The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Advies over bladblazers

De bladeren vallen van de bomen en bedekken je grasveld, terras en oprit. Ook de parken, straten en parkeerterreinen liggen vol met gebladerte. Waar je ook aan de slag gaat, een bladblazer komt hierbij goed van pas. Er zijn een aantal eigenschappen waar je op moet letten bij het kiezen van een bladblazer. Die eigenschappen bespreken we hier.

1. Welke aandrijving heeft je voorkeur?

De eerste keuze die je maakt bij het uitzoeken van je bladblazer, is de aandrijving. De aandrijving is de manier waarop je de motor van de bladblazer laat draaien. Je kiest of je een bladblazer wilt die werkt op netstroom, op benzine of op accu. Elke aandrijving heeft zo zijn voor- en nadelen.

Type aandrijvingen

Elektrisch

Een elektrische bladblazer gebruik je in een niet al te grote tuin. Je bent immers afhankelijk van de lengte van het snoer. Daarnaast is het handig als je niet te veel obstakels hebt in je tuin. Het snoer kan natuurlijk beperkend werken als je om veel bomen moet slalommen. Elektrische bladblazers vergen weinig onderhoud.

  • Je hebt continue stroomvoorziening.
  • De bladblazers zijn meestal licht van gewicht.
  • Je werkt altijd met een verlengkabel.

Accu

Een accu bladbazer geeft je veel bewegingsvrijheid in vergelijking met een elektrische bladblazer. Daarnaast zijn ze een stuk minder luid dan benzine bladblazers. Accu bladblazers hebben doorgaans een minder grote blaassnelheid dan benzine bladblazers, maar zijn wel geschikt voor de meeste klussen rondom je huis.

  • Je werkt draadloos.
  • De bladblazers zijn stiller en milieuvriendelijker.
  • Je bent afhankelijk van de gebruiksduur van je accu.

Benzine

Benzine bladblazers zijn geschikt voor de grotere klussen. Ze bieden je veel bewegingsvrijheid en veel vermogen. Een nadeel is dat de een bladblazer op benzine erg luid is. Ook vergen benzine bladblazers relatief veel onderhoud.

  • Je werkt draadloos.
  • De bladblazers zijn robuust en krachtig.
  • De motor vergt onderhoud en brandstof.

2. Wil je een koffermodel of een rugzakmodel?

Model bladblazer

De meeste bladblazers hebben een goed hanteerbaar gewicht en draag je dus gewoon in de hand. Dat zijn de koffermodellen. De echt zwaardere modellen, zo rond de 5 kilogram, zijn niet prettig om continu in je hand te houden. Vaak zijn deze bladblazers als rugzakmodel uitgevoerd. Terwijl je de bladblazer als een rugzak op je rug draagt, bedien je hem met het handvat en de knop op de blaaspijp.

3. Zuig- en versnipperfunctie

Rotor bladblazer

Naast blazen zijn er bladblazers die ook bladeren opzuigen en versnipperen. Je zuigt het gebladerte op, waarna ze door de rotor vliegen. Deze draait snel rond en versnippert zo de bladeren. Een metalen rotor is duurzamer dan een kunststof rotor. De versnipperratio vertelt je hoeveel kleiner de bladeren worden gemaakt. De snippers worden vervolgens opgevangen in een opvangzak. Hoe groter de versnipperratio is, hoe kleiner de bladeren worden gemaakt en hoe meer er in de opvangzak past. Let wel op de grootte van de buis waarmee je de bladeren opzuigt. Grote bladeren kunnen blijven hangen en een verstopping veroorzaken.

4. Wil je extra gebruiksgemak?

Hark bladblazer

Naast een standaard bladblazer, zijn er modellen met extra opties. Met een extra handvat heb je meer grip, bedien je de bladblazer eenvoudiger en houd je hem ook prettiger vast. Een neuswiel zorgt ervoor dat je niet het hele gewicht hoeft te tillen. Je rolt de bladblazer over je grasmat of terras. Een draagriem is van toepassing voor koffermodellen, waardoor je indien gewenst het gewicht op je schouders of rug draagt. Zit je gebladerte goed aan elkaar of aan de grond vastgeplakt, dan is het verstandig om het eerst even wat los te schrapen met een hark aan het uiteinde van de blaaspijp. En wil je de blaassnelheid wat lager of hoger instellen, ga dan voor een bladblazer met een regelbaar toerental.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen