Afficher Coolblue en Français? | Non
Geschreven door James

Advies over heggenscharen

Wanneer je op het punt staat een heggenschaar aan te schaffen zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen. Om jou te helpen bij je aanschaf hebben wij die vragen op een rijtje gezet en omdat we het je graag makkelijk maken, zetten we de antwoorden er ook meteen bij. Zo kom je dan ook, door onderstaande stappen te volgen, precies uit bij de beste heggenschaar voor jou. Daarnaast kun je in de keuzehulp filteren op diverse specificaties om zo bij de juiste heggenschaar te komen.

1. Wat voor heg wil je snoeien?

Een in spiraalvorm gesnoeide buxus is natuurlijk niet hetzelfde als een beuken- of taxushaag. Het is dan ook verstandig om in je keuze van het juiste gereedschap allereerst te kijken naar de hoogte van je haag en de vorm van snoeien die je op deze haag wenst toe te passen. Hieronder gaan we dieper in op de soorten hagen en de snoeiwijzes.

Kleine heggen en struiken

Buxusschaar

De nog geen halve meter hoge heg perfect modelleren, doe je met een buxusschaar of een heggenschaar met een maximale meslengte van 39 centimeter. Of je nu een prachtig bolletje wilt maken van je buxus of gewoon je ligusterheg strak wilt snoeien, een met één hand te bedienen schaar is hier simpelweg de beste keuze. Door zijn lichte gewicht werk je gemakkelijk en snel. Een bijkomend voordeel wanneer je een accu- of handheggenschaar uit deze categorie kiest, is natuurlijk het draadloze werken.

Middelgrote heggen

Middelgrote heg snoeien

De meeste tuinbezitters zullen eenmiddelgrote heg in de tuin hebben. Qua grootte zitten deze tussen 0,50 meter (kniehoogte) en 1,80 meter in. Bij deze heggen hoef je dus niet boven je lichaamslengte te werken. Een meslengte vanaf 40 centimeter is dan ook prima geschikt voor deze heggen. Hoe langer het zwaard, hoe groter je bereik en hoe sneller je klaar bent met snoeien. En wil je volledig draadloze vrijheid? Kies dan voor een accuheggenschaar.

Hoge heggen

Telescopische heggenschaar

Heb je uitzonderlijk hoge heggen (vanaf 1,75 meter), dan kun je natuurlijk een ladder opklimmen. Je bent dan alleen waarschijnlijk net zoveel tijd kwijt aan het verzetten van de ladder als aan het snoeien zelf. Een telescopische heggenschaar biedt hier uitkomst. Door de uitschuifbare steel en draaibare kop kun je gemakkelijk en snel de bovenkant van een heg snoeien zonder ladder. Aan de andere kant snoei je ook juist zeer lage struiken en heggen gemakkelijk zonder te hoeven bukken.

2. Hoe dik zijn de takken in je heg?

Een ander belangrijk punt van aandacht is de dikte van de takken die je te lijf wilt gaan. De mesafstand van een heggenschaar bepaalt welke takdikte deze maximaal aankan.

3. Ga je liever voor handwerk?

Wat is er mis met een beetje noeste handenarbeid? Voor zij die het graag volledig manueel doen is er de hand heggenschaar en ander handmatig te gebruiken snoeigereedschap als snoeischaren, takkenscharen en bijlen. Een aandachtspunt bij al deze gereedschappen is de wijze waarop de kracht wordt overgebracht. Zo kun je bij een takkenschaar letten op het type transmissiemechanisme zodat je zelf maar weinig kracht hoeft te zetten en op het knipmechanisme bij een snoeischaar voor een zo precies mogelijke snit.

4. Vergeet de accessoires niet

Natuurlijk wil je dat je heggenschaar vele jaren zal meegaan. Het aanschaffen van wat onderhoudsaccessoires als spray en olie is dan ook zeker geen overbodige luxe. Ga je voor een elektrische heggenschaar, houd er dan rekening mee dat het netsnoer doorgaans zo kort is dat je altijd wel een verlengkabel nodig hebt. Tot slot kan ook een opruimzeil een erg fijne toevoeging zijn zodat je al het tuinafval netjes bij elkaar hebt.

5. Doen we het wel veilig?

Veiligheidsaccessoires

De heggen snoeien is een secuur klusje. Of je nu in de weer gaat met een benzinekettingzaag waarmee je door je beukenhaag vliegt of dat je met een buxusschaar details aanbrengt in je liguster: veiligheid moet voorop staan. Hanteer een heggenschaar dan ook nooit zonder handschoenen en gehoorbescherming en kies bij de grovere machines als benzine-heggenscharen, kettingzagen en hakselaars ook zeker voor gezichtsbescherming middels een veiligheidsbril.

James
Artikel van:
James
Tuingereedschapspecialist