The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jeroen

Hoe moet ik mijn droger schoonmaken?

Het schoonmaken van je wasdroger is niet leuk, maar wel noodzakelijk. Een vuile en verstopte wasdroger presteert minder, verbruikt meer energie en het belangrijkste is dat het brandgevaar kan opleveren! Ook kan een vuile wasdroger ervoor zorgen dat de was stinkt. In dit artikel leg ik je in een aantal simpele stappen uit hoe je het schoonmaken het beste aanpakt.

In het kort

  • Benodigdheden: een warm sopje, schoonmaakdoek, een stofzuiger en stromend water, via een douchekop.
  • Uitleg geschikt voor: condensdrogers, warmtepompdrogers en afvoerdrogers.
  • Aantal minuten bezig: 15 tot 30 minuten.
  • Waar je op moet letten: wat voor type wasdroger je hebt. Er zit verschil in het schoonmaken van een condensdroger, warmtepompdroger en een afvoerdroger.

Stap 1: Het pluizenfilter

Het stof dat vrijkomt bij het drogen wordt grotendeels opgevangen in het pluizenfilter. Vaak zit deze filter in de deur of deuropening. Waar deze zich precies bevindt verschilt per merk en/of model, lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing door.

Dit filter moet je altijd na iedere droogbeurt reinigen. Om het filter schoon te maken verwijder je deze uit de wasdroger en verwijder je de grote stofdelen. Eens per maand gebruik je een stofzuiger om het filter volledig schoon te krijgen. Gebruik de stofzuiger gelijk om de ruimte waarin je de filter plaatst goed uit te zuigen.

Stap 2: De condensor

Condensdroger

Als je een condensdroger hebt, is de condensor te verwijderen om te reinigen. De condensor bevindt zich normaal links onder in je wasdroger, achter een klep. De condensor zelf is met 1 of 2 sluitingen bevestigd en door deze open te draaien kan je hem eruit halen. Kom je er niet uit, raadpleeg de handleiding van je wasdroger om te bepalen waar deze precies zit en hoe je deze verwijderd.

Na het verwijderen spoel je de condensor met water uit. Vanwege de omvang is het handig om dit bijvoorbeeld met de douchekop te doen, in bad of in de wasbak. Haal vervolgens een vochtige doek door de ruimte waar de condensor uit komt en plaats de condensor terug in de wasdroger.

Warmtepompdroger

Als je een warmtepompdroger hebt, is de condensor volledig ingebouwd en is deze niet te verwijderen. De condensor is soms zelfs zelfreinigend, dit constateer je doordat er geen klep is om bij de condensor te komen, of dat deze klep niet zomaar open gaat. Vaak staat er ook "selfcleaning" op. In dit geval hoef je zelf niets te doen om de hem schoon te houden.

In andere gevallen kan de klep wel open en zal je een filter zien, deze kan je wel schoonmaken. In veel gevallen is de filter te verwijderen om te reinigen. Raadpleeg in deze gevallen altijd de handleiding van je wasdroger om te zien hoe je dit het beste kan verwijderen. Als je bij het rooster van de condensor kan komen maak je deze schoon met de zachte borstel van je stofzuiger.

Stap 3: De luchtafvoerslang

Als je een afvoerdroger hebt, maak je gebruik van een afvoerslang voor de warme lucht. Het is belangrijk om deze ook schoon te houden. Om deze schoon te maken haal je de slang los van de wasdroger en gebruik je een stofzuiger om deze te reinigen. Zo zorg je ervoor dat er geen verstopping ontstaat en de warme lucht zonder problemen afgevoerd kan worden.

Stap 4: De trommel

Bij het schoonmaken van de wasdroger is het belangrijk om de trommel zelf niet te vergeten. Dit doe je niet alleen om een mooie schone trommel te hebben, maar ook om de sensor die veel wasdrogers hebben, te reinigen. Kijk in de handleiding van je wasdroger waar deze zich precies bevind zodat je de sensor goed kan reinigen. Op deze manier zorg je ervoor dat de wasdroger op een juiste manier blijft werken. Voor het schoonmaken gebruik je een warm sopje en een vochtige doek.

Stap 5: De buitenkant

De laatste stap bij het schoonmaken is natuurlijk de buitenkant van de wasdroger zelf. De buitenkant maak je schoon met een heet sopje en een schoonmaakdoek. Het hete water helpt bij het losweken van vuil- en zeepresten.

Stap 6: Klaar!

Het zit er weer op, de wasdroger is weer schoon en in topconditie. Door bovenstaande handelingen eens per 2 tot 3 maanden te herhalen zorg je ervoor dat je droger in goede staat blijft en je er langer plezier van hebt.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.785 beoordelingen