The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Advies over documentscanners

Een documentscanner is ontworpen om snel en gemakkelijk meerdere scans per keer te kunnen maken. Het grootste verschil met een flatbed scanner is dat je geen dikke documenten kunt scannen en dat een documentscanner over een ADF (automatische documentinvoer) beschikt. Het kan dat je jouw documentscanner elke dag intensief gebruikt, maar ook dat je hem één keer per week of per maand gebruikt, maar dan enkele uren achter elkaar. Aan de hand van de onderstaande vragen op deze pagina weet je waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een documentscanner.

Wat ga je scannen?

Elke documentscanner kan A4-papier scannen. Afhankelijk van de scanner kan je de volgende formaten ook scannen: A3, A5, A6, A8, B5, visitekaartjes, 8x13, 10x15, 13x18, negatieven en foto's. Niet alle scanners kunnen dubbelzijdig (ook wel "duplex") scannen. Ben je op zoek naar een scanner die dit wel kan? Let hier dan goed op in de specificaties.

Hoeveel ga je scannen?

documenten scannen

Let goed op hoeveel je wilt gaan scannen. Hoe meer vellen papier je achter elkaar wilt scannen, hoe makkelijker het is dat je een grote ADF hebt. Stel je wilt dagelijks 50 tot 100 vellen papier scannen en de capaciteit van de ADF van jouw scanner is 25 vel: dan hoef je hem maximaal 4 keer bij te vullen. Zijn dit echter 400 vellen per dag, dan wordt dit al een stuk vervelender en kan je beter kijken naar een capaciteit van 50 of 100 vel in de ADF. Let dus goed op hoeveel vellen je per scantaak wilt scannen. Een andere belangrijke factor bij de hoeveelheid die je wilt scannen is scannersnelheid. Als je 600 pagina's wilt scannen met een snelheid van 10 pagina's per minuut, ben je minimaal een uur bezig. Scan je 25 pagina's per minuut, dan is dit minder dan een half uur en scan je 60 pagina's per minuut dan ben je na 10 minuten klaar. Let dus goed op de snelheid waarmee je wilt scannen, die direct invloed heeft op hoe lang je bij de scanner staat.

Hoe wil je documenten opslaan en/of delen?

Hoe manage ik mijn gescande documenten? | Het verwerken van jouw documenten is een cruciale zaak. Niet zozeer als je af en toe een scan maakt en die naar iemand wilt e-mailen, maar wel als je meerdere documenten wilt archiveren en delen. Daarom is er software beschikbaar, die het verwerken van de scans kan managen. De meeste fabrikanten hebben hun eigen software, waarbij het delen van de bestanden gemakkelijk kan worden gedaan. Let op! Bekijk in de specificaties van het product goed welke scanners de scans kunnen managen in of naar het "cloud-programma" dat jij wilt gaan gebruiken (bijvoorbeeld Sharepoint of Evernote). Let dus goed op de specificaties van een scanner. Denk van tevoren alvast na over de manier waarop je jouw scans gaat archiveren en delen.

Kan ik alle scanners op het netwerk aansluiten? | Nee. Je kunt niet alle scanners op het netwerk aansluiten. Hiervoor heb je een Wi-Fi of ethernetverbinding nodig. Bedenk van tevoren goed of je dit wilt. Een netwerkscanner is te benaderen vanaf alle computers binnen het (draadloze) netwerk en daardoor erg gebruiksvriendelijk. Netwerkscanners zijn echter vaak wel duurder in aanschafwaarde. Wanneer veel gebruikers binnen jouw netwerk dus geen gebruik gaan maken van het netwerk, is het ook te overwegen om één computer te gebruiken voor het maken van scans. Scanners met netwerkaansluiting

Wat zijn drivers, en wat hebben ze met opslaan en delen te maken? | Zonder een driver kan jouw scanner niet met jouw computer 'praten'. De driver is dus essentieel! Deze is altijd meegeleverd dus hoef jij je geen zorgen te maken. Kijk je naar een scanoplossing voor meerdere scanners op kantoor? Lees dan ons advies over drivers. Advies over drivers

Advies over onderhoud en garantie

Moet ik iets onderhouden aan de scanner? | Documentscanners bevatten zogenoemde "voedingsrollers" ofwel "rollen" die langzaam verslijten. De meeste rollen moeten vervangen worden tussen de 10.000 scans en 50.000 scans. Je kunt dit vergelijken met het leeg gaan van een cartridge van een printer of het slijten van de banden van een auto. Nieuwe rollen zijn los aan te schaffen.

Kan ik de standaard garantie ook uitbreiden? | Ja. Je kunt de garantie ook uitbreiden. Standaard krijg je bij een scanner 24 maanden "carry-in"-garantie en in een uitzonderlijk geval krijg je 12 maanden "on-site" en 12 maanden "carry-in". Carry-in betekent dat je de scanner terug moet sturen (bij Coolblue is dit gratis) en dat het probleem voor je wordt opgelost als dit onder garantie valt. Maar heb jij net een scanner gekocht van bijvoorbeeld € 1000,-, dan begrijpen we dat je wat extra zekerheid wilt. Daarom kan je je garantie uitbreiden naar bijvoorbeeld 3 of 5 jaar en kan je ook een extra servicepakket aanschaffen. Neem hiervoor contact op met onze afdeling zakelijk.

Veelgestelde vragen

Wat is OCR? | OCR-software, ook wel "OCR" genoemd, is een afkorting voor Optical Character Recognition software. Vrij vertaald betekent dit tekstherkenningssoftware. Wanneer je een scan hebt gemaakt herkent de software de tekst in een zeer groot aantal lettertypen. OCR-software is bij veel scanners in de standaard software meegeleverd. Let op: Bij de budget scanners is dit vaak een goedkoop pakketje en werkt het niet altijd vlekkeloos. Er bestaat ook OCR-software die handgeschreven tekst herkent.

Wat is ADF? | ADF is een afkorting voor Auto Document Feeder en dit is een automatische documentinvoer. Het is een soort bakje waarin je de vellen papier klaar zet om te scannen. Scanners met een ADF hebben daardoor plaats voor meerdere vellen papier. Dit betekent dat je meerdere documenten klaar kan zetten in de scanner, die de scanner vervolgens uit zichzelf achter elkaar één voor één pakt en inscant.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 11.691 beoordelingen