The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dorieke

Melk opschuimen met een stoompijpje

Met een stoompijpje heb je zelf veel invloed op het eindresultaat van het melkschuim. Denk hierbij aan de temperatuur, structuur en dikte van het schuim. Wel vergt het opschuimen van melk met een stoompijpje enige oefening. Voor het gewenste resultaat volg je onderstaande stappen.

Stap 1: kannetje vullen met melk

Melk kannetje met melk

Je vult het kannetje voor ongeveer de helft met melk. Wanneer je de melk opschuimt zet het namelijk uit, dus doe het kannetje niet te vol. Gebruik bij voorkeur een rvs melkkan, zodat je de temperatuur van de melk goed in de gaten houdt. Benieuwd welke melk het meest geschikt is voor cappuccino? Dat lees je hier.

Stap 2: stoomfunctie inschakelen

stoomfunctie inschakelen

Laat het apparaat vast opwarmen door de stoomfunctie aan te zetten. Er zal wat water uit de stoompijp pruttelen. Na ongeveer 20 seconden komt er stoom uit de pijp en is het apparaat opgewarmd. Zet de stoomfunctie nu even uit om de stoompijp in het kannetje met melk te hangen. Wanneer je de functie aan laat staan sputtert de melk alle kanten op en wordt het een kliederboel.

Stap 3: melk opschuimen

Melk opschuimen met een stoompijp

Hang het stoompijpje voor ongeveer 2 cm in de melk en zet de stoomfunctie aan. Doe het kannetje vervolgens iets omlaag, zodat het pijpje voor ongeveer één tot een halve centimeter in de melk steekt. Beweeg het kannetje wat heen en weer of houdt 'm schuin, zodat de melk goed kolkt. Hoor je een sissend geluid? Dan ben je goed bezig.

Stap 4: de melk is klaar

stoompijp in kannetje met melk

Je bent klaar met opschuimen wanneer de melk 70 ℃ is. Dit houdt je in de gaten door de buitenkant van het kannetje te voelen. Wanneer het kannetje te heet is om vast te houden, is de melk op de juiste temperatuur. Gebruik eventueel een thermometer om de temperatuur precies te meten. Zet de stoompijp uit wanneer de melk op temperatuur is. Haal het kannetje pas weg, wanneer de stoompijp uit is om spetteren te voorkomen.

Stap 5: cappuccino afmaken

Melk bij koffie gieten

Na het opschuimen van de melk is het belangrijk om te tikken en te walsen. Tik een paar keer met het kannetje op het aanrecht. Hierdoor zakt de warme melk naar beneden en komt het schuim omhoog. Vervolgens wals je de melk heen en weer om de grote luchtbellen eruit de walsen. Zorg dat het schuim loskomt van de rand. Klaar met het tikken en walsen? Giet dan de opgeschuimde melk in jouw kopje koffie en de cappuccino is klaar.

Stap 6: reinigen

Neem de stoompijp af met een schone theedoek

Reinig de stoompijp na ieder gebruik. Neem eerst de buitenkant af met een nat doekje. Vervolgens draai je de stoompijp open om de melkresten uit het pijpje te stomen. Zodra er geen water meer uit de stoompijp komt draai je 'm weer dicht. Leg eventueel een doekje onder de stoompijp, zodat het hete water niet op je hand komt.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 12.037 beoordelingen