The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jaimy

Advies over keukenmessen

Bij het kiezen van een keukenmes is het belangrijk om te bedenken waar je het mes voor wilt gebruiken. Wij helpen je graag bij het kiezen van het juiste keukenmes. Heb je bijvoorbeeld een messenset nodig of juist een bepaald type mes? Op deze pagina krijg je een helder beeld welk mes het beste bij jou past.

1. Welk keukenmes heb ik nodig?

Welk keukenmes je nodig hebt heeft alles te maken met waar je het mes voor wilt gebruiken. We hebben voor jou de 6 meest gebruikte keukenmessen uiteengezet in een tabel. Hier vergelijken we de verschillende messen met elkaar, zodat de keuze voor jou gemakkelijker is. Wil je bijvoorbeeld een klein mes om groenten te schillen of juist een groot mes voor het snijden van vlees en vis? Het enige wat jij hoeft te doen, is bepalen wat je met het mes wilt doen en welke ingrediënten je gaat snijden.

Grote messen

Koksmes en santokumes

 • Gemiddeld 20 cm lang
 • Groot en breed lemmet
 • Voor het snijden van vlees, vis, groenten en kruiden

Vleesmes

 • Gemiddeld 20 cm lang
 • Lang en smal lemmet
 • Voor het snijden en trancheren van vlees, vis, gevogelte en wild

Broodmes

 • Gemiddeld 22 cm lang
 • Groot en gekarteld lemmet
 • Voor het snijden en zagen van brood en zachte etenswaren

Kleine messen

Groentemes

 • Gemiddeld 10 cm lang
 • Klein en stevig lemmet
 • Voor het snijden, schillen en pellen van groenten en fruit

Officemes

 • Gemiddeld 10 cm lang
 • Smal en spits lemmet
 • Voor het snijden en schillen van groenten, fruit en kruiden

Schilmes

 • Gemiddeld 8 cm lang
 • Klein en smal lemmet
 • Geschikt voor het snijden, schillen en garneren van groenten en fruit

2. Uit welke onderdelen bestaat een keukenmes?

Bij de aanschaf van een keukenmes let je op de eigenschappen van de onderdelen van het mes. Elk type mes heeft zijn eigen specificaties, die passen bij het gebruik.

3. Hoe bepaalt het lemmet de kwaliteit van mijn keukenmes?

Keukenmessen bestaan uit een heft en lemmet. Het heft is het handvat, het lemmet het snijdende deel. Enerzijds heb je messen waarbij het staal van het lemmet doorloopt tot aan het heft en zit het aan het heft vastgeklonken, deze messen zijn gestanst. Het mes is uit 1 stuk staal gesneden en vervolgens geslepen. Anderzijds zijn er messen waarbij het lemmet en heft uit 1 stuk staal gesmeed zijn. Deze messen zijn duurder, maar door de toegepaste hitte een stuk harder dan gestanste messen en daardoor duurzamer.

Elk type mes heeft een ander soort lemmet. De lemmetvorm- en lengte is afhankelijk van wat je ermee snijdt. Het lemmet kan bovendien voorzien zijn van kuiltjes of gaatjes. Deze voorkomen dat ingrediënten zoals rauw vlees of zachte kaas aan het mes blijven plakken tijdens het snijden.

De snede van het lemmet is glad of gekarteld. Een lemmet met gladde snede snijdt zuiver. Niets rafelt of scheurt. Een lemmet met gekartelde snede is meestal bedoeld voor het snijden van ingrediënten met harde korst of schaal zoals brood, of stevig vlees zoals biefstuk of steak.

Heft en lemmet samen

Het heft en het lemmet zijn vervaardigd uit 1 stuk metaal. Dit zijn de gesmeden messen. Bijzonder daarbij zijn damastmessen; metalen messen welke bestaan uit vele laagjes staal die op elkaar zijn gesmeed. Industrieel damaststaal is goedkoper dan kundig vervaardigd damaststaal en wordt dan ook vaak gebruikt voor keukenmessen.

Afzonderlijk heft en lemmet

Het heft en het lemmet zijn aan elkaar vastgemaakt. Je ziet vaak een overgangspunt zoals een lasnaad. Het heft kan nu van ander materiaal worden gemaakt dan het lemmet. Dit komt voor bij bijvoorbeeld keramische messen. Een voordeel van een keramisch lemmet is dat het niet vatbaar is voor roest, echter zijn deze messen niet slijtvast.

4. Wat is het verschil tussen een Europees en Japans keukenmes?

De snede bepaalt onder meer de scherpte van het mes. Naast ongeslepen messen zoals het paletmes heb je twee verschillende dubbelzijdig geslepen messen; Europees en Japans.

Europees geslepen messen hebben meestal een slijphoek van 20 graden per kant. Bij Japans geslepen messen is dit ongeveer 15 graden. Een smallere slijphoek geeft het mes een scherpere snede, hierdoor kun je met grote precisie en meer gemak snijden. Deze smalle slijphoek is mogelijk omdat het staal van Japanse messen harder is dan dat van Europese messen. Hardere messen zijn echter wel fragieler.

