The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Alexandra

Advies over snijmachines

Je staat op het punt om een snijmachine voor voedsel aan te schaffen. Er zijn diverse modellen in uiteenlopende prijsklassen beschikbaar, die geschikt zijn voor verschillende voedingswaren. De ene is bijvoorbeeld vooral geschikt om brood te snijden en de andere voor vlees. We helpen je graag met het vinden van de snijmachine die bij jou past. Met behulp van onderstaande vragen helpen we je op weg.

Snijmachine kiezen

snijmachine met vlees

Met een snijmachine snijd je niet alleen vlees, maar bijvoorbeeld ook brood of kaas. Om de juiste snijmachine voor jou te vinden, stel je jezelf de volgende vragen.

  • Waar ga je de snijmachine voor gebruiken?
  • Hoe intensief ga je de snijmachine gebruiken?
  • Hoe groot zijn de producten die je gaat snijden?
  • Welke extra opties vind je belangrijk?

Waar ga je de snijmachine voor gebruiken?

snijmachine met brood

Brood en groenten

Niet elke snijmachine is geschikt om voor alle voedingswaren. Waar je het apparaat voor gebruikt, hangt voor een groot deel af van het type mes dat wordt meegeleverd. De meeste snijmachines voor thuisgebruik worden geleverd met een gekarteld mes. Dit type mes is veelzijdig in gebruik en geschikt voor onder andere brood, groenten en sommige vleeswaren. Omdat veel mensen een snijmachine met gekarteld mes vooral voor brood gebruiken, wordt het ook wel een broodsnijmachine genoemd. Voor fijne vleeswaren is een gekarteld mes minder geschikt.

snijmachine met kaas

Fijne vleeswaren en kaas

Een glad mes vind je vooral bij semi-professionele snijmachines. Je gebruikt het vooral voor kaas en fijne vleeswaren als ham en carpaccio. Deze vleeswaren snijd je met een glad mes flinterdun. Omdat veel mensen een snijmachine met glad mes voornamelijk gebruiken voor vleeswaren, wordt het ook wel een vleessnijmachine genoemd. Bij een aantal modellen wordt zowel een glad mes als een kartelmes meegeleverd, of is een extra mes apart verkrijgbaar als accessoire. Deze snijmachines zijn het meest veelzijdigst.

Hoe intensief ga je de snijmachine gebruiken?

Materiaal en motor

Een snijmachine met een kunststof behuizing is lichter van gewicht en makkelijker te verplaatsen. De machine staat hierdoor wel minder stevig op je aanrecht tijdens het snijden en is minder duurzaam. Duurdere snijmachines hebben een metalen behuizing. Dit zorgt voor extra duurzaamheid en stabiliteit, wat belangrijk is als je de snijmachine vaak gebruikt en zware ingrediënten als vleeswaren snijdt. Ook zijn zwaardere snijmachines vaak uitgerust met krachtigere motor. Hierdoor leveren deze snijmachines ook bij langdurig gebruik en zware ingrediënten goede prestaties.

Hellende slede

Een aantal snijmachines is in een schuine hoek opgesteld of kantelbaar, zodat je hem zelf schuin zet. Door de schuine hoek schuift het snijwaar beter over de slede richting het mes, waardoor je met minder moeite het voedsel snijdt. Dit is natuurlijk vooral handig als je een snijmachine vaak en langduriger gebruikt.

Hoe groot zijn de producten die je gaat snijden?

Behalve het type mes is ook de grootte van belang. Er bestaan namelijk snijmachines met messen in verschillende diameters. De meeste modellen voor thuisgebruik beschikken over een mes met een diameter van ongeveer 17 centimeter. Voor sommige mensen is dit voldoende, maar bedenk vooraf wat je precies met de snijmachine gaat snijden. Wil je bijvoorbeeld een dik stuk ham of een groot brood snijden, dan is een groter mes geschikt voor jou. Veel (semi-)professionele machines beschikken daarom ook over een mes met een grotere diameter dan 17 centimeter.

Waar let je nog meer op?

Alle snijmachines hebben een restenhouder en duimbeschermer. Hiermee klem je het snijwaar tegen het mes zonder dat je vingers gevaar lopen. De snijdikte is ook bij alle snijmachines instelbaar. De minimale snijdikte is doorgaans 0 millimeter, maar de maximale snijdikte verschilt. Als je dikke plakken wil snijden, let dan op de maximaal instelbare snijdikte. Een aantal modellen heeft een extra veiligheidsschakelaar, die plotselinge inschakeling door bijvoorbeeld een verkeerde beweging voorkomt. Daarnaast worden sommige snijmachines geleverd met extra accessoires, zoals een opvangschaal voor je gesneden plakjes.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Alexandra
Artikel van:
Alexandra Snijmachine specialist.


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen