The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Alexandra

Advies over snijmachines

Je staat op het punt om een snijmachine aan te schaffen. Er zijn diverse modellen in uiteenlopende prijsklassen beschikbaar, die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. We helpen je graag met het vinden van de snijmachine die bij jou past. Hiervoor is het belangrijk om je af te vragen hoe je de snijmachine gaat gebruiken. Met behulp van onderstaande vragen helpen we je op weg.

Snijmachine kiezen

Snijmachines zijn er niet alleen voor het snijden van vlees, maar bijvoorbeeld ook voor het snijden van brood of kaas. Om de juiste snijmachine voor jou te vinden, is het handig om jezelf het onderstaande af te vragen.

  • Waar ga je de snijmachine voor gebruiken?
  • Hoe intensief ga je de snijmachine gebruiken?
  • Hoe groot zijn de producten die je gaat snijden?
  • Welke extra opties vind je belangrijk?

1. Waar ga je de snijmachine voor gebruiken?

snijmachine met sneetjes brood en kaas

Snijmachines worden soms ook wel allessnijders genoemd. Onterecht, want niet elke snijmachine is even geschikt om alle voedingswaren mee te snijden. Waar je het apparaat voor gebruikt, hangt voor een groot deel af van het type mes dat wordt meegeleverd. Het is dus goed om je af te vragen voor welke voedingswaren je de snijmachine gebruikt.

Verschillende soorten ingrediënten

Brood en groenten

De meeste snijmachines voor thuisgebruik worden geleverd met een gekarteld mes. Dit type mes is veelzijdig in gebruik en geschikt voor onder andere brood, groenten (bijvoorbeeld kool) en sommige vleeswaren (bijvoorbeeld worst). Omdat veel mensen een snijmachine met gekarteld mes hoofdzakelijk voor brood gebruiken, wordt het ook wel een broodsnijmachine genoemd. Voor fijne vleeswaren is een gekarteld mes minder geschikt.

Fijne vleeswaren en kaas

Een glad mes vind je vooral bij semi-professionele snijmachines. Je gebruikt het voornamelijk voor fijne vleeswaren als ham en carpaccio. Deze vleeswaren snijd je met een glad mes flinterdun. Ook gebruik je een glas mes om kaas te snijden. Voor het snijden van jonge kaas is het daarnaast van belang dat de snijmachine over voldoende kracht beschikt. Omdat veel mensen een snijmachine met glad mes voornamelijk gebruiken voor vleeswaren, wordt het ook wel een vleessnijmachine genoemd.

Bij een aantal modellen wordt zowel een glad mes als een kartelmes meegeleverd, of is een extra mes apart verkrijgbaar als accessoire. Deze snijmachines bieden je de meest veelzijdige toepassing.

  • Snijmachines met gekarteld mes: voor onder andere brood, groenten en worst
  • Snijmachines met glad mes: voor fijne vleeswaren en kaas

2. Hoe intensief ga je de snijmachine gebruiken?

Behalve het type mes zijn er nog andere aanzienlijke verschillen tussen snijmachines. Zo wordt het prijsverschil tussen de machines onder andere verklaard door het materiaal, de afwerkingskwaliteit en de kracht van de motor. Bij de aanschaf van een snijmachine is het daarom goed om je af te vragen hoe vaak je de machine gebruikt, of je langdurig snijdt of zware ingrediënten als vleeswaren verwerkt.

Materiaal en motor

snijmachine met stuk kaas

Goedkopere snijmachines bestaan vaak uit een kunststof behuizing of kunststof onderdelen. Dit maakt de machine lichter en makkelijker te verplaatsen, maar zorgt er ook voor dat deze minder stevig op je aanrecht staat tijdens het snijden. Kunststof onderdelen zijn bovendien minder duurzaam in gebruik. Duurdere snijmachines beschikken over een (volledig) metalen behuizing, meestal van aluminium. Dit zorgt voor extra duurzaamheid en stabiliteit, wat belangrijk is als je de snijmachine vaak gebruikt en zware ingrediënten als vleeswaren snijdt. Ook zijn zwaardere snijmachines vaak uitgerust met krachtiger motor. Dit zorgt er voor dat de snijmachines ook bij langdurig gebruiken en zware ingrediënten goede prestaties levert.

Hellende slede

Een aantal snijmachines is in een schuine hoek opgesteld of kantelbaar om deze zelf schuin te zetten. Door de schuine hoek schuift het snijwaar beter over de slede richting het mes, waardoor je betere resultaten krijgt met minder moeite. Dit is natuurlijk vooral handig als je een snijmachine vaak en langduriger gebruikt.

3. Hoe groot zijn de producten die je gaat snijden?

Behalve het type mes is ook de grootte van belang. Er bestaan namelijk snijmachines met messen in verschillende diameters. De meeste modellen voor thuisgebruik beschikken over een mes met een diameter van ongeveer 17 cm. Voor sommige mensen is dit voldoende, maar het is goed om je af te vragen wat je precies met de snijmachine gaat snijden. Wil je bijvoorbeeld een dik stuk ham of een groot brood snijden, dan is een groter mes aan te raden. Veel (semi-)professionele beschikken daarom ook over een mes met een grotere diameter van 17 cm.

4. Waar kun je verder rekening mee houden?

Alle snijmachines zijn voorzien van een restenhouder en duimbeschermer. Deze klemmen het snijwaar om deze tegen het mes te bewegen zonder dat je vingers gevaar lopen. Dat maakt het snijden een stuk makkelijker en veiliger. De snijdikte is ook bij alle snijmachines instelbaar, meestal met een handige draaiknop. De minimale snijdikte is doorgaans 0 mm, maar de maximale snijdikte verschilt. Als je van plan bent om dikke plakken te snijden dan is het goed om te letten op de maximaal instelbare snijdikte van de machine.

Een aantal modellen is uitgerust met een extra veiligheidsschakelaar, die plotselinge inschakeling door bijvoorbeeld kinderen of een verkeerde beweging voorkomt. Daarnaast zijn er snijmachines die zowel een moment- als een duurschakelaar hebben. Daarmee kun je zowel kort als langdurig snijden. Sommige snijmachines worden geleverd met extra accessoires als een opvangschaal voor je gesneden plakjes of een messenslijper om je snijblad in goede conditie te houden. In een aantal gevallen zijn deze handige accessoires ook apart verkrijgbaar.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Alexandra
Artikel van:
Alexandra Snijmachine specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen