The website is in Dutch. Would you like to translate it to English?


Geschreven door Bas

Hoe kies ik een gaming headset in 5 stappen

Van shooters en racing games tot simulatoren en RPG's, geluid is voor een groot deel verantwoordelijk voor je inlevingsvermogen bij games. Maar wat maakt een goede gaming headset? In dit artikel leg ik uit hoe je in 5 stappen de juiste gaming headset kiest.

1. Bepaal je platform

Bepaal je platform

Het allereerste wat je jezelf af moet vragen bij het aanschaffen van een gaming headset is op welk platform je speelt. Headsets met een 3.5mm aansluiting zijn vrijwel altijd geschikt voor alle consoles en je pc. Let er wel op dat consoles niet altijd alle functies ondersteunen omdat deze software afhankelijk zijn. Virtueel surround sound is hier het meest veelvoorkomende voorbeeld van.

2. Bedraad of Draadloos

Steeds vaker brengen fabrikanten ook een draadloze versie van hun belangrijkste headsets uit. Is een draadloze gaming headset de hogere prijs waard? We zetten de voor en nadelen voor je op een rijtje.

Vanaf de bank: draadloos

Draadloos

Een draadloze headset maakt veelal verbinding met een (laad)station, dit basisstation is aangesloten op je pc of console. De verbinding loopt veelal via de 2.5 Ghz band of via bluetooth.

 • Iets te drinken halen in de keuken terwijl je doorpraat met je teamgenoten moet prima lukken.
 • De meegeleverde ontvanger doet vaak gelijk dienst als standaard, stijlvol en functioneel.
 • Je bent afhankelijk van de accuduur van de gaming headset.

Aan je bureau: bedraad

Bedraad

Een bedrade headset is, je raadt het al, afhankelijk van een fysieke aansluiting. Veelal een usb of 2 3.5 mm aansluitingen voor je microfoon en headset.

 • Gebruiksklaar: je sluit de headset aan en je bent klaar om te gamen.
 • Bedrade headsets zijn over het algemeen een stuk lichter dan draadloze headsets.
 • De lengte van de kabel, even snel drinken pakken lukt niet.
 • Kabels zijn naar verloop van tijd vatbaar voor slijtage en draadbreuk.

3. Kies een comfortabele headset

Laten we eerlijk zijn, een uurtje gamen zit er voor jou niet in. Het is dan ook van groot belang dat de headset niet alleen goed werkt, maar dat je deze ook voor lange tijd comfortabel draagt. Er zijn een paar elementen die je bij je beslissing mee kan nemen.

Hoofdband

Hoofdband

De hoofdband van de headset is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een headset die bij jou past. Het gewicht van de headset rust via de hoofdband op jouw hoofd, het is dus belangrijk dat deze niet alleen stevig is, maar dat hij ook voldoende verstelbaar is en daardoor niet op je oren of kruin drukt.

Oorschelpen

Oorschelpen

Bij het kiezen van een headset let je bij de oorschelpen op drie dingen, de vorm, het materiaal en het open- of gesloten ontwerp. Als je kleine oren hebt en een compacte gaming headset zoekt zijn ronde oorschelpen een uitstekende keuze. Voor gamers met een groter hoofd en prominente oren zijn de grotere, over-ear ovale oorschelpen een groot pluspunt.

Materiaal

Ook het materiaal speelt een rol bij het comfort van je headset. De oorschelpen zijn vaak bekleed met stoffen of (nep)leren materialen. Het voordeel van stoffen oorschelpen is dat ze beter ademen, terwijl lederen bekleding weer beter isoleert en minder snel slijt. Bij duurdere modellen zijn de oorschelpen vaak ook nog gevuld met memory foam, zodat ze zich precies naar jouw hoofd vormen.

Gewicht

Gewicht

Gaming headsets worden van verschillende materialen gemaakt. Van hele lompe plastic headsets met opvallende ontwerpen tot minimalistische headsets met lichtgewicht aluminium onderdelen. Voor een kwalitatief lichter model tast je over het algemeen dieper in de buidel, maar gezien hoe lang ik de headset zelf altijd draag is zo'n investering zeker het overwegen waard.

Open ontwerp

Open ontwerp
 • Een open ontwerp is ademend en laat achtergrond geluiden nog binnen, handig als je nog met je omgeving wilt communiceren.
 • Je omgeving kan tot op zekere hoogte meegenieten van alle schoten en explosies in jouw games.

Gesloten ontwerp

Gesloten ontwerp
 • Een gesloten ontwerp heeft betere geluidsisolatie zodat jij geconcentreerd doorspeelt.
 • Bij een gesloten ontwerp krijg je bij lange speelsessies eerder last van klamme oren.

4. Ga voor donderende schoten en explosies

Voor een gaming headset is het van belang dat het klinkt alsof je midden in loopgraven zit, maar hoe weet je nou zonder te luisteren of een gaming headset goed geluid produceert? Bijvoorbeeld door te letten op de drivers en de geluidsweergave.

Geluidsweergave

Ook heb je de keuze tussen verschillende soorten geluidsweergave. Zo maak je de keuze tussen standaard 2.0 stereogeluid en ruimtelijk (virtueel) surround sound.

​​​​Stereo

Stereo
 • De 3.5mm aansluiting maakt deze headsets geschikt voor alle consoles en platformen.
 • Stereokoptelefoons zijn beter geschikt voor muziek en entertainment.
 • Je hoort minder goed waar geluiden en tegenstanders vandaan komen, hierdoor reageer je minder snel.

Surround Sound

Surround sound
 • Surround sound geeft je een realistische gevoel voor ruimtelijkheid en waarschuwt je vanuit welke hoek tegenstanders (gaan) komen.
 • Via software wissel je voor elke game naar de gewenste audioinstellingen.
 • Vanwege de usb aansluiting en software werkt (virtueel) surround sound, op enkele uitzonderingen na, niet standaard op consoles.

Drivers

De daadwerkelijke 'speakers' in je headset worden drivers genoemd. Drivers variëren veelal tussen de 40m en 60mm in doorsnede. De gouden regel als volgt: hoe groter hoe beter. Grotere drivers produceren namelijk een heldere en diepere bass. Dit komt van pas games en muziek, omdat bijvoorbeeld explosies, wapens en (bas)gitaren en drums beter klinken.

5. Communiceer met je team

Communiceer met je team

Een gaming headset gebruik je natuurlijk ook om helder te communiceren met je vrienden en teamgenoten. De volgende functies zijn dan ook bijna onmisbaar:

Noise Canceling: hierdoor is je stem luid en duidelijk, maar krijgen teamgenoten niks mee van jouw kletterende mechanische toetsen.

Mute functies: dankzij een knop op de oorschelp of het omhoogklappen van je microfoon deactiveer je de microfoon om bijvoorbeeld je telefoon aan te nemen of een echt gesprek te voeren.

Bas
Artikel van:
Bas
Gamingspecialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.949 beoordelingen