The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Wat is het verschil tussen Google Assistant en Amazon Alexa?

Google Assistant en Amazon Alexa zijn beide marktleider als het gaat om een spraakbesturingssysteem. Een verschil tussen beide systemen is er eigenlijk niet. Voor allebei geldt dat je slimme producten koppelt en deze vervolgens met je stem bestuurt. Om de systemen toch in een vergelijking te zetten, lichten we vooral de elementen zoals de app per platform uit.

De app

De Google Assistent app en Amazon Alexa app

De software achter de Google Assistent app en Amazon Alexa app krijgt continu een update. Wat je vooral merkt is dat elk platform zich richt op verschillende focuspunten. Zo heeft Amazon Alexa veel meer slimme producten om te koppelen en beschikt Google Assistent over een eigen cloudservice om je favoriete muziek op te slaan. Goed om te weten is dat beide platformen compatibel zijn met Android en iOS devices. Ook de integratie van je bestaande apps op je smart device verloopt soepel in zowel de Google Assistent app als Amazon Alexa app.

De spraakassistent

De spraakassistent van Google Assistent en Amazon Alexa

Om een commando te geven aan je spraakassistent begin je elke zin met een tigger. Bij Google Assistent is dat "Hey Google" en bij Alexa is dat "Alexa". Pas na het uitspreken van de trigger gaat Google Assistent of Alexa voor je aan de slag. Beide spraakassistenten werken in dat opzicht dus hetzelfde. Het verschil zit hem vooral in de optimalisaties vanuit de grote, achterliggende bedrijven. Zo is Alexa al zover dat je een aantal seconden de tijd hebt om je tweede opdracht of commando te geven, zonder je zin te beginnen met de trigger "Alexa". Bij Google Assistent heb je daarentegen meer keuzes uit verschillende stemmen (bijvoorbeeld een mannelijk of vrouwelijke assistent).

Koppelbare producten

Koppelbare producten Google Assistent

Google Assistent

Google Assistent is op dit moment compatibel met ruim 5.000 smart producten. Dat zijn er al een stuk meer dan ruim een jaar geleden toen het er nog 1.000 waren. Dat het aanbod van koppelbare smart producten blijft groeien, is dus een feit.

Koppelbare producten Amazon Alexa

Amazon Alexa

Ook Amazon Alexa blijft het assortiment van koppelbare producten steeds verder uitbreiden. Ten opzichte van Google Assistent heeft Alexa zich daar beter in gespecialiseerd. Momenteel zijn er namelijk al 12.000 smart producten compatibel.

Conclusie

Er zijn dus minimale verschillen tussen Google Assistent en Amazon Alexa. Beide platformen zijn marktleider als het gaat om spraakassistenten en beide platformen blijven zich continu verbeteren. Het is dus niet zo dat wij heel duidelijk kunnen zeggen dat je voor Google Assistent of Amazon Alexa moet kiezen. Zowel bij Google Assistent als Amazon Alexa is het vooral belangrijk dat jij je als consument kunt identificeren met het platform.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 7.890 beoordelingen