The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Melk opschuimen met een stoompijpje

Thuis lekker melkschuim maken voor een cappuccino of latte macchiato kan op verschillende manieren. In dit artikel leg ik uit hoe je dit met een koffiemachine met stoompijpje doet. Met een stoompijpje heb je zelf veel invloed op het eindresultaat van het melkschuim. Denk hierbij aan de temperatuur, structuur en dikte van het schuim. Wel vergt het opschuimen van melk met een stoompijpje enige oefening. Voor het gewenste resultaat volg je onderstaande stappen.

Bekijk onze espressomachines met stoompijpje

Wil jij zelf melk opschuimen vanuit een kannetje? Dan zoek je een espressomachine met een stoompijpje. Kies snel jouw favoriete model uit en maak thuis de lekkerste cappuccino's.

Benodigdheden

  • Koffiemachine met stoompijpje
  • Thermometer (optioneel)
  • Koude melk
  • Melkkannetje
  • Theedoek

Stap 1: Kannetje vullen met melk

Vul het kannetje voor de helft met koude melk. Wanneer je het gaat opschuimen zal het namelijk gaan uitzetten. Je kunt het beste een kannetje gebruiken van roestvrijstaal. Hierin meet je de temperatuur nauwkeuriger dan in bijvoorbeeld een kunststof kannetje. Wil je weten welke melk je het beste kunt gebruiken? Dan lees je dat hier:

Stap 2: Stoomfunctie inschakelen

stoomfunctie inschakelen

Laat het stoom alvast even opwarmen door de stoomfunctie in te schakelen. Geef de koffiemachine zo'n 20 seconden de tijd om tot een juiste stoomdruk te komen. Wanneer je de stoomfunctie ingschakelt kan er wat water uit het pijpje lopen. Dat vangt de lekbak voor je op. Wacht totdat er echt alleen nog maar stoom uit het pijpje komt. Dan is het tijd om te gaan opschuimen.

Stap 3: Het opschuimen van de melk

Pak het kannetje met melk erbij en houd hem onder het stoompijpje. Steek het pijpje tot ongeveer 2 centimeter in de melk. Zo voorkom je melkspetters op je nieuwe blouse. Als het goed is begint de melk nu al te schuimen. Doe het kannetje iets omlaag, zodat het pijpje nog een halve centimeter in de melk steekt. Hoor je een sissend geluid? Dan ben je goed bezig.

Stap 4: Wanneer ben je klaar?

Dit sissende geluid ontstaat doordat er lucht in de melk wordt geduwd. Beweeg het kannetje telkens wat mee zodat hij onder het melkoppervlakte blijft. Voel goed aan de buitenkant van het kannetje of de melk niet te heet wordt. Je kunt eventueel ook een thermometer gebruiken. De ideale temperatuur is 70 ℃. Wordt het kannetje te heet om vast te houden? Draai dan de stroomkraan dicht.

Stap 5: Dik, lobbig melkschuim

Nu komt het belangrijkste deel; tikken en walsen. Pak het kannetje vast met 2 handen en geef hem een goede tik op je keukenblad. De warme melk zakt naar de bodem en het schuim komt naar boven. Met de tik haal je de belletjes er ook uit. Nu komt het walsen; pak het kannetje vast bij het oor en laat hem op het keukenblad rusten. Maak soepele draaibewegingen, ongeveer 5 seconden lang. Het resultaat; dik en lobbig melkschuim, zónder grote luchtbellen. Hierna hoef je het alleen nog maar in je kopje te schenken.

Stap 6: Stoompijpje schoonmaken

stoompijpje schoonmaken

De laatste stap is het schoonmaken van het stoompijpje. Dit doe je na ieder gebruik. Neem het stoompijpje eerst af met een vochtige doek, zodat er geen melkresten aan blijven zitten. Draai het pijpje boven de lekbak of zet er een leeg kannetje onder . Laat het water eruit lopen door het stoomventiel open te draaien. Zodra er geen water meer uitkomt draai je hem weer dicht. Het is belangrijk dat je dit regelmatig doet voor een goede werking van het stoompijpje.

Iris
Artikel van:
Iris Specialist koffieapparatuur

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.564 beoordelingen