The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Uhro

Advies over videokaarten

De keuze voor een geschikte videokaart is niet altijd even snel gemaakt. Om tot de beste videokaart voor jou te komen, bespreken we de belangrijkste punten waarop videokaarten van elkaar verschillen: de grafische processor, het geheugen, de aansluitmogelijkheden en de koeling.

1. Grafische processor (GPU)

Grafische processor

De grafische processor (GPU), ook wel chipset genoemd, is bepalend voor de rekenkracht en snelheid van de videokaart. Wil je gamen met de allerhoogste beeldkwaliteit? Kies dan voor een videokaart met een krachtige GPU. Twee chipfabrikanten die deze GPU's maken zijn AMD en NVIDIA. De prestaties van de GPU worden allereerst bepaald door het type. Een regel voor zowel AMD als NVIDIA GPU's: Hoe hoger het getal in de naam van het type, hoe krachtiger hij is. Let vervolgens op de kloksnelheid van de GPU, die wordt aangeduid in megahertz (MHz) of gigahertz (GHz).

2. Het geheugen

Video geheugen

Het werkgeheugen is de opslagplaats van de grafische processor. Des te meer geheugen opgeslagen, des te meer grafische processen de videokaart tegelijkertijd uitvoert. De hoeveelheid geheugen wordt in megabyte (MB) of gigabyte (GB) aangegeven. De snelheid van het geheugen wordt in megahertz (MHz) of gigahertz (GHz) aangegeven. Hoe meer geheugen en hoe hoger de geheugensnelheid, hoe beter de videokaart presteert tijdens het gamen of bij het uitvoeren van grafische werkzaamheden.

3. De aansluitmogelijkheden

DVI Analoog

Analoog

  • VGA: Via de VGA (Video Graphics Array) aansluiting stuurt vanuit de videokaart analoog beeld door naar een monitor, beamer of ander beeldscherm. VGA is veel gebruikt bij het doorsturen van beelden naar een analoog beeldscherm. Sinds de introductie van digitale beeldschermen is een VGA aansluiting niet optimaal. Het beeld moet namelijk omgezet worden van digitaal, naar analoog en vervolgens weer naar digitaal. Dit heeft als resultaat verlies in kwaliteit. Aangezien VGA nog vaak gebruikt wordt, zijn videokaarten vaak nog voorzien van een VGA aansluiting naast de digitale aansluitingen.
  • DVI: DVI (Digital Visual Interface) is geschikt voor het doorsturen van digitale beelden, zonder geluid. Veel monitoren zijn voorzien van een DVI aansluiting, naast een VGA aansluiting.
Digitale aansluiting

Digitaal

  • Hdmi: Met een hdmi (High-Definition Multimedia Interface) aansluiting is het mogelijk om naast digitale beelden ook audio digitaal door te sturen. Naast monitoren zijn veel televisies ook voorzien van een hdmi aansluiting.
  • DisplayPort: Een DisplayPort aansluiting is steeds meer te vinden op monitoren en overige beeldschermen. Via een DisplayPort is het, zoals bij hdmi, mogelijk om audio en video door te sturen in digitale kwaliteit.
  • Usb C: Usb C is de meest recente ontwikkeling op het gebied van video/audio doorvoer. Usb C heeft de mogelijkheid om te opereren als DisplayPort poort via de Alternate Mode. Op deze manier heb je een extra poort tot je beschikking voor wanneer je andere DisplayPort poorten al bezet zijn.

4. De koeling

Actieve koeling

Actief

Een actief gekoelde videokaart is voorzien van een of meerdere ventilator. De warmte afkomstig van de koelribben kan hiermee worden afgevoerd. Huidige videokaarten produceren dusdanig veel warmte dat ze in de meeste gevallen van actieve koeling zijn voorzien. Iedere fabrikant heeft hier zo zijn eigen visie over en onderscheid zich op het gebied van geluidsproductie en de efficiëntie van warmteafvoer.

Passieve koeling

Passief

Passieve koeling op een videokaart wordt tegenwoordig niet veel gebruikt door fabrikanten. De afvoer van de warmte is namelijk afhankelijk van de koeling rondom de videokaart, aangezien deze alleen koelblok bevat zonder ventilator(en). Het grootste voordeel van passieve koeling is de geluidsproductie, deze is namelijk (bijna) niet hoorbaar, aangezien er geen draaiende ventilator(en) gebruikt worden.

5. Wat heb je nog meer nodig?

Voeding (PSU)

Via de standaard aansluiting op een moederbord is rond de 75 Watt aan voeding beschikbaar. Dit is voor veel videokaarten niet voldoende om goed te kunnen functioneren. Om wel voldoende voeding te sturen naar de videokaart is een directe verbinding nodig met de voeding van je PC. Bij iedere videokaart geven wij aan wat de aanbevolen wattage is, zodat je de juiste voeding kan selecteren. Je kan ook direct voor de voeding in de combinatie aanbieding kiezen.

Kabels

Een videokaart kan prachtige beelden produceren, alleen lukt dat niet zonder de juiste kabels. Voor de verschillende aansluitingen op een videokaart, hebben wij de benodigde kabels in ons assortiment. Wil je van een HDMI-kabel aansluiten op een DisplayPort of meerdere monitoren aansluiten op één DisplayPort, dan kan je gebruik maken van een video adapter.

RAM-geheugen

De snelheid van je PC wordt bepaald door het minst krachtige component. Heb je net een mooie en vooral krachtige videokaart aangeschaft, bekijk dan ons assortiment (gaming) geheugen, zodat je het maximale uit je videokaart kan halen.

Geluidskaart

De meeste moederborden zijn voorzien van een audio uitgang. Ben je van plan om muziek te produceren of wil je het beste geluid tijdens het gamen, kies dan voor een aparte geluidskaart, zodat je niets mist.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen