The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Steven

Hoe kies je de resolutie van je monitor?

Een monitor met een hogere resolutie toont scherpere beelden. Je ziet meer details op een 4K monitor dan op een full hd monitor. Een 4K beeldscherm is vooral gunstig voor filmfanaten, creatieve vormgevers en fanatieke gamers. Een full hd computerscherm gebruik je vaak voor algemeen gebruik. QHD zit hier precies tussenin. Wij helpen je met het kiezen van de juiste scherpte.

Monitor resolutie kiezen

Monitor met hoge resolutie op bureau

De scherpte is een van de eerste en belangrijkste keuzes die je maakt voordat je een monitor aanschaft. Dit bepaalt, samen met het schermformaat, hoe gedetailleerd je beeld is. Welke resolutie je kiest, hangt vooral af van waar je hem voor wilt gebruiken.

 • Full hd: gamen, netflixen, internetten, e-mailen en tekstverwerken.
 • QHD: gamen, netflixen, hobbymatig foto's en video's bewerken.
 • 4K: gamen, netflixen, professioneel grafisch vormgeven.
 • 5K: toekomstbestendig, gamen, netflixen, professioneel grafisch vormgeven.
 • Ultrawide: extra schermruimte

Full hd: gamen, internetten, mailen en tekstverwerking

full hd monitor 1080p

Full hd heeft 1.920 x 1.080 pixels en is daarmee de minst scherpe resolutie. Dit is prima voor algemeen gebruik zoals e-mailen, internetten, foto's bekijken, tekstverwerken of werken in spreadsheets. Daar heb je namelijk geen bijzonder hoge resolutie voor nodig. Je kijkt Netflix series in full hd kwaliteit en YouTube filmpjes in 1080p. Ook games speel je maximaal in full hd resolutie. Dit is geschikt voor beginnende gamers óf juist fanatieke e-sporters. Want, hoe lager de resolutie, des te vloeiender je gamet.

QHD: gamen, hobbymatig foto's en video's bewerken

QHD monitor 1440p

QHD, ook wel Quad HD of 2K genoemd, heeft 2.560 x 1.440 pixels. Deze resolutie biedt daardoor een perfecte middenweg tussen full hd en 4K. Met een QHD monitor zie je beelden tweemaal scherper dan met een full hd monitor. Dit is handig tijdens het fotoshoppen of het bewerken van 1440p video's. Gamen in QHD geeft een scherpe weergave, zonder dat je een onbetaalbare videokaart nodig hebt. Wil je liever de scherpste beelden? Dan kies je voor een 4K scherm.

4K: gamen, professioneel grafisch vormgeven

4K monitor 2160p

Met 3.840 x 2.160 pixels is 4K 2 keer scherper dan QHD en 4 keer scherper dan full hd. 4K staat het beste bekend voor het kijken van films. En inderdaad, voor het kijken van een UHD film heb je een 4K monitor nodig. Creatieve professionals zien met 4K elk detail tijdens het editen van foto's of video's. Diehard gamers kijken hun ogen uit dankzij haarscherpe karakters en levensechte landschappen.

5K: toekomstbestendig

Resolutie van een 5K monitor

Voor wie nog een stapje hoger wilt, zijn er ook 5K monitoren beschikbaar. Deze monitoren hebben 5.120 x 2.880 pixels, waardoor je 33% meer pixels hebt dan bij 4K. Hierdoor bewerk je foto's tot op de pixel, springen de games bijna van je scherm af en heb je nog meer pixels voor het multitasken van je werk. Een bioscoopkaartje heb je met deze resolutie eigenlijk niet meer nodig.

Ultrawide resoluties

Ultrawide monitor

Met een Ultrawide of Super Ultrawide monitor heb je meer schermruimte dan bij een 'normaal scherm'. Ook deze zijn onderverdeeld in full hd, QHD en 4K. Alleen is het aantal pixels een stuk hoger. Je krijgt dus veel meer pixels tegen dezelfde scherpte. Super Ultrawide schermen zijn 2 keer zo breed als een gewoon scherm. Hierdoor voorkomen ze een gestrekt beeld en houden ze de pixeldichtheid op een zichtbaar niveau te houden.

Resolutie vs. schermgrootte

4K op 34 inch vs. 4K op 24 inch

Een resolutie zit vast aan een bepaald aantal pixels, ongeacht de schermgrootte. Een 32 inch full hd scherm komt dus veel minder scherp over dan een 22 inch full hd scherm. Let dus vooral op de pixeldichtheid. Deze geeft het aantal pixels per inch aan, onafhankelijk van het formaat. Vanaf 90 ppi mag je scherp beeld verwachten. Let er ook op dat iconen en tekst kleiner worden als de resolutie hoger wordt. Dit zorgt voor meer schermruimte, maar minder leesbaarheid.

Benodigde hardware voor gaming

Man met videokaart

Hoe hoger de resolutie, hoe krachtiger de hardware is die je ervoor nodig hebt. Zo heb je voor 4K gaming niet alleen een 4K monitor nodig, maar ook een serieuze videokaart. Dit is gebaseerd op Call of Duty Black Ops: Cold War uit 2020. Deze videokaarten raden wij minimaal aan:

 • Voor full hd gaming met high settings raden wij minimaal een NVIDIA GTX 1650, RTX 3060 of AMD RX 5700 aan.
 • Voor QHD gaming raden wij minimaal een NVIDIA GTX 1660 Super, RTX 3070 of AMD RX 6700 aan.
 • Voor 4K gaming raden wij minimaal een NVIDIA RTX 3080, RTX 3090 of AMD RX 6800 XT aan.

Benodigde hardware voor films en beeldbewerking

Displayport vs HDMI voor hoge resolutie

Hoe hoger de resolutie, hoe krachtiger de hardware is die je ervoor nodig hebt. Zo heb je voor 4K films kijken de juist kabels nodig. Hieronder vind je advies voor je hardware:

 • Voor 4K films kijken heb je minimaal hdmi 1.4, een DisplayPort kabel of een usb C kabel nodig.
 • Voor 4K Netflix streaming heb je minimaal Windows 10 Anniversary update nodig.
 • Voor 4K foto- en videobewerking raden wij minimaal 16GB RAM aan en een krachtige videokaart en processor.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen