The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Charlotte

Aan de slag met latte art

Een kopje koffie met een figuurtje erop, dat wil jij toch ook zelf maken? In dit artikel leggen we jou uit hoe je van een normale latte en cappuccino een barista waardig spektakel maakt. Zodra jij de latte art een beetje onder de knie krijgt, schenk je eenvoudig een hartje, tulp of zelfs een rosetta. Een tipje van de sluier: het gaat om oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Zo ga je aan de slag met latte art

Wanneer je rekening houdt met onderstaande stappen, gaat het jou zeker lukken om figuurtjes in de koffie te maken. Houd er wel rekening mee dat het misschien niet in één keer lukt, want je moet deze techniek wel onder de knie krijgen. Dus ga vooral oefenen.

  • Stap 1: kies de juiste melk voor jouw koffie.
  • Stap 2: bereid een verse espresso.
  • Stap 3: schuim de melk op de juiste temperatuur op.
  • Stap 4: hop wat schuim in een ander kannetje.
  • Stap 5: latte art maken.

Stap 1: kies de juiste melk voor jouw koffie

Kies de juiste melk voor jouw koffie

Het is belangrijk dat jij de juiste melk kiest voor in jouw kop koffie. Onze voorkeur gaat uit naar volle melk. Deze zit boordevol eiwitten en vet, waardoor je een stevige schuimlaag krijgt. Ook hoef je niet bang te zijn voor grote bellen. Zo krijg je de beste microschuim, deze ziet er fluweelzacht uit. Gebruik je liever haver-, soja- of kokosmelk? Dat kan ook zeker. Bekijk het artikel hieronder voor de verschillende soorten melk en hun schuimresultaten.

Stap 2: bereid een verse shot espresso

Bereid een verse shot espresso

Wanneer je aan de slag gaat met latte art heb je een shot espresso nodig. Hoe verser deze shot is, hoe gemakkelijker de melk en de koffie één worden. Zodra de espresso is gezet, is het belangrijk dat je jouw kopje walst. Walsen betekent dat je jouw kopje rustig met draaiende beweging heen en weer roert.

Stap 3: schuim de melk op de juiste temperatuur op

Schuim de melk op de juiste temperatuur

Sommige pistonmachines beschikken over een automatische stoompijp, dan hoef je je niet druk te maken over de temperatuur. Wanneer je wel zelf aan de slag gaat met melk opschuimen, is het belangrijk dat je op 2 dingen let. Zorg dat de schuimlaag niet heel dik is of dat je melk even dun is als voor het schuimen. Hierin vind je zelf de beste balans. Hoe verder je de stoompijp uit het kannetje haalt en zo’n pruttelend geluid hoort, hoe meer schuim je produceert. Daarnaast is de temperatuur relevant. De ideale temperatuur van jouw melk is tussen de 60 en 70 graden. Houd je hand tegen het kannetje aan. Zodra dit te warm wordt, tel je tot 5 en is jouw melk op de juiste temperatuur.

Stap 4: hop wat schuim in een ander kannetje

Hop wat schuim in een ander kannetje

Nadat je de melk hebt geschuimd, zie je waarschijnlijk dat er wat oneffenheden in zitten. Wanneer je 2 á 3 keer goed met je kannetje op het aanrecht tikt, tik je veel bubbels eruit. Wals de melk hierna goed, zodat je een glad en glanzend melkschuim krijgt. Wanneer je schuim er te dik uitziet, kan je wat schuim eruit hoppen. Dit doe je door je melkkannetje boven een ander kannetje te houden en het melk eruit te duwen. Zo giet je het overschot aan schuim in een ander kannetje.

Stap 5: latte art maken

Hoe hoger je de melkkan boven je kopje houdt, hoe meer melk eruit komt. Hoe lager je jouw kannetje houdt, des te meer schuim meekomt. Maak een draaiende beweging en laat rustig de melk in het kopje vallen. Op de afbeelding hiernaast zie je hoe hoog je het kannetje kan houden. Wanneer je nog 1 á 2 centimeter van je kopje moet vullen, houd je het kannetje tegen het kopje aan een duw je als het waren de melk in de koffie. Zo verschijnt er een rondje. Wanneer dit rondje duidelijk zichtbaar is, trek je jouw melkkan naar boven en trek je een streep door het rondje. Voila. Jouw eigen gemaakte hartje!

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen