The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Steven

Fotoprinter kopen: waar let je op?

Zelf foto's printen is leuk en gemakkelijk. Het geeft voldoening om je eigen werk fysiek in handen te hebben. Je wilt een fotoprinter aanschaffen maar komt er al snel achter dat de fotokwaliteit, functionaliteiten en kosten per printer flink verschillen. Of je nou een vakantiekiekje of een meesterwerk af wilt drukken: wij vertellen je waar je op let bij het aanschaffen.

Het aantal cartridges

Aantal cartridges

Hoe meer verschillende inktcartridges je printer heeft, des te beter is de kleurweergave. Een goede fotoprinter heeft daarom minimaal 5 cartridges. Deze heeft naast de standaard inktkleuren cyaan, magenta, geel en (pigment-)zwart ook ruimte voor een fotozwarte cartridge. Hiermee creëer je meer contrast en print je mooiere grijstinten. Fotoprinters met 6 of meer cartridges hebben nog meer kleuren, zoals lichtcyaan, voor een groter kleurbereik. Wil je professionele foto's printen, kies dan voor een uitgebreid 5-, 6- of 9-cartridgesysteem.

De afdrukresolutie

Afdrukresolutie

Vrijwel net zo belangrijk als heldere kleuren is de afdrukresolutie. Een hoge resolutie zorgt voor scherpe en gedetailleerde foto's. Deze resolutie wordt gemeten in dpi, oftewel inktpuntjes per inch. Voor vakantiefoto's in een fotoboek (10x15 cm) is 1.200 bij 1.200 dpi voldoende, voor professionele 10x15-foto's is een printer met 4.800 dpi beter. Wil je foto's afdrukken op A4 of A3 formaat, dan raden we een fotoprinter met minimaal 5.760 bij 1.440 dpi aan.

Het ondersteunde fotopapier

Fotopapier

Het papier waarop je print, is net zo bepalend als de printer zelf. Voor de beste kwaliteit kies je speciaal fotopapier. Vooral dik, glanzend fotopapier zorgt voor een mooi resultaat. Check van tevoren of de fotoprinter jouw gewenste papiersoort ondersteunt. Daarnaast zijn er verschillende afdrukformaten. Foto's worden vaak op A6 formaat (10x15 cm) of op A4 formaat (ter grootte van een vel papier) geprint. De meeste fotoprinters drukken maximaal in A4 formaat af, maar er zijn ook A3 printers die foto's in posterformaat afdrukken.

De afdrukkosten

Afdrukkosten

Zelf foto's printen, is gemakkelijker, leuker en sneller dan het bezoeken van een copyshop. De afdrukkosten verschillen echter niet veel. Bij een copyshop ben je tussen de 10 en 20 cent kwijt voor een 10x15 cm kleurenfoto, afhankelijk van de hoeveelheid. Thuis printen kost nagenoeg evenveel. Een uitzondering hierop is HP Instant Ink. Hiermee print je met je HP printer een vast aantal printjes voor een vaste prijs, ongeacht het soort afdruk. Je maakt dus gerust 100 A4 foto-afdrukken per maand voor 5 euro. Zo'n foto kost dan slechts € 0,05.

Een inktreservoir

Inktreservoir

Een andere voordelige manier van printen is met een Epson EcoTank. Deze fotoprinter maakt gebruikt van een inktreservoir in plaats van dure cartridges. Een EcoTank fotoprinter is duurder dan gemiddeld, maar print véél goedkoper. Zo zijn de ET-7700 en ET-7750 speciaal ontworpen voor het goedkoop afdrukken van foto's. Een kleurenfoto kost je ongeveer anderhalve cent. Daarnaast worden de ET-7700 en ET-7750 standaard geleverd met een heleboel inkt. Epson beweert dat de meegeleverde inkt voldoende is voor 3.400 fotoafdrukken (10x15 cm).

Extra functionaliteiten

Extra functionaliteiten

Sommige fotoprinters kunnen meer dan alleen foto's afdrukken. Een handige functionaliteit is randloos printen, waarbij de foto automatisch zonder randen je printer uitrolt. Kies voor een printer met een (touchscreen) kleurenscherm als je foto's wilt voorvertonen of aanpassen vanaf je fotoprinter. Wil je direct vanaf de opslag van je camera printen, ga dan voor een printer met geheugenkaartlezer. Kies een all-in-one fotoprinter als je ook wilt kopiëren en scannen, waardoor je geen extra apparaten nodig hebt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen