The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laszlo

Hoe kies je een flatbed scanner?

Een flatbed scanner is de standaard scanner die de meeste mensen kennen. Je opent de klep, legt het document op de glazen plaat, doet de klep dicht en scant. Flatbed scanners koop je los, maar zitten ook in de meeste alles-in-één printers. Aan de hand van de onderstaande vragen weet je waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het juiste model.

Een flatbed scanner kiezen

Flatbed scanner

Er zijn veel flatbed scanners met diverse specificaties. De verschillen zitten voornamelijk in de hoeveelheid mogelijkheden. Welke eigenschappen jij belangrijk vindt, weet je na de volgende vragen:

  • Wat ga je scannen?
  • Hoeveel ga je scannen?
  • Hoe wil je documenten opslaan en/of delen?
  • Hoe scherp wil je dat de scans zijn?

Wat ga je scannen?

Scanmogelijkheden flatbed scanner

Een flatbed scanner biedt uitgebreide scanmogelijkheden. De scanner heeft vaak een klep en daardoor scan je ook dikkere documenten. Heb je een scan nodig uit een boek? Geen probleem, je plaatst eenvoudig een boek onder de klep. Naast de standaard A4 documenten, scan je ook A3, A5, A6 en A8 vellen. Zelfs visitekaartjes, 8x13, 10x15, 13x18, negatieven, foto's, paspoorten en pasjes zijn geen probleem. Let er goed op dat je een scanner aanschaft die al jouw types documenten ondersteunt.

Hoeveel wil je scannen?

Scansnelheid flatbed scanner

Vraag jezelf af hoeveel je wilt scannen. Een flatbed scanner biedt namelijk niet de mogelijkheid om met hoge snelheden te scannen. De meeste flatbed modellen scannen tussen de 2 en 6 documenten per minuut. De software is ook bepalend voor de snelheid, omdat je handmatig de documenten wisselt en de handelingen herhaalt. Wil je grote hoeveelheden scannen, denk dan na over een documentscanner of over een flatbed scanner met ADF (automatische documentinvoer).

Hoe wil je documenten opslaan en/of delen

Flatbed scanner documenten opslaan

De manier waarop je documenten opslaat en deelt, verschilt per scanner en de software die je gebruikt. Het opslaan kan direct naar een map op je computer, maar het is soms ook mogelijk om een scanbestand direct te e-mailen of op je cloud op te slaan. Let bij het aanschaffen van een scanner goed op de opties die de scanner en software van de fabrikant bieden. Bij het online verwerken van scans is een netwerkverbinding nodig. Netwerkscanners zijn vaak duurder, maar je krijgt er meer opties voor terug.

Hoe scherp wil je dat de scans zijn?

Flatbed scanner resolutie

Dpi staat voor dots per inch en geeft de resolutie aan. Hoe hoger de dpi, hoe scherper en beter de scans zijn. Om een voorbeeld te geven: 300 dpi is goed voor alledaagse scantaken. Bij het scannen van foto's wil je meer details. Zeker wanneer je ze ook bewerkt of uitvergroot is een hogere dpi nodig. Hierdoor voorkom je verlies in scherpte en details.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen