The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Steven

Hoe kies je de resolutie van je monitor?

Een monitor met een hoge resolutie geeft scherp beeld. Je ziet meer details op een 4K monitor dan op een full hd monitor. Een 4K beeldscherm is vooral gunstig voor filmfanaten, creatieve vormgevers en fanatieke gamers. Een full hd computerscherm gebruik je vaak voor algemeen gebruik. QHD zit hier precies tussenin. Wij helpen je met het kiezen van de juiste scherpte.

Resolutie kiezen

Monitor met hoge resolutie op bureau

De scherpte is een van de eerste en belangrijkste keuzes die je maakt voordat je een monitor aanschaft. Het bepaalt, samen met het schermformaat, hoe gedetailleerd je beeld is. Welke resolutie je kiest hangt vooral af van waar je hem voor wilt gebruiken.

  • Ik wil in full hd gamen en netflixen + internetten, e-mailen en tekstverwerken
  • Ik wil in QHD gamen en netflixen + hobbymatig foto's en video's bewerken.
  • Ik wil in 4K gamen en netflixen + professioneel grafisch vormgeven.
  • Ik wil een Ultrawide monitor voor extra schermruimte.

Full hd (1920x1080)

full hd monitor 1080p

Full hd heeft 1920x1080 pixels en is de minst scherpe resolutie. Dit is prima voor algemeen gebruik zoals e-mailen, internetten, foto's bekijken, tekstverwerken of werken in spreadsheets. Daar heb je namelijk geen bijzonder hoge resolutie voor nodig. Je kijkt Netflix series in full hd kwaliteit en Youtube filmpjes in 1080p. Ook games speel je maximaal in full hd resolutie. Dit is geschikt voor beginnende gamers óf juist fanatieke e-sporters, want hoe lager de resolutie, des te vloeiender je gamet.

QHD (2560x1440)

QHD monitor 1440p

QHD resolutie, ook wel Quad HD of 2K genoemd, heeft 2560x1440 pixels. Deze resolutie biedt daardoor een perfecte middenweg tussen full hd en 4K. Met een QHD monitor zie je beelden tweemaal scherper dan met een full hd monitor, wat handig is tijdens het Photoshoppen of het bewerken van 1440p video's. Gamen in QHD geeft een scherpe weergave, zonder dat je een onbetaalbare videokaart nodig hebt. Wil je echter de crème de la crème? Dan kies je voor een 4K scherm.

4K (3840x2160)

4K monitor 2160p

4K is op dit moment de op een na hoogste resolutie voor een monitor en hoeft alleen 8K voor zich te dulden. Met 3840x2160 pixels is dit 2 keer scherper dan QHD en 4 keer scherper dan full hd. 4K staat het beste bekend voor het kijken van films. En inderdaad, voor het kijken van een UHD film heb je een 4K monitor nodig. Creatieve professionals zien met 4K elk detail tijdens het editen van foto's of video's. Diehard gamers kijken hun ogen uit dankzij haarscherpe karakters en levensechte landschappen.

Ultrawide resoluties

Ultrawide monitor

Met een Ultrawide of Super Ultrawide monitor heb je meer schermruimte dan bij een 'normaal scherm'. Ook deze zijn onderverdeeld in full hd, QHD en 4K. Echter is het aantal pixels anders. Ultrawide schermen zijn de helft groter dan normale schermen en hebben een resolutie van 2560x1080 bij full hd, 3440x1440 bij QHD en 5120x2160 bij 4K. Je krijgt dus veel meer pixels tegen dezelfde scherpte. Super Ultrawide schermen zijn twee keer zo breed als een gewoon scherm. Deze hebben een resolutie van 3840x1080 bij full hd en 5120x1440 bij QHD.

Resolutie vs. schermgrootte

4K op 34 inch vs. 4K op 24 inch

Een resolutie zit vast aan een bepaald aantal pixels, ongeacht de schermgrootte. Een 32 inch full hd scherm komt dus veel minder scherp over dan een 22 inch full hd scherm. Let dus vooral op de pixeldichtheid. Deze geeft het aantal pixels per inch aan, onafhankelijk van het formaat. Vanaf 90 ppi mag je scherp beeld verwachten. Let er ook op dat iconen en tekst kleiner worden naarmate de resolutie hoger wordt. Dit zorgt voor meer schermruimte, maar het wordt moeilijker leesbaar.

Benodigde hardware voor gaming

Man met videokaart

Hoe hoger de resolutie, hoe krachtiger de hardware is die je ervoor nodig hebt. Zo heb je voor 4K gaming niet alleen een 4K monitor nodig, maar ook een serieuze videokaart. Deze videokaarten raden wij minimaal aan:

  • Voor full hd gaming met high settings raden wij minimaal een NVIDIA GTX 1650 of AMD RX 570 aan.*
  • Voor QHD gaming raden wij minimaal een NVIDIA GTX 1660 Super, RTX 2060 of AMD RX 5700 aan.*
  • Voor 4K gaming raden wij minimaal een NVIDIA RTX 2080 Super GPU aan.* Deze kost tussen de 800 en 900 euro, dus hou hier rekening mee als je in 4K wilt gamen.

*Dit is gebaseerd op Call of Duty: Modern Warfare (2019) op 60 fps.

Benodigde hardware voor films en beeldbewerking

Displayport vs HDMI voor hoge resolutie

Hoe hoger de resolutie, hoe krachtiger de hardware is die je ervoor nodig hebt. Zo heb je voor 4K films kijken de juist kabels nodig. Hieronder een advies voor je hardware:

  • Voor 4K films kijken heb je minimaal hdmi 1.4, een DisplayPort kabel of een usb C kabel nodig.
  • Voor 4K Netflix streaming heb je minimaal Windows 10 Anniversary update nodig.
  • Voor 4K foto- en videobewerking raden wij minimaal 16GB RAM aan en een krachtige videokaart en processor.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen