The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Advies over printers

Jij bent op zoek naar de beste printer voor jou. Waar moet je op letten als je veel tekst óf juist foto's wilt afdrukken? Bij de aanschaf van een printer stel je jezelf verschillende vragen. Om je te helpen bij het maken van deze keuze hebben we een aantal voorbeeldsituaties op een rijtje gezet, die je helpen bij het kiezen van de juiste type printer.

Verschillende soorten printers

Het kiezen van een printer is een stuk makkelijker als je weet welke soorten printers er zijn, wat je gebruikssituatie is en welke functionaliteit je precies nodig hebt. Ik leg je in dit artikel uit welke printer voor jou het meest geschikt is.

Wat ga je printen?

Kleur

Tekstdocumenten met afbeeldingen

Indien je graag in kleur af wilt drukken, ontkom je niet aan een kleurenprinter. Jouw keuze hangt af van kwaliteitseisen voor foto's. Kleureninkjetprinters zijn beter geschikt voor het afdrukken van foto's op bijvoorbeeld speciaal (glanzend) fotopapier. Een kleurenlaserprinter kan een prima kleurenafdruk maken, maar is minder geschikt voor het printen van foto's.

Fotoprinters voor het afdrukken van foto's in hoge kwaliteit

Met een speciale fotoprinter druk je de beste foto's af. Een fotoprinter heeft meestal meer dan 4 cartridges met daarin bijvoorbeeld speciale fotozwart-inkt, lichtcyaan, lichtmagenta en lichtgeel. Daarmee druk je foto's af met heldere kleuren en een mooi contrast.

Zwart-wit

Zwart-wit

Met een zwart-witprinter (monoprinter - monochroom) kies je voor efficiëntie in gebruik en kosten, doordat je maar één soort cartridge of toner gebruikt.

Kopiëren en scannen

Alléén printen

  • Voordelig als je alleen wilt printen. Wanneer je uitsluitend wilt printen, zit je niet te wachten op extra functionaliteiten die ervoor zorgen dat het aanschafbedrag van het apparaat omhoog schiet. Een zogenaamde single function printer voldoet in dergelijke gevallen. De naam zegt het al: enkele functie. Oftewel alléén printen.

All-in-one printers

  • Multifunctioneel apparaat. Wil jij 1 apparaat waarmee je ook direct kan kopiëren, scannen en/of faxen? Dan is een All-in-one printer geschikt. Het voordeel van een multifunctionele printer (MFP) is dat je geen aparte scanner of kopieerapparaat meer nodig hebt. Sommige all-in-ones hebben ook een faxfunctionaliteit.

Inkjet, laser of led?

De meeste kantoorprinters zijn laserprinters. Deze zijn voor op kantoor praktischer in gebruik dan inkjetprinters. Laserprinters voorzie je namelijk minder vaak van nieuwe patronen. Daarnaast is er ook led, wat prints maakt middels led in plaats van laser. Led printers gaan langer mee, maar de aanschafkosten zijn hoger. In de printkwaliteit is er weinig verschil tussen deze technieken. Wil je op kantoor ook regelmatig kleurenprints maken? Dan is inkjet de beste keuze, inkt is het beste in staat om mooie kleuren te produceren.

Inkjetprinter Laserprinter
Wil je foto's printen? Ja Nee
Wil je teksten printen? Nee Ja
Wil je veel en snel printen Ja Ja
Wil je lang doorprinten? Nee Ja
Wil je naast printen ook scannen en kopiëren? Ja Ja

Aansluiten

Een printer wordt standaard aangesloten op jouw computer of laptop met behulp van een usb kabel. Nadat je de printer geïnstalleerd hebt, kan je direct opdrachten versturen via de aangesloten usb kabel. (Let wel goed op dat je al het verpakkings- en beschermingsmateriaal van de printer verwijderd hebt. Er kan ook beschermingsmateriaal in de printer zitten, dus controleer dat goed voordat je het apparaat gaat gebruiken.) Het is ook mogelijk om de printer op andere manieren aan te sturen. De meest voorkomende manieren hebben wij hieronder uiteengezet:

Wifi printer

Wanneer jouw printer via wifi draadloos is aangesloten op het netwerk is het mogelijk om draadloos printopdrachten te versturen vanaf ieder apparaat (laptop of pc) binnen hetzelfde netwerk. Dit maakt jou en de printer flexibel. Daarnaast kan je de printer overal plaatsen waar je wilt en jouw printopdrachten ophalen wanneer je wilt.