Europese en Japanse messen

Europees mes

 • Slijphoek van 20 graden
 • Hardheid: 56-58° Rockwell
 • Minder slijtvast

Japans mes

 • Slijphoek 15 graden
 • Hardheid: 58°+ Rockwell
 • Meer slijtvast

5. Welke invloed heeft de hardheid op de kwaliteit van mijn keukenmes?

Het lemmet van messen bestaat meestal uit verschillende soorten metaal die op een bepaalde manier zijn bewerkt en daarmee de hardheid bepalen. Hieruit resulteert een waarde in Rockwell (HRC). Hoe hoger deze waarde, hoe harder het staal. Hard staal betekent dat je mes langer scherp blijft en er minder materiaal verloren gaat tijdens het slijpen. Een nadeel van zeer hard staal is dat het gevoeliger is voor breuk. Over het algemeen zijn messen met een hoge hardheid duurder, maar ook duurzamer: het is een investering waar je jaren plezier van hebt.

 • 56° Rockwell: goedkoper in aanschaf, sneller bot, eenvoudig te slijpen, minder breukgevoelig
 • 56-58° Rockwell: Europese messen, langdurig scherp, breukgevoelig
 • 58° Rockwell: Japanse messen, langdurig scherp, breukgevoelig

6. Hoe onderhoud je een mes?

Je verlengt het plezier van een keukenmes door het goed te onderhouden. Alleen zo leveren ze keer op keer de gewenste snijprestaties. Maar hoe onderhoud je de messen op de juiste manier?

Het is verstandig je keukenmes eens per maand te slijpen. Dit is alleen wel afhankelijk van hoe vaak je het mes gebruikt en van de hardheid van het mes. Messen met een lage hardheid zijn kwetsbaarder en slijten sneller. Deze zal je vaker moeten slijpen dan messen met hoge hardheid waarbij er weinig slijtage vormt.

Er zijn 2 trucjes om te achterhalen of je je mes moet slijpen.

 • Visuele controle: richt het mes met de snede naar het licht. Zie je het licht over de gehele lengte spiegelen? Dan moet het mes geslepen worden.
 • De tomatentest: je mes moet in 1 beweging een tomaat kunnen doorsnijden zonder dat de tomaat indeukt. Als de tomaat niet vervormd, is het mes nog goed. Zo niet, slijpen!

Messen slijpen

Doortrekslijper

Een doortrekslijper slijpt je mes altijd onder de juiste hoek. Er is namelijk maar 1 manier om je mes door de slijper te halen. De doortrekslijper bestaat uit 1 of meerdere slijpschijven met een fijne of grove korrel. Je slijpt het mes eenvoudig door het lemmet langs deze slijpschijven te halen. Je hoeft hierbij geen druk op het mes uit te oefenen. Herhaal deze beweging 10 tot 15 keer. Het slijpen bestaat meestal uit twee stappen, slijpen en polijsten.

Wetstenen

Een wetsteen, of slijpsteen is geschikt om je mes zeer scherp mee te slijpen. Vaak heeft een wetsteen een grove en fijne kant. Gebruik altijd eerst de grove kant voor het slijpen en dan de fijne kant voor het polijsten. Wetstenen zijn gemaakt van slijpkorrels. Deze slijpkorrels hebben een effectieve slijpende werking. Is je mes erg bot dan zul je de vouw in het lemmet terug in model moeten brengen. Dit doe je door het mes eerst te slijpen op grove korrels. Vervolgens slijp je het mes scherp op een fijne korrel.

Aanzetstalen

Naast slijptools bestaan er ook aanzetstalen. Deze zijn niet geschikt voor het slijpen van messen maar voor het verwijderen van kleine bramen in de snede. Zo verwijder je eenvoudig oneffenheden. Een aanzetstaal dient groter te zijn dan je mes om het beoogde resultaat te behalen. Zet het aanzetstaal met de punt op een stevige ondergrond en houdt het handvat vast. Het mes haal je vervolgens vanaf de achterkant van het lemmet naar de punt in 1 vloeiende beweging. Je maakt deze beweging 5 tot 10 keer aan elke kant van het lemmet. Zo is je mes klaar voor het grotere snijwerk.

Messen opbergen

Een goed mes verdient goede bescherming. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van het mes. Bewaar je keukenmessen nooit los in een lade of bestekblok. Door aanraking met ander (stalen) keukengerei wordt het mes sneller bot. Een messenblok, magneetstrip of beschermhoes zijn drie manieren om je mes veilig en netjes op te bergen.

Messen reinigen

Keukenmessen blijven mooi als je ze op de juiste manier reinigt. De verkeerde manier van reinigen kan resulteren in roestvorming en verminderde kwaliteit van het mes. Vocht, warmte en zout zijn bijvoorbeeld slecht voor je mes. We raden dan ook af je messen in de vaatwasmachine te reinigen.

Mocht je keukenmessen tóch in de vaatwasmachine willen reinigen, zet het mes dan met het lemmet naar boven zodat het water direct naar beneden loopt waardoor roestvorming tot een minimum wordt beperkt. Na gebruik van de vaatwasmachine moet je het mes altijd schoon en droog maken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen