The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Dylan

Advies over DJ controllers

Met een DJ controller mix je muziek aan elkaar en werkt samen met DJ software op je laptop of tablet. Je gebruikt het apparaat om de software aan te sturen en daarmee je muziekcollectie aan elkaar te mixen. Een DJ controller bestaat uit een ingebouwd mengpaneel en ingebouwde spelers. Om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een DJ controller zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen zodat je makkelijker een keuze uit het uitgebreide assortiment van Coolbue kunt maken.

DJ software: laptop

DJ software laptop

Een DJ controller werkt eigenlijk altijd in combinatie met DJ software. Daarom is dit de belangrijkste keuze die je maakt bij het kopen van een DJ controller. Hieronder leggen we beknopt uit waar je op moet letten bij DJ software. Voor uitgebreider advies kun je kijken op de desbetreffende adviespagina.

DJ software voor op je laptop De knoppen en schuiven op de DJ controller zijn gekoppeld aan de functies en mogelijkheden van de DJ software op je laptop. De bekendste 3 softwarepakketten zijn Virtual DJ, Traktor en Serato. Een aantal DJ controllers werkt alleen optimaal met de meegeleverde software. Andere DJ controllers zijn universeel ingericht en zijn dus ook prima te gebruiken met andere DJ software. Van de DJ software bestaan volledige versies en uitgeklede versies. De uitgeklede versies, vaak LE of intro genaamd, hebben minder functionaliteiten dan de volledige versies. De meeste DJ's zijn vroeg of laat dan ook toe aan een volledige versie. Houd dus rekening met een upgrade of koop direct een DJ controller waar al een volledige versie bij geleverd wordt.

DJ software: smartphone en tablet

DJ software smartphone en tablet

iPad DJ software voor op je tablet of smartphone Naast DJ software voor je laptop zijn er ook een aantal apps te vinden voor bijv. je iPad of iPhone. Bekende DJ apps voor de iPad zijn Traktor DJ, Algoriddim Djay en DJUCED. De apps voor de iPad werken iets anders dan de software voor de laptop. Vanwege het schermformaat en de technische specificaties van de iPad hebben DJ apps minder functies dan hun laptop tegenhangers. Je krijgt er wel een touchscreen voor terug waarmee je ook functies van de DJ app kunt bedienen. DJgearshop.nl heeft diverse iPad DJ controllers te koop.

2 kanaals of 4 kanaals?

De meeste DJ controllers zijn 2 kanaals of 4 kanaals. Een 2 kanaals DJ controller heeft 2 linefaders met bijbehorende equalizer. Je bedient hiermee 2 geluidskanalen tegelijk. Een 4 kanaals DJ controller heeft 4 linefaders om 4 geluidskanalen tegelijk mee te bedienen. Dit kunnen 4 software decks zijn of een combinatie van software decks en aangesloten cd spelers of draaitafels.

Sommige 2 kanaals DJ controllers hebben knoppen om van software deck te wisselen. Zo zet je 4 nummers klaar in de software maar mix je er 2 tegelijk met de controller. Gebruik de ABCD knoppen op de controller om een software deck (A, B, C of D) aan een controller kanaal toe te kennen.

Welke muziekbronnen wil je gebruiken?

DJ's die regelmatig in discotheken draaien hebben vaak een hele collectie audio cd's of usb sticks met muziek. En hoewel DJ controllers sowieso met je DJ software werken, beschikken een aantal DJ controllers ook nog over de mogelijkheid om van bijvoorbeeld cd's of usb sticks af te spelen. Cd's Audio cd's zijn thuis en in de club nog steeds erg populair. Gelukkig zijn er DJ controllers die ook cd's afspelen. Zo hoef je je cd's niet naar mp3 formaat te rippen en mix je naar hartenlust muziek van audio cd's en cd singles.

Usb stick Draai jij in clubs met muziek op een usb stick? Kijk dan eens naar een DJ controller die met usb sticks overweg kan. Het scheelt veel werk als je in de club met dezelfde stick kunt werken als thuis.

Wat wil je aansluiten?

DJ controller aansluitingen

DJ controllers bieden vaak nog tal van aansluitmogelijkheden, waarmee je bijvoorbeeld je speakers, een microfoon of een externe cd- of platenspeler aansluit.