Netwerkverbinding

Printers met een netwerkaansluiting kun je met behulp van een UTP-kabel aan sluiten op het netwerk. Zo kun je de printer delen met meerdere gebruikers binnen hetzelfde netwerk. Dit is vooral handig op een kantoor, maar kan ook thuis van toepassing komen.

Meer draadloze printmogelijkheden?

Naast wifi zijn er nog tal van mogelijkheden om draadloos printopdrachten te versturen. Wil je meer informatie over draadloze printmogelijkheden als Apple AirPrint, e-mail print en Google Cloud Print? Bekijk dan onze informatiepagina over draadloze printmogelijkheden.

Extra handige functionaliteiten

Uiteraard zijn er altijd nog functionaliteiten die bijdragen aan jouw gebruiksgemak en de efficiëntie. Wij hebben er hier een aantal voor jou uitgelicht.

Automatisch dubbelzijdig afdrukken (duplex)

Door documenten automatisch dubbelzijdig af te laten drukken bespaar je niet alleen tijd, maar ook kosten. Je verbruikt namelijk 50% minder papier dan je normaal zou doen.

Automatische documentinvoer (ADF)

Een automatische documentinvoer maakt het mogelijk om meerdere pagina's te kopiëren of scannen. Je plaatst de documenten in de ADF (Automatic Document Feeder) en laat de rest over aan de printer. Zo bespaar je tijd, omdat je de printer aan het werk kan zetten zonder dat er toezicht gehouden dient te worden.

Automatisch dubbelzijdig kopiëren/scannen:

Met een dubbelzijdige automatische documentinvoer kan je meerdere pagina's dubbelzijdig kopiëren of scannen. Je plaatst de documenten in de ADF en laat de rest over aan de printer. Zo bespaar je tijd en kosten, omdat je de printer aan het werk kan zetten en papier bespaart. Er zijn twee soorten ADFs die automatisch dubbelzijdig kunnen kopiëren/scannen: DADF (Duplex Automatic Document Feeder) en RADF (Reverse Automatic Document Feeder). Bij een DADF wordt het papier in één keer dubbelzijdig gescand/gekopieerd. Bij een RADF scant/kopieert de ADF eerst één zijde, draait het papier zelf om en scant/kopieert vervolgens de andere zijde. Zijn snelheid en efficiëntie een vereiste voor jou dan is een printer met DADF geschikt voor jou.

Wat heb je nodig bij een printer?

Wil je niet het risico lopen dat je zonder inkt of toner komt te zitten?

Je zult het altijd zien, juist als je iets belangrijks moet printen is de inkt of toner op. Voorkom dat je zonder inkt of toner komt te zitten door een extra set cartridges of toners mee te bestellen die geschikt zijn voor jouw printer. Ieder printermodel heeft specifieke toners of cartridges nodig.

Wil je je printer gemakkelijk installeren?

Met een printerkabel ben je er zeker van dat je je printer eenvoudig aansluit op je computer of laptop, zonder ingewikkelde instellingen. Bij printers zonder Wi-Fi is een kabel zelfs onmisbaar. Daarnaast zorg je met een printerkabel voor een stabiele verbinding, omdat je niet afhankelijk bent van het draadloze netwerk.

Wil je direct starten met printen?

Printen en papier gaan hand in hand. Met een pak papier kun je direct printen en met een doos papier hoef je voorlopig je huis niet meer uit. Welk papier het meest geschikt is hangt af van wat je wilt printen. Zo is er bijvoorbeeld speciaal papier voor het afdrukken van foto's of promotiemateriaal, maar zit je voor het dagelijkse printwerk goed met universeel papier.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.785 beoordelingen