The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jeroen

Tips bij het gebruik van je droogkast

Je droogkast is onderweg. Leuk! Maar als hij straks eenmaal op zijn plek staat, wil je natuurlijk wel dat hij daar ook een tijdje blijft. Om de levensduur van je droogkast én van je wasgoed te verlengen, hebben we de beste adviezen nog eens voor je op een rijtje gezet. Geen gebakken lucht, beloofd.

Tip 1: check de droogsymbolen

Om te voorkomen dat je favoriete wasgoed krimpt, controleer je altijd de symbolen op het etiket aan de binnenkant van je wasgoed. Kleding die niet in de droogkast mag, kan je liggend of hangend drogen. Een wollen trui die je op een rek droogt mag je bijvoorbeeld nooit hangend drogen, omdat deze dan uitrekt. Houd je altijd goed aan de voorschriften.

De belangrijkste droogsymbolen zie je hier.

  • Symbool 1: Droogtrommel lage stand
  • Symbool 2: Droogtrommel hoge stand
  • Symbool 3: Niet drogen in de droogtrommel
  • Symbool 4: Liggend drogen
  • Symbool 5: Hangend drogen

Tip 2: centrifugeer je was vooraf

Zorg ervoor dat je jouw wasmachine op een hoge centrifugesnelheid (minimaal 1400 toeren per minuut) laat draaien. Je wasgoed komt dan droger uit de wasmachine en hoeft minder lang de droogkast in. Dat is beter voor je wasgoed, je wasgoed is sneller droog en je bespaart ook nog eens op je energiekosten. Let wel op: wol, zijde en ander kwetsbaar wasgoed zijn hiervoor niet geschikt.

Tip 3: sluit knopen en ritsen

Sluit alle knopen en ritsen en droog spijkerbroeken niet tegelijk met kwetsbaar wasgoed. Of je nieuwe droogkast nu wel of niet over een kledingbeschermende trommel beschikt; de meeste schade aan kleding ontstaat door de wrijving van het ene kledingstuk tegen het andere. Spijkerstof in het bijzonder heeft een schurend effect.

Tip 4: houd je aan het vulgewicht

Het lijkt een inkoppertje, maar de trommel net iets te vol proppen doen we allemaal weleens en kan op den duur vervelende gevolgen hebben. Probeer je dus aan het aanbevolen vulgewicht van je droogkast te houden: een overvolle trommel zorgt er niet alleen voor dat je was minder goed droog wordt, maar kan de droogkast ook beschadigen. Zorg er ook voor dat je geen wasverzachter gebruikt voor kleding die in de droogkast gaat. De stoffen die in wasverzachter zitten slaan neer op de sensoren in de droogkast en kunnen storingen veroorzaken.

Tip 5: maak de droogkast regelmatig schoon

Zo nu en dan een doekje langs je droogkast halen zorgt ervoor dat hij goed blijft werken, bespaart energie en is ook met het oog op brandveiligheid geen overbodig werk. Zorg er in de eerste instantie voor dat je na elke droogbeurt het pluizenfilter reinigt. Ook de condensor (het roestvrijstalen rooster) verzamelt zich na verloop van tijd een flinke hoeveelheid viezigheid, dus zorg dat je deze zo nu en dan even afspoelt. Haal dan ook meteen een doekje langs de condensbak (warmtepomp of condensatie droogkast) of afvoerslang (afvoer droogkast) en de trommel, en je kunt weer even vooruit. Kijk voor meer onderhoudstips in de handleiding van je nieuwe droogkast.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.394 beoordelingen