The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Waar let ik op bij de aanschaf van een 4K monitor?

Je wilt een 4K monitor gaan kopen. Belangrijk daarbij is het om erop te letten wat de pixeldichtheid van de monitor is, welke grootte je nodig hebt én welke maat je kwijt kunt op je bureau.

Waar let je op?

Ruimte 4K monitor

Hoeveel ruimte heb je?

Hoeveel ruimte je hebt bepaalt hoe groot de monitor kan zijn die je op je bureau plaatst. Een scherm is eerder te klein dan te groot, dus kies als je er de ruimte voor hebt voor een grote monitor, bijvoorbeeld een 27 inch 4k monitor. Daarmee ben je op de toekomst voorbereid en als je er aan gewend bent, wil je nooit meer een kleiner scherm. Mocht je twee schermen naast elkaar willen plaatsen, bedenk dan van tevoren ook goed of je hier wel genoeg ruimte voor hebt.

Resolutie 4K monitor

Resolutie

De resolutie van 4K is 3840 pixels in de breedte en 2160 pixels in de hoogte. Daarmee heb je genoeg pixels voor een scherp beeld op alle maten monitoren die je op je bureau kunt plaatsen. Werk je veel aan foto's of video's, dan is 4K een must. Voor de meeste andere gebruikssituaties is het vooral fijn dat je meer ruimte hebt voor al je vensters. Daarnaast kun je films en series in 4K bekijken. Let op! Wil je gamen op 4K, dan is het niet alleen belangrijk dat je een 4K monitor koopt, maar ook dat je videokaart 4K gaming ondersteunt. Voor gamen op 4K met een hoge FPS heb je naast een extra krachtige videokaart ook een monitor nodig met een hoge verversingssnelheid. Bijvoorbeeld 120 of 144 Hertz.

Andere eigenschappen

Input kabels 4K monitor

Inputs en kabels

Een 4K scherm sluit je aan met bijvoorbeeld een DisplayPort- of HDMI-kabel. Let daarbij op de versie van de DisplayPort- en HDMI-standaard. Voor een hogere verversingssnelheid van 60 Hz heb je minimaal een DisplayPort 1.2 of een HDMI 2.0 kabel nodig. Daarnaast moet ook je videokaart deze versie ondersteunen.

HDR 4K monitor

HDR

Na televisies zien we HDR nu ook steeds meer op monitoren. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent dat de monitor extra veel kleuren, een hoge helderheid en een hoog contrast kan weergeven. Waar 4K dus belangrijk is voor de scherpte van het beeld, is HDR dat voor de kleurweergave. Wil je dus zowel een scherp beeld als de mogelijkheid om HDR-content weer te geven, dan kies je voor een 4K HDR monitor.

Wat is 4K nou precies?

Wat is 4K

4K is de algemene term voor resoluties met ongeveer 4000 pixels in de breedte. 4K slaat op de horizontale resolutie van een beeldscherm zoals van een televisie, monitor of telefoon. Bij monitoren spreken we van 4K bij een resolutie van meestal 3840 bij 2160 pixels met een beeldverhouding van 16:9. Deze resolutie heeft 4 keer zoveel pixels als een Full HD resolutie, waardoor je een scherper beeld hebt. 4K maakt ook schermgroottes mogelijk die voorheen niet mogelijk waren, omdat Full HD daarvoor niet scherm genoeg was. Het voordeel hiervan zie je echter vooral bij TV's van 65 inch en groter.

Pixeldichtheid en grote schermen

Pixeldichtheid 4K

Wat is pixeldichtheid?

Pixeldichtheid is het aantal pixels op een vaste afstand, meestal een inch (2.54 centimeter). Dit wordt uitgedrukt in pixels per inch (ppi). Hoe meer pixels per inch, hoe scherper het beeld. De pixeldichtheid hangt dus af van twee aspecten: resolutie en schermgrootte. Wil je een scherp beeld op een grote monitor, dan kies je voor een hoge resolutie zoals 4K of zelfs 5K.

Voordeel grote schermen 4K

Het voordeel van grote schermen

Grotere monitoren hebben als voordeel dat je minder dicht op je beeldscherm hoeft te zetten en dat je meer vensters kwijt kunt op je scherm, mits de resolutie hoog genoeg is. Een voorwaarde om extra ruimte te hebben voor je vensters is namelijk dat je scherm een hoge resolutie ondersteunt. Bovendien wordt het beeld anders minder scherp weergegeven.

Tim
Artikel van:
Tim Monitorspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.032 beoordelingen