The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Hoe belangrijk zijn megapixels?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe camera, dan kom je vaak de term megapixels tegen. Wat zijn megapixels eigenlijk en wat betekent het voor het maken van foto's? Hieronder wordt alles helder uitgelegd zodat je precies weet wat het voor jou betekent.

Wat zijn megapixels nou eigenlijk?

Een digitaal beeld is opgebouwd uit allemaal gekleurde lichtgevende puntjes. Deze puntjes worden ook wel pixels genoemd. 1 miljoen pixels vormen samen 1 megapixel. Een beeld van 1280 x 960 pixels bestaat totaal uit 1.228.800 pixels, oftewel ongeveer 1,3 megapixels. Als je het over het aantal pixels hebt, heb je het ook wel over de resolutie van het beeld. Een beeld van hoge resolutie bevat veel pixels, een beeld van lage resolutie weinig.

Wat is een 24,3 megapixel camera?

24,3 megapixel camera

Een beeldsensor van een camera bevat ook pixels. Deze pixels verzamelen informatie over het beeld dat je fotografeert. Ze registeren welke kleuren er te zien zijn en welke kleur waar zit in het beeld. Met deze informatie wordt een foto opgebouwd. Een 24,3 megapixel camera heeft een beeldsensor met ruim 24 miljoen pixels. Hoe meer pixels er op de sensor zitten, hoe meer pixels een foto bevat en details er te zien zijn op de foto.

Wat betekent dit voor mijn foto's?

Wat betekenen megapixels voor je foto

Als je een foto maakt in hoge resolutie van een grasveld, kun je later inzoomen op de details van elke grasspriet. Daarnaast betekent dit dat je jouw foto's kunt uitvergroten, zodat je ze op posterformaat afdrukt. Voor het printen op A4 formaat heb je ongeveer 10 megapixels nodig, voor een print op A3 formaat 17 megapixels. Een nadeel: je geheugenkaart is sneller vol omdat de bestanden met een hoge resolutie zijn vaak erg groot.

Maak je met meer megapixels een betere foto?

Maak je met meer megapixels een betere foto?

Een camera met veel megapixels maakt niet per se betere foto's dan een camera met minder megapixels. Je zult het verschil alleen merken als je de foto's op groter formaat afdrukt. Daarnaast is een hoge resolutie handig voor de nabewerking in Photoshop. Als je dit niet van plan bent, hecht dan niet te veel waarde aan het aantal megapixels. De grootte van de beeldsensor en het type lens hebben uiteindelijk meer invloed op de kwaliteit van je foto.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen