The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Steven

Advies over printers

Je bent op zoek naar de beste printer voor jou. Waar moet je op letten als je veel tekst af wilt drukken óf juist foto's wilt afdrukken? Om je te helpen bij het maken van deze keuze hebben we een aantal voorbeeldsituaties op een rijtje gezet. Zo kies jij de printer die het beste bij je past.

Verschillende soorten printers

Er zijn veel soorten printers met elk hun eigen specialiteit, maar geen enkele printer is geschikt voor alle gebruikssituaties. Zo blinken veel inkjet printers uit in het printen van haarscherpe kleurenafdrukken, maar zijn veel laserprinters een ster in het razendsnel printen van tekstdocumenten. Welke van deze printers je kiest hangt af van je gebruik. Print je documenten in zwart-wit, in kleur of print je foto’s?

Wat ga je printen?

Tekst in zwart-wit

Print je alleen maar simpele tekstdocumenten, kies dan voor een zwart-wit printer, ofwel monoprinter. Deze kost minder dan een kleurenprinter en gebruikt minder cartridges.

Tekst met kleurenafbeeldingen

Wanneer je facturen en rapporten graag in kleur afdrukt heb je niet genoeg aan een monoprinter, dan wil je een kleurenprinter. Deze printers gebruiken niet alleen zwarte inkt, maar ook inkt in de kleuren cyaan, magenta en geel. Kleurenprinters zijn vaak inkjet printers, maar er bestaan ook kleurenlaserprinters.

Foto's

Fotoprinters gaan een stapje verder dan kleurenprinters. Een fotoprinter heeft meestal meer dan 4 cartridges met daarin bijvoorbeeld speciale fotozwarte, lichtcyaan, lichtmagenta en lichtgele inkt. Daarmee druk je foto's af met heldere kleuren en een mooi contrast. Fotoprinters zijn altijd inkjet printers en kosten meer dan gebruikelijke inkjet printers.

Kopiëren en scannen

Alléén printen

Gebruik jij je printer alleen om af te drukken? Laat de ingebouwde scanner en fax; dan links liggen en kies voor een single function printer. Het enige waar deze machine zich mee bezighoudt, is... printen.

All-in-one printers

Wil jij 1 apparaat waarmee je ook kopieert, scant en/of faxt? Dan is een all-in-one printer geschikt. Het voordeel van een all-in-one, of multifunctionele printer (MFP), is dat je geen aparte scanner, kopieerapparaat en fax meer nodig hebt.

Inkjet of laser?

Bij printers maken we onderscheid tussen inkjet- en laserprinters. Inkjet-technologie maakt gebruik van inktcartridges, waar laser-technologie gebruik maakt van een poeder genaamd toner. Inkjet printers zijn al voor iets meer dan 40 euro beschikbaar, laserprinters vanaf het dubbele. Cartridges voor inkjet printers zijn echter een stuk duurder dan de toner cartridges van een laserprinter en gaan minder lang mee. Inkjet printers staan bekend om hun scherpe afdrukkwaliteit en goede kleurweergave. Laserprinters staan bekend om hun snelheid en hoge papiercapaciteit.

Het verschil tussen inkjet en laser

Inkjetprinter Laserprinter
Wil je foto's printen? Ja Nee
Wil je teksten printen? Ja Ja
Wil je veel en snel printen Nee Ja
Wil je lang doorprinten? Nee Ja
Wil je naast printen ook scannen en kopiëren? Ja Ja

Welke printer heeft de goedkoopste cartridges?

De tonercartridges van laserprinters zijn goedkoper dan inktcartridges. Echter bestaat er naast het gebruik van inktcartridges ook een andere manier van printen met inkt, namelijk met een Ecotank printer. Een Ecotank heeft ingebouwde inktbakjes die je zelf bijvult. Deze vul je met inkt uit flesjes, waardoor je geen dure cartridges hoeft te kopen. Dit is ongeveer 10 keer goedkoper. Een Ecotank printer is wel een stuk duurder om aan te schaffen dan gebruikelijke printers, dus het wordt pas voordelig bij grote afdrukhoeveelheden.

Dubbelzijdig printen en ADF

Naast scannen, kopiëren en faxen, kan een printer nog veel meer. Sommige printers kunnen dubbelzijdig afdrukken, een stapel papier achter elkaar kopiëren of documenten automatisch scannen. Dit is erg handig voor op kantoor, waar tijd geld is. Neem na het lezen van onderstaande uitleg even een kijkje bij onze printers voor op kantoor:

Automatisch dubbelzijdig afdrukken

Door documenten automatisch dubbelzijdig af te drukken bespaar je niet alleen tijd, maar ook kosten. Je verbruikt namelijk 50% minder papier dan je normaal zou doen. Rapporten van 100 pagina’s worden slechts 50 pagina’s, waardoor je minder dossierkasten nodig hebt.

Automatische documentinvoer (ADF)

Een automatische documentinvoer maakt het mogelijk om meerdere pagina's te kopiëren of scannen. Je plaatst de documenten in de ADF (Automatic Document Feeder) en laat de rest over aan de printer. Zo bespaar je tijd, omdat je de printer aan het werk zet zonder toezicht te houden.

Dubbelzijdige automatische documentinvoer

Met een dubbelzijdige ADF kopieer of scan je meerdere pagina's automatisch dubbelzijdig. Er zijn 2 soorten ADFs: Duplex ADF (DADF) en Reverse ADF (RADF). Bij een DADF wordt het papier in één keer dubbelzijdig gescand/gekopieerd. Een RADF draait het papier zelf om en scant/kopieert zo beide zijden. Is snelheid een vereiste, kies dan voor een DADF.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 8.640 beoordelingen