The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Uhro

Hoe installeer ik een M.2 SSD in een desktop?

Je wilt je pc supersnel laten opstarten en al je games in een oogwenk op je scherm hebben staan. Daarvoor heb je een M.2 SSD gekocht, maar hoe installeer je deze opslagmodule eigenlijk? In dit artikel leg ik je dat uit.

Wat heb je nodig?

Gereedschap M.2 SSD installeren desktop
  • Gereedschap om de computerbehuizing open te schroeven
  • Een antistatische armband
  • Een desktop pc
  • Een compatibel M.2 SSD
  • Een kopje koffie

Tip: laat je nieuwe SSD zo lang mogelijk in het antistatische zakje zitten. Zo is de kans op beschadiging door statische lading of stof minimaal.

1. De basis

Computer uitzetten

Schakel je computer volledig uit, zet hem dus niet op standby. Verwijder vervolgens alle kabels en begin daarbij met de stroomkabel. Zet je computer hierna nog één keer aan, zodat alle stroom die overgebleven is in de voeding ook verdwijnt.

2. Voorkom statische schokken

Antistatische armband

Als je aan een computer gaat sleutelen, is het belangrijk om niet statisch geladen te zijn. Een statische schok, hoe klein ook, kan namelijk funest zijn voor de componenten in je computer. Ik raad je daarom aan, altijd een antistatische armband te dragen.

3. Open je computer

Computer open

Leg de behuizing van je computer op tafel met de linker zijkant boven. Gebruik eventueel een handdoek om je kast te beschermen tegen krasjes. Draai de achterkant van de computerbehuizing naar je toe. Hier zie je 2 à 3 grote schroeven. Verwijder deze en schuif de zijkant van je computer weg. Je ziet nu het moederbord en alle onderdelen van je pc.

4. Lokaliseer de aansluiting voor je M.2

M.2 SSD aansluiting

Waar het aansluitpunt voor een M.2 SSD precies gepositioneerd is, hangt af van je type moederbord. Vaak vind je de M.2 aansluiting in de buurt van je PCIe uitbreidingssloten. Bijvoorbeeld net boven de aansluiting voor je videokaart. Het aansluitpunt is vaak afgedekt met een plaatje en soms zelfs een heatsink. Raadpleeg dus de handleiding van je moederbord als je het echt niet kunt vinden.

5. Verwijder de huidige M.2 module

Huidige M.2 module verwijderen

Sla deze stap over als je voor het eerst een M.2 SSD plaatst.

Maak de schroef waarmee je M.2 SSD is bevestigd los en schuif de module voorzichtig in de richting van de schroef die je net hebt verwijderd. Verlies de schroef niet, want deze heb je later nog nodig om de nieuwe M.2 te installeren.

6. Installeer de M.2 SSD

Nieuwe M.2 SSD installeren

Schuif de M.2 SSD op het aansluitpunt. Let op dat de inkeping aan de juiste kant zit. Meestal betekent dit dat de geheugenchips bovenop zitten. Als je twijfelt, check dan de handleiding van je moederbord. Maak de M.2 SSD vast met de schroef die bij je moederbord wordt geleverd en plaats een eventuele heatsink terug.

7. Gebruiken

Desktop M.2 SSD gebruiken

Schuif de zijkant weer op je computerbehuizing en sluit hem direct weer aan. Startte je pc in het verleden op vanaf een andere schijf, dan start je pc nu op gebruikelijke wijze op. Later kopieer je dan al je gegevens naar de nieuwe M.2 SSD. Heb je een lege SSD geïnstalleerd, installeer dan je besturingssysteem opnieuw.

Uhro
Artikel van:
Uhro SSD specialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.312 beoordelingen