sluimerstand te laten gaan. Zo wordt mijn MacBook uitgeschakeld en verspil ik geen batterij als ik hem niet gebruik.

Apple Macbook screensaver uitschakelen

Screensaver

Als mijn MacBook snel op sluimerstand gaat, heb ik geen energieverbruikende screensaver nodig. Via Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging ga ik naar 'schermbeveiliging' en selecteer ik links onderin de optie 'nooit'.

Draadloze verbindingen en Flash

WiFi uitschakelen Apple MacBook

WiFi en bluetooth

Als ik even geen internet gebruik, kan ik mijn WiFi makkelijk uitschakelen via het WiFi icoontje in de menubalk bovenin het scherm. Gebruik ik geen Bluetooth, dan schakel ik dat hier via het Bluetooth icoontje uit. Op de nieuwste generatie MacBook ga ik naar Systeemvoorkeuren > Bluetooth om dit uit te schakelen.

Flash plugin uitschakelen Apple MacBook

Flash

De Flash plugin kost onnodig veel energie. Ik open Safari en ga in de menubalk naar Voorkeuren > Geavanceerd en kies voor 'Stop plugins om stroom te besparen'. Een andere optie is om de Flash plugin te verwijderen. Dit kan weinig kwaad, omdat er steeds minder websites zijn die gebruik maken van Flash.

Randapparatuur en Time Machine

Randapparatuur loskoppelen Apple MacBook

Randapparatuur

Met het aansluiten van bijvoorbeeld een externe harde schijf of het opladen van mijn iPhone verbruikt mijn MacBook stroom. Daarom ontkoppel ik externe apparaten wanneer ik ze niet gebruik en laad ik mijn iPhone via het stopcontact op.

Time Machine uitschakelen bij gebruik batterij

Time Machine

Het programma Time Machine maakt op de achtergrond backups van mijn MacBook. Dit gebeurt op meerdere momenten per dag en dit kost weer batterij. Via Systeemvoorkeuren > Time Machine > Opties zet ik het maken van een backup bij gebruik van de batterij uit.

Power Nap en actieve programma's

Power Nap uitschakelen bij gebruik batterij

Power Nap

Power Nap is een app die ik gebruik om mijn e-mail en iCloud activiteiten te synchroniseren wanneer mijn MacBook in sluimerstand staat. Hierdoor verbruikt mijn laptop haast altijd stroom. Via Systeemvoorkeuren > Energiestand > Batterij vink ik Power Nap uit.

Apps uitschakelen via Activiteitenweergave

Actieve programma's

Via Activiteitenweergave kan ik zien welke apps het CPU van mijn MacBook belasten. Dit kunnen apps zijn die ik op dat moment niet nodig heb, maar op de achtergrond toch onnodig veel stroom gebruiken. Klik op het kruisje linksboven om een app te sluiten.

Spotlight en Mail

Spotlight instellen

Spotlight

Spotlight indexeert tijdens het zoeken de inhoud van mijn hele MacBook en dat verbruikt energie. Daarom schakel ik via Systeemvoorkeuren > Spotlight alleen de nodige onderdelen in waar Spotlight naar zoekt.

Mail zoek naar nieuwe berichten aanpassen

Mail

Om batterij te besparen stel ik in dat mijn MacBook niet continu blijft zoeken naar nieuwe e-mails. In het Mail programma open ik Voorkeuren > Algemeen en pas ik 'Zoek naar nieuwe berichten' aan.

Van HDD naar SSD

MacBook HDD SSD vervangen

Vervang je HDD voor een SSD

Wat oudere MacBooks beschikken doorgaans over een HDD schijf. Deze schijven zijn, naast dat ze langzamer zijn, niet zo energiezuinig als een SSD. Daarom raad ik aan om de HDD voor een SSD te vervangen.

Goed om te weten: de batterijstatus

Omdat ik mijn MacBook vaak zonder netadapter gebruik, houd ik altijd de staat van de batterij in de gaten. Mijn MacBook geeft het aan wanneer mijn batterij niet meer goed is en dan wordt het tijd om deze te vervangen. Ik kan op meerdere manieren bekijken of de batterij van mijn MacBook 'gezond' is.

De batterijstatus controleren

Mijn MacBook weet in welke staat de batterij verkeert. Dit zie ik in de menubalk bovenin het scherm van mijn MacBook met de Option (Alt) toets ingedrukt op het batterij icoontje te klikken. Geeft mijn MacBook aan dat de batterijstatus 'normaal' is, dan weet ik dat de batterij naar behoren werkt.

De oplaadfrequentie bekijken

De oplaadfrequentie geeft aan hoeveel keer mijn MacBook 100% opgeladen is geweest. Dit wordt de batterijcyclus genoemd. De batterij van MacBooks na 2009 kan ruim 1000 cycli overleven, daarna wordt het tijd om de batterij te vervangen. MacBooks voor die tijd kunnen zo'n 300 tot 500 cycli aan. Via het Apple menu ga ik naar 'Over deze Mac' en daar klik ik op 'Systeemoverzicht'. Vervolgens klik ik in het linker menu op 'voeding' en kan ik het aantal cycli bekijken.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.103 beoordelingen