The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Richard

Hoe kies ik de juiste SSD?


1. Wat zijn de voordelen van een SSD?

Je gebruikt momenteel een laptop of pc met een harde schijf, waarom zou je overstappen op een SSD? Een SSD heeft ten opzichte van een harde schijf veel voordelen.

Snelheid - Aangezien er geen draaiende onderdelen zijn in een SSD, kan data veel sneller worden uitgelezen en geschreven op het flashgeheugen. Hierdoor start je laptop of pc veel sneller op, kan je bestanden en programma's veel sneller openen en verplaats je bestanden vele malen sneller.

Energieverbruik - Een SSD maakt gebruik van flashgeheugen en heeft daardoor geen draaiende onderdelen. Hierdoor wordt data sneller weggelezen en weggeschreven. Dit zorgt ervoor dat je laptop of pc sneller opstart, je bestanden en programma's sneller openen en je sneller bestanden verplaatst.

Multitasking - Wanneer je met meerdere programma's tegelijkertijd werkt, is de snelheid van een SSD snel merkbaar. Programma's openen tot wel 20 keer sneller en alle data is vrijwel direct beschikbaar. Het openen van grote projecten met video's, foto's en muziek neemt nog maar enkele seconden in beslag.

Resistent - Bij een SSD zijn er geen draaiende onderdelen, waardoor je laptop bij een val wel kapot kan gaan, maar je opgeslagen data wel veilig blijft. De harde schijf in je laptop is een van de meest gevoelige onderdelen. Vanwege de draaiende onderdelen kan val- en stootschade een grote impact hebben op de opgeslagen data.

2. Wat bepaalt de snelheid van een SSD's?

Sequential reads & writes

Sequential reads en writes hebben betrekking op het aanmaken, verplaatsen en lezen van grote bestanden. Denk hierbij o.a. aan downloads, videobestanden of film- en fotomateriaal. Werk je veel met grote bestanden? Kies dan voor een SSD met een hoge maximale lees- en schrijfsnelheid. Deze waarden worden weergegeven bij de productspecificaties in MB/s bij iedere SSD.

Random reads & writes

Random reads & writes hebben betrekking op het aanmaken, verplaatsen en lezen van kleine bestanden. Denk o.a. aan de vele bestandjes waaruit Windows en Mac OSX uit bestaan. Deze waarden worden uitgedrukt in IOPS (Input/output Operations Per Second) en zijn bij de productspecificaties weergegeven als 'willekeurige lees- en schrijfsnelheid'. Wil je een SSD kopen waarmee je laptop of PC extra snel opstart? Let dan op een hoge willekeurige leessnelheid.

3. Welk formaat SSD heb je nodig?

Om te bepalen welk formaat SSD je nodig hebt, is het belangrijk om te weten welke aansluiting je laptop of pc ondersteunt. Controleer dit altijd eerst voordat je een SSD koopt. Het formaat van de SSD bepaalt namelijk waar de SSD in past. Twijfel je welke SSD geschikt is voor jou en wil je graag meer advies over SSD's? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

2,5 inch SSD

2,5 inch ssd
  • Geschikt voor de meeste laptops en pc's (met een bracket) met een SATA-aansluiting.
  • SATA (III) heeft een maximale snelheid van 600 MB/s.

mSATA SSD

mSATA ssd
  • Geschikt voor laptops, ultrabooks en pc's met een mSATA-aansluiting.
  • mSATA heeft een maximale snelheid 600 MB/s.

M.2 SSD

M.2 ssd
  • Geschikt voor laptops, ultrabooks en pc's met een M.2-aansluiting.
  • Kies de juiste sleutel: M, B of B+M.
  • Kies de juiste lengte voor je moederbord: 30, 42, 70, 80 of 110 millimeter.

PCI-express SSD

PCI Express ssd
  • Geschikt voor pc's met een PCI-aansluiting.
  • PCIe x4 heeft een maximale snelheid van 2000 MB/s.

4. Hoe installeer je een SSD?

Het installeren van een SSD is vrij eenvoudig. Je hebt hiervoor de volgende onderdelen nodig: een schroevendraaier, een usb/SATA-adapter, voor desktops een bracket en wat geduld. Bekijk hoe onze productspecialist een SSD installeert en daarmee de oude harde schijf vervangt en een tweede leven geeft.

5. Wat heb je nodig bij een SSD?

Montagebeugels

Wanneer je de SSD in een vaste computer wilt monteren heb je in veel gevallen een bracket nodig. Een PC biedt vaak ruimte voor een 3,5 inch harde schijf. Met een montagebeugel kan je een SSD, met een 2,5 inch afmeting, plaatsen in een computerkast. Voor een laptop is een montagebeugel niet nodig.

SATA-kabels

Een SATA-kabel wordt over het algemeen niet bij een SSD geleverd, maar is een onmisbare accessoire voor je SSD. Je hebt de SATA-kabel namelijk nodig om je SSD in de computer aan te sluiten. Wil je de SSD in een laptop gebruiken? Dan heb je geen losse SATA-kabel nodig.

Docking station

Een docking station, zoals de Sharkoon QuickPort, is een apparaat waarmee je een interne harde schijf extern kunt aansluiten op de computer of laptop. Zo kun je een docking station gebruiken om je besturingssysteem van je oude harde schijf naar je nieuwe SSD te klonen of documenten en andere computerbestanden over te zetten naar je SSD.

Hardeschijfbehuizing

Het klinkt misschien vreemd, maar een hardeschijfbehuizing is in veel gevallen een handige accessoire voor je SSD. Gebruik de hardeschijfbehuizing bijvoorbeeld om je oude harde schijf een nieuw leven te geven, nadat je hem hebt vervangen door een SSD. Bovendien zet je je documenten en andere onmisbare computerbestanden met behulp van een hardeschijfbehuizing nog even over naar de nieuwe SSD.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 11.993 beoordelingen