Speakers of studio monitors De meeste DJ controllers hebben een master output om je studio monitors direct op aan te sluiten. Daarnaast beschikken sommige DJ controllers ook nog over een booth output en/of een record output. Deze aansluitingen kunnen Tulp/RCA (ongebalanceerd), Jack/TRS (gebalanceerd) of XLR (gebalanceerd) zijn.

Hoofdtelefoon en microfoon Gebruik je hoofdtelefoon om de volgende track in lijn te krijgen met je mix. Zonder hoofdtelefoon kun je niet draaien, daarom heeft elke DJ controller dan ook een hoofdtelefoonaansluiting. Sommige DJ controllers hebben ook een microfoonaansluiting zodat je mee kunt zingen, rappen of praten met je tracks!

Line & Phono input Sommige DJ controllers sluit je naast je computer ook nog op andere apparaten aan. Afhankelijk van het aantal input kanalen kun je zelf nog cd spelers, draaitafels of een ander apparaat via een tulp/RCA kabel aansluiten.

Op welke functies let je nog meer?

Jogwheels Met jogwheels leg je je track goed of kun je oldschool scratchen. In principe geldt, hoe groter je jogwheels, hoe fijner ze werken. Daarnaast spelen gewicht, materiaal en gevoeligheid ook een belangrijke rol bij de jogwheels. Hoewel DJ's dankzij o.a. sync knoppen minder afhankelijk zijn van de jogwheels zullen de meeste DJ's nooit zonder kunnen.

Pitch Met de pitch pas je het tempo een track aan, zodat je deze gelijk krijgt aan de andere track. Alleen als de twee tracks gelijk lopen kun je een mix goed inzetten.

Sync Met de sync knop legt de DJ controller het tempo van je 2 tracks gelijk. Hoewel meer oldschool DJ's de sync knop 'nep' vinden, zorgt het ervoor dat je meer tijd hebt om toffe filters en effecten in je mix te verwerken.

Cue en hotcue Als je de volgende track weet, zet je deze op het juiste moment klaar onder de cue knop. Op het moment dat je de cue knop indrukt begint de track vanaf het gekozen moment te spelen. Sommige DJ controllers zijn voorzien van hotcue's waarmee je een cue point opslaat en je dus met meerdere cue's kunt werken.

Faders Met de linefaders pas je het volume aan van een kanaal, of zet je deze helemaal uit. De crossfader gebruik je om te mixen tussen deck A en deck B. Sommige crossfaders zijn in curve aanpasbaar, waardoor de mate waarin je mixt tussen deck A en deck B kan verschillen.

Filters & Effecten Filters en effecten geven je track een andere sound. Bekende filters zijn de hi pass filter en low pass filter. Bekende effecten zijn reverb, delay en flanger.

Sampler Door geluiden of beats te samplen heb je deze met een druk op de knop ter beschikking. Door op de sample knop te drukken hoor je de opgenomen sample.

Loop Met loop zet je een deel van je track in een loop. Hierdoor loopt de track niet af en kun je het geselecteerde stukje eeuwig door laten 'loopen'. Dit is bijvoorbeeld een loop met 2,4,8 of 16 beats.

Drumpads Hoewel drumpads vaak de pads delen met andere functies zoals loop en hotcue, zijn drumpads in principe bedoeld om bepaalde samples onder te zetten. Door te drummen op de pads kun je zelf een drumroll of een andere sound creëren in je mix.

Hoe installeer je een DJ controller?

Voor je jouw nieuwe DJ controller kunt gebruiken installeer je eerst drivers en DJ software op de laptop. Als je een iPad gebruikt, installeer je eerst de app die wilt gaan gebruiken. In de handleiding van je apparaat vind je terug wat en hoe je alles moet installeren. Volg dus altijd de handleiding voor je je DJ controller in gebruik neemt. Als je dit niet doet bestaat namelijk de kans dat je controller niet (goed) werkt. Je vindt de installatiehandleiding in doos, op de meegeleverde cd rom of op de website van de fabrikant.

Ben je beschermd?

Nu je klaar bent om de wereld te veroveren als nieuw DJ talent zijn er nog 2 dingen waar je aan moet denken. Je neemt je DJ controller natuurlijk graag mee naar een feestje, maar hoe bescherm je deze dan? En als jij de hele dag muziek door de speakers laat knallen, hoe zorg je er dan voor dat jij (of je ouders) geen gehoorschade oplopen?

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen