The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Esmee

Harde of zachte koffer?

Ik ga op vakantie en ik neem mee: een zachte koffer. Of is het toch slimmer om een harde koffer mee te nemen? Elke reiziger stelt zichzelf eens deze vraag. Dit verschilt natuurlijk per gelegenheid. Reis je bijvoorbeeld met het vliegtuig? Pak je de auto vol om te gaan kamperen? Of is het voor jou belangrijk dat je kwetsbare spullen goed beschermd zijn? In dit artikel vergelijken we zachte en harde koffers en bij welke reis deze exemplaren het beste passen. Want ook al gaat het om de reis: je wilt toch een koffer kopen die lang met je mee gaat.

In het kort

Welke koffer moet ik kiezen? Harde koffer Zachte koffer
Ik neem kwetsbare spullen mee. Ja Nee
Ik wil dat de koffer vergrootbaar is. Nee Ja
Ik neem vooral heel veel kleding mee. Ja Ja
Mijn koffer moet zo licht mogelijk zijn. Ja Ja

Reizen met het vliegtuig

Reizen met het vliegtuig en een harde koffer

In een harde koffer zijn je spullen onbreekbaar. In een harde koffer is je bagage veilig en beschermd tegen vocht. Je spullen overleven de bagageband op het vliegveld dus met gemak. De materialen die tegenwoordig gebruikt worden voor de productie van harde koffers zijn namelijk bijna onbreekbaar. Een voorbeeld hiervan is het Curv materiaal van Samsonite. Dit materiaal wordt ook gebruikt in kogelwerende vesten en skies. Dat zit dus wel goed. Natuurlijk kleven er ook nadelen aan een harde koffer. Zo is een harde koffer vaak wat zwaarder dan een lichte koffer en aan krassen ga je echt niet ontkomen. Maar beter een kras op je koffer dan op je souvenirs, toch?

Reizen met het vliegtuig en een zachte koffer

Wat ga je vervoeren? Ook een zachte koffer in het vliegtuig is veilig, heus. Het ligt er alleen beetje aan wat je vervoert. Breekbare spullen? Misschien beter van niet. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om breekbare spullen te vervoeren in een zachte koffer. Probeer deze bijvoorbeeld te verdelen tussen je kleding, dat biedt extra bescherming. Het grootste voordeel van een zachte koffer is het volume dat vaak vergrootbaar is. Ook het lichte gewicht is een prettige bijkomstigheid. Bij veel vliegmaatschappijen ben je gebonden aan een maximaal aantal kilo's dat je mag meenemen. Dan is het fijn als je koffer zonder bagage al wat lichter is. Ook zijn zachte koffers vaak voorzien van meerdere opbergvakken aan de buitenkant. Handig voor je paspoort of boardingpass. Dus ga je met met het vliegtuig en neem je veel kleding mee? Dan is een zachte koffer best een goed plan.

Reizen met de auto

Reizen met de auto en een harde koffer

Wanneer je genoeg ruimte hebt. Reizen met de auto en de keuze voor een harde koffer gaan prima samen. Zeker als je bagage extra bescherming nodig heeft. Maar je auto even volproppen met een paar harde koffers is er dus niet bij. Wanneer je kiest voor een harde koffer is het belangrijk dat je genoeg bagageruimte hebt. Harde koffers geven bescherming aan je spullen, maar ze zijn absoluut niet buigzaam. Zeker iets om rekening mee te houden.

Reizen met de auto en een zachte koffer

Met het gezin op vakantie. Een zachte koffer is buigzaam en kun je een stuk voller laden dan een harde koffer. Vaak zijn zachte koffers ook vergrootbaar. Best handig voor de terugweg, voor souvenirs. Reizen met de auto betekent vaak beperkte bagageruimte. Wanneer jij de auto mag gaan inpakken voor de vakantie met het hele gezin is het fijn als de koffers een beetje meewerken. 2 koffers links in de achterbak, nog een paar slaapzakken erbij. Dat stoeltje en die opklapbare tafel moeten op het laatste moment ook nog mee. Geen probleem! Die kunnen er nog wel tussen.

Duurzaamheid en een harde of zachte koffer

Gaat een harde koffer ook langer mee?

Een harde koffer ligt vaak wat hoger in prijs dan een zachte koffer. Maar wanneer je veel reist met het vliegtuig kan een harde koffer de meest duurzame optie zijn. Koffers krijgen veel te verduren, bijvoorbeeld op de bagageband. Wanneer je de koffer veel gebruikt zal het oppervlak van een zachte koffer sneller slijten dan dat van een harde koffer. Daarom is een harde koffer geen overbodige luxe.

Is duurkoop ook goedkoop?

Voor een zachte koffer betaal je over het algemeen wat minder dan voor een harde koffer. Dat zegt niet dat je met een zachte koffer minder lang doet. Zeker wanneer je niet zo vaak reist, voldoet een zachte koffer prima. Zachte koffers worden tegenwoordig gemaakt van zeer stevig en licht polyester en doen wat betreft stevigheid steeds minder onder voor een harde koffer.

Welke koffer moet ik nu kiezen?

Een harde koffer is niet per se beter dan een zachte koffer of andersom. De keuze voor een harde koffer of een zachte koffer is afhankelijk van het type reis dat je gaat maken. Ook is het belangrijk om te inventariseren wat je gaat vervoeren. Een harde koffer geeft meer bescherming aan breekbare spullen en een zachte koffer kun je gemakkelijk volproppen. Wat betreft duurzaamheid liggen harde en zachte koffers niet ver uit elkaar. De ontwikkeling op het gebied van materiaal gaat snel waardoor de verschillen wat betreft duurzaamheid kleiner worden. Een zachte koffer hoort niet minder lang mee te gaan dan een harde koffer. Reis je heel veel met het vliegtuig? Dan is een harde koffer nooit een overbodige luxe. Reis je altijd met eigen vervoer? Denk dan eens na over een zachte koffer.


© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.755 beoordelingen