The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Amber

Wat is de camerakwaliteit van een smartphone?

De camera op een smartphone is voor veel mensen een belangrijk onderdeel. Maar hoe weet je of de smartphone die jij voor ogen hebt een goede camera heeft? Om het verschil aan te geven in camerakwaliteit hebben we ons assortiment ingedeeld in 5 klasses. In dit artikel lees je welke klasses dit zijn en hoe ze zijn ingedeeld.

In het kort

Om de camerakwaliteit van een smartphone te bepalen, letten we op de onderstaande specificaties:

 • Beeldsensor: De grootte van de sensor bepaalt onder andere het beeldformaat, de resolutie en prestaties bij weinig licht.
 • Optische beeldstabilisatie: Zorgt ervoor dat foto's en filmpjes scherp en stabiel zijn, ook als er met de camera wordt bewogen.
 • Diafragma: Is verantwoordelijk voor de hoeveelheid licht die binnenkomt en op de sensor valt.
 • Type lens: De lenstechniek is belangrijk voor het soort foto. Een telelens is bijvoorbeeld geschikt voor portretten.
 • Autofocus: Stelt het beeld automatisch scherp voordat de foto wordt gemaakt.
 • Type flitser: Hoe meer led in de flitser, hoe meer extern licht er op je foto wordt geprojecteerd.
 • Megapixels: Geeft aan hoeveel pixels er in een foto zitten en hoe groot de foto kan worden afgedrukt zonder verlies van kwaliteit.
 • Tweede camera: Creëert een scherpte-diepte effect in je foto, ook wel bokeh-effect genoemd.
 • Derde camera: Zorgt ervoor dat foto's nóg gedetailleerder en kleurrijker zijn dan met 1 of 2 camera's.
 • Optische zoom: Gebruikt de volledige resolutie tijdens het inzoomen, zodat je inzoomt zonder kwaliteitsverlies.
 • Video opname kwaliteit: Dankzij een hoge opnamekwaliteit maak je scherpe en gedetailleerde video's.

Uitstekende camerakwaliteit

Uitstekende camera

Kies je een nieuwe smartphone uit op basis van de cameraspecificaties? Dan is een smartphone met een uitstekende camerakwaliteit iets voor jou. Met deze camera ben je bij zowel veel als weinig licht verzekerd van de scherpste foto's. Dit komt door de brede sensor en een groot diafragma. Optisch zoomen komt ook als enige in deze klasse voor. Bovendien hebben veel toestellen een 2e en soms zelfs een 3e camera waarmee je scherpte-diepte effect creëert. Ook video's zijn van de hoogste kwaliteit dankzij 4K resolutie.

Zeer goede camerakwaliteit

Zeer goede camera

Vind je de camera op je smartphone belangrijk, maar hoef je niet per se het beste van het beste? Bekijk dan eens de smartphones met een zeer goede camerakwaliteit. De camera's bevatten optische of elektronische beeldstabilisatie waardoor je foto's niet onscherp worden als je het toestel per ongeluk beweegt. In tegenstelling tot telefoons met een uitstekende camerakwaliteit hebben deze toestellen een iets kleinere sensor en diafragma. Dit houdt in dat de camera iets minder goed presteert in situaties met weinig licht.

Goede camerakwaliteit

Goede camera

Gebruik je niet dagelijks de camera op je telefoon, maar wil je wel dat je foto's en video's helder zijn? Dan is een smartphones met een goede camerakwaliteit iets voor jou. De toestellen hebben soms een tweede camera, maar deze is minder geavanceerd dan bij smartphones met een zeer goede of uitstekende kwaliteit. Dit komt doordat het diafragma en de sensor kleiner zijn. De meeste toestellen beschikken over (elektrische) beeldstabilisatie. Deze specificatie vind je niet terug bij smartphones met een standaard of matige camerakwaliteit.

Standaard camerakwaliteit

Standaard camera

Gebruik je de camera op je smartphone af en toe? Dan is een smartphone met een standaard camerakwaliteit iets voor jou. Met de meeste toestellen in deze klasse film je in Full HD en maak je bij goede lichtcondities heldere foto's. Daarentegen worden je foto's bij weinig licht onscherp door de smalle sensor en het kleine diafragma en heb je de flitser nodig om een duidelijk beeld te krijgen. Daarnaast heeft een standaard camera geen beeldstabilisatie, waardoor je foto's onscherp zijn als je de camera beweegt.

Matige camerakwaliteit

Matige camera

Is de camera op een smartphone geen belangrijk onderdeel voor jou, omdat je weinig foto's en video's maakt? Neem dan een kijkje bij smartphones met een matige camera. De camera op deze toestellen heeft tussen de 0 en 5 megapixels, geen groothoek- of telelens en een kleine sensor. Bovendien is de video resolutie niet hoger dan HD, waardoor je video's niet erg scherp zijn. Kortom, een telefoon met een matige camera camera is geschikt voor het maken van basis foto's en video's.

Conclusie

Als je een smartphone zoekt waarmee je ten alle tijden goede foto's maakt, kies dan voor een toestel met een uitstekende camera kwaliteit. Maak je wekelijks foto's en video's waarvan je wilt dat ze scherp zijn? Dan is een telefoon met een goede camerakwaliteit iets voor jou. Of ga voor een telefoon met een zeer goede camerakwaliteit als je net tussen deze 2 klasses in zit. Als de camera op een smartphone niet belangrijk is voor jou dan is een standaard of matige camerakwaliteit voldoende voor jou.

Amber
Artikel van:
Amber Telefoonspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.032 beoordelingen