The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Laszlo

Hoe kies je de juiste inkt of toner?

Heb je een printer en weet je niet welke inkt of toner hierin moet? Hier lees je welke inkt of toner het best passen bij jouw gebruik en printer. Wij leggen graag uit welke soorten inkt en toner er zijn. Daarnaast is het goed om te weten welk type printer je hebt om te bepalen of je cartridges, toners of inktflesjes nodig hebt.

Inkt of toner kiezen

Het printerassortiment is groot en daardoor zijn er ook veel verschillende cartridges, toners en inktflesjes. Het is belangrijk dat je weet welke inkt of toner je nodig hebt voor jouw printer. Die zekerheid krijg je met de antwoorden op deze vragen:

  • Welk type printer heb je?
  • Ga je voor standaard of XL?
  • Hoe goed zijn de huismerkproducten?

Welk type printer heb je?

Cartridges

Inkjetprinter: cartridges

Inkjetprinters gebruiken cartridges, die vloeibaar inkt bevatten. De printkop van de printer spuit de inkt op het papier. Als je een zwart-wit printer hebt, gebruik je alleen een zwarte cartridge. Wanneer je een kleuren inkjetprinter gebruikt, heb je 2 tot 9 cartridges nodig. Fotoprinters hebben meer cartridges om nog meer kleurcontrast te geven.

Toners

Laserprinters: toners

Toners bevatten geen inkt, maar heel fijn poeder. Je gebruikt toners voor laserprinters.. Een laserprinter heeft een elektrisch geladen printer drum die de poeder op het papier lasert. Toners koop je per kleur en zijn er in het zwart, magenta, cyaan en geel. Ze zijn duurder, maar je doet er wel langer mee dan cartridges.

Inktflesjes

Printers met inktreservoirs: inktflesjes

Inktflesjes zijn alleen geschikt voor inkjetprinters met inktreservoirs. Het printmechanisme werkt hetzelfde als inkjetprinters met cartridges. Het enige verschil is dat je geen cartridges plaatst, maar de inkt uit de flesjes in de reservoirs spuit.

Ga je voor standaard of XL?

Formaat cartridges

Het standaard formaat is in de aanschaf goedkoper. Wanneer je in één keer meerdere cartridges aanschaft, kies je toch sneller voor het standaard formaat. Wanneer je niet veel print, is dit ook een betere optie. Je hebt minder kans dat de sponsen uitdrogen voordat de inkt op is. De XL variant is voor de lange termijn voordeliger. Je krijgt in verhouding altijd meer milliliter inkt of toner voor een lagere prijs. XL wil niet zeggen dat de cartridges of toners een groter formaat hebben en daardoor niet in de printer passen. Het heeft puur met een grotere inhoud te maken.

Hoe goed zijn de goedkope varianten?

Huismerk producten

Veel cartridge en toner lijnen hebben ook een goedkope variant. Dit zijn vrijwel dezelfde producten, maar ze zijn niet van het originele merk. Je hoort misschien verhalen over de slechte kwaliteit en garantieproblemen. Toch kan het geen kwaad om ze te gebruiken. Je bent goedkoper uit en hebt dezelfde kwaliteit bij het printen. Met een originele cartridge heb je als voordeel dat ze altijd werken en nooit lekken. Per B merk verschilt het hoe goed ze zijn, dus je hebt minder zekerheid.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen