The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bob

Verwacht: de opvouwbare smartphone

De opvouwbare telefoon; het moet de grote, nieuwe ontwikkeling op de smartphonemarkt worden. Opvouwbare telefoons zijn smartphones die je kan uitklappen tot een een kleine tablet. Verschillende fabrikanten zijn verwikkeld in een race om als eerste een werkend model op de markt te brengen. Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws rondom deze zogenaamde foldable phones.

De Huawei Mate X

Huawei heeft een eigen foldable aangekondigd: de Mate X. Het grote verschil met de Samsung Fold is dat de schermen hier aan de buitenkant zitten. Opengeklapt heb je een vierkant, 8 inch scherm; ideaal voor multitasken. Dichtgeklapt is de telefoon relatief dun (1,1 centimeter) en heb je aan allebei de kanten een scherm. Die schermen worden van energie voorzien door een grote 4.500 mAh batterij. Met de meegeleverde snellader van 55W (!) is de Mate X in een half uur voor 85% opgeladen.

De Samsung Galaxy Fold

Na lang wachten is Samsungs vouwbare toestel er. Het gaat om de Samsung Galaxy Fold, een smartphone met 2 schermen. Ingeklapt heeft de telefoon een 4,6 scherm. Klap je de telefoon uit, dan komt er een groot 7,3 inch scherm tevoorschijn. Hierin gebruik je vervolgens meerdere apps tegelijk, naast elkaar. De Fold heeft maar liefst 6 camera's op 3 verschillende plekken. De prijs zal rond de 2.000 euro liggen.

Royole: de allereerste

Royole Flexpai opvouwbare telefoon

Laatste update: 20-11-2018

Op dezelfde dag dat Samsung hun toestel presenteerde kwam het Chinese Royole doodleuk met een werkend, opvouwbaar toestel: de FlexPai. Deze telefoon heeft maar 1 scherm, dat uitgeklapt 7,8 inch groot is (1440 x 1920). Vouw de telefoon dubbel en je hebt zowel aan de voor- en achterkant een werkend scherm. Ook het gebogen deel van het scherm (aan de zijkant) is bruikbaar, om bijvoorbeeld een oproep aan te nemen. Naast het scherm zit wel een enorm dikke rand, met daarin o.a. twee camera's. Een pre-order plaatsen in China kost € 1.400,-

LG: nog weinig bekend

LG Flex

Laatste update: 20-11-2018

LG heeft al ervaring met het maken van gebogen schermen. Zij kwamen bijvoorbeeld met de eerste smartphone met een gebogen scherm, de LG Flex (zie afbeelding). Over een nieuwe telefoon is vrijwel niets bekend. Het gerucht gaat dat LG op de Consumer Electronics Show (8 - 12 januari 2019) met meer nieuws komt.

Wat kan je ermee?

Royole flexpai opvouwbare telefoon multitasken

Een vernieuwing is het zeker, maar heb je in de praktijk ook iets aan zo'n telefoon? De beeldverhouding van de toestellen van Samsung en Royole zijn 4,2:3 en 4:3. Ze zijn dus veel vierkanter dan normale telefoons en tablets. Niet handig voor filmpjes kijken dus, want dan krijg je boven en onder grote zwarte randen. Op de Samsung Galaxy F wordt het wel mogelijk om te multitasken met 3 apps tegelijk. De focus zal dus eerder gaan liggen op het gemak van werken met meerdere programma's tegelijkertijd.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.033 beoordelingen