The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door James

Advies over snoeien

Heb je een heg, dan gluren nieuwsgierige voorbijgangers niet zo gemakkelijk in je tuin. Je bent ook wat beschermd tegen wind en geluid. Een heg snoeien doe je niet in de volle zon. Wanneer snoeien wél handig is, lees je op deze pagina. En hoe snoeien in zijn werk gaat voor de verschillende haagsoorten, zullen we ook uitleggen.

Taxus snoeien

Taxus snoeien

Een taxus snoeien doe je rond juni en dan nogmaals in augustus of september. Zorg dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Zo valt overal voldoende zonlicht en groeit de heg gelijkmatig. Snoei de bovenkant pas als hij de gewenste hoogte heeft. Hoe vaker je snoeit, hoe dichter de heg groeit. Als je een breed uitgegroeide haag tot op het hout snoeit, groeit hij binnen enkele jaren weer volledig dicht. Alle heggenscharen zijn geschikt voor het snoeien van taxus.

Buxus snoeien

Buxus snoeien

Een buxushaag snoei je minimaal 2 keer per jaar, vanaf eind mei tot eind september. Voor het mooiste resultaat snoei je hem 4 keer per jaar. Zorg dat je op een bewolkte dag snoeit, want anders verbrand je de bladeren. Wil je toch in de zon snoeien, besproei hem dan eerst met water en dek hem nadien af. Er bestaat een speciale heggenschaar voor buxus: de buxusschaar. Kijk onderaan deze pagina voor een link naar advies over je buxus snoeien.

Coniferen snoeien

Coniferen snoeien

Snoei coniferen nog voor de langste dag van het jaar. In augustus maak je de heg winterklaar. Laat hierbij groene takken over, want coniferen lopen niet meer uit op oud hout. Van jonge takken snoei je ongeveer 10 centimeter per keer. Zorg weer voor een bredere onderkant, zodat overal licht komt en de heg gelijkmatig groeit. Coniferen zijn groenblijvende hagen die heel hoog kunnen worden. Met een telescopische heggenschaar coniferen snoeien, is dus erg handig.

Laurier snoeien

Laurier snoeien

Een laurierhaag snoei je 2 tot 3 keer per jaar. Bij een jonge haag snoei je een derde van de bovenkant, zodat er veel vertakkingen groeien. In maart verwijder je oude takken en vorstschade. Laurier groeit snel, dus je moet soms flink kortwieken of tussentijds snoeien. In september maak je de haag winterklaar. Knip enkel de takken door, want de randen van het blad kleuren anders bruin. Snoei daarom bij voorkeur met een snoeischaar of verwijder de half afgesnoeide bladeren.

Beukenhaag snoeien

Beukenhaag snoeien

Direct na het planten van je beukenhaag kort je de puntjes in, zodat je groei stimuleert. De bovenkant van de haag snoeien doe je pas als hij de juiste hoogte is. Een beukenhaag snoei je minimaal één keer per jaar nog voor de langste dag van het jaar. Na september snoei je niet meer in verband met eventuele vorst. De bovenkant van de haag moet weer smaller zijn dan de onderkant voor gelijkmatige groei. Gebruik hiervoor een heggenschaar naar keuze.

Snoei je wel veilig?

Veiligheidsaccessoires

Met alleen een geschikte heggenschaar in huis ben je nog niet klaar om te gaan snoeien. Vergeet namelijk vooral de veiligheidsaccessoires niet. Gebruik altijd werkhandschoenen voor in de tuin, zodat je huid niet geïrriteerd raakt van het tuinafval. Ga je dikke takken snoeien of een flinke snoeiklus opknappen met een gemotoriseerde heggenschaar, bescherm je ogen dan tegen rondvliegend tuinafval. Bij de lawaaierige heggenscharen, komt gehoorbescherming goed van pas.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen