The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Giovanni

Welke mechanische switch past er bij jou?

De beste clans, streamers en professionele gamers zweren erbij: mechanische gaming toetsenborden. De zogenaamde mechanische switches (ook wel cherry's genoemd) maken het verschil bij deze toetsenborden. Maar, hoe werkt een mechanische switch nou precies? En welk type cherry switch past er bij mij? In dit artikel beantwoord ik al deze vragen.

1. Hoe werkt een mechanische switch

Mechanische toetsenborden registreren toetsaanslagen door het indrukken van een individuele mechanische schakelaar onder elke toets, ook wel switch genoemd. Een mechanische switch bestaat uit een basis, een veer en een steel. De vorm van de steel aan de basis van de schakelaar bepaalt het type switch. De steel maakt namelijk contact met de veer die de toetsaanslag registreert (het actuatiepunt).

 • Gevoeliger
 • Unieke eigenschappen
 • Verwisselbare keycaps

2. Welke types switches zijn er?

De meeste switches worden gemaakt door het bedrijf Cherry. Dit bedrijf maakt al 3 decennia lang mechanische switches en is daarom de bekendste naam in de markt. Sommige bedrijven gebruiken andere of zelfgemaakt switches. Zo kom je ook switches als Kailh of de Romer G tegen. Welk merk je ook gebruikt, de kerneigenschappen van de verschillende kleuren blijven hetzelfde. In dit artikel bekijken we de de meest populaire switches: rood, blauw en bruin plus de nieuwe optische switches.

Cherry MX Rood (gamers)

Rode Switches zijn lineaire switches. Dit houdt in dat de toetsen minder kracht nodig hebben om in te drukken, maar dat je niet voelt of hoort wanneer de toets geregistreerd wordt. De rode switch is populair bij gamers omdat deze switches sneller reageren en er minder kracht nodig is om een knop lang in te drukken.

 • Gevoelig
 • Geen feedback

Kracht tot actuatiepunt: 45 gram

Cherry MX Blauw (typisten & programmeurs)

Blauwe switches zijn zogenaamde clicky switches. Bij blauwe switches hoor je een klik wanneer een toetsaanslag geregistreerd wordt. Dit komt van pas bij typen, programmeren en het spelen van strategiespellen. Omdat je precies voelt wanneer je toets registreert, hoef je de toets niet helemaal in te drukken. Hierdoor worden je vingers minder snel moe van het typen.

 • Duidelijk voel- en hoorbare feedback
 • Collega's en familieleden worden gek van jouw getik

Kracht tot actuatiepunt: 50 gram

Cherry MX Bruin (all-round)

Bruine tactile switches zijn feitelijk een compromis tussen rode en blauwe switches. Bruine switches hebben een stille maar voelbare hobbel wanneer je het actuatiepunt bereikt. Bij het helemaal indrukken biedt de bruine switch ook tegenkracht. Dit maakt het een goede keuze als je veel typt én gamet.

 • Voelbare feedback
 • Minder gevoelig dan rode switches, minder feedback dan blauwe switches

Kracht tot actuatiepunt: 50 gram

Optisch-mechanisch (gamers)

Optisch-mechanische switches zijn het antwoord op de vraag naar hoe gamers nog sneller kunnen reageren. Deze switches bevatten de voel- en hoorbare mechaniek die je bij een standaard mechanisch toetsenbord ook tegenkomt, maar de daadwerkelijke actuatie (registratie van de toetsaanslag) is veranderd. De mechaniek is hierbij namelijk vervangen door een lichtsignaal, waardoor het toetsenbord écht onmiddelijk 'ziet' wanneer je een toets indrukt.

 • nieuwe technologie
 • snellere actuatie
 • relatief duur

Kracht tot actuatiepunt: verschilt per model

Razer Huntsman Gaming Toetsenbord

FR-layout
 • De Razer Huntsman is één van de eerste modellen met optische switches.
 • De switches voelen aan als blauwe switches, maar reageren sneller.
 • Vanwege de blauwe eigenschappen maken de toetsen wel veel lawaai.

3. Kiezen

De keuze voor een type mechanische switches blijft een kwestie van smaak. Je gaat, eigenlijk letterlijk, op je gevoel af. Kan je nog niet kiezen? Wij helpen je een gaming toetsenbord kiezen in 3 stappen.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.264 beoordelingen