The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thamara

De koffie uit mijn espressomachine is lauw

Een volautomatische espressomachine is afgesteld op een standaard temperatuur. Hoe hoog dit is verschilt per merk, maar de koffie heeft meestal een temperatuur tussen de 68 en 80 °C. Drink je voor het eerst koffie uit een volautomatische espressomachine, dan is dit misschien even wennen. De koffie is namelijk warm, maar niet kokend heet. Drink jij de koffie toch liever iets warmer? Volg dan de onderstaande tips om de temperatuur van je kop koffie te verhogen.

Pas de temperatuurinstelling aan

Bij sommige espressomachines is het mogelijk om de temperatuur van de koffie zelf aan te passen. Dit doe je door het menu van de espressomachine te openen en een hogere temperatuur te kiezen. Maar let op, deze functie vind je niet op elke machine of bij elk merk. Kijk dus eerst goed of jouw machine over deze functie beschikt.

Gebruik het juiste kopje

Gebruik een kop met dunne wanden. Wanneer jij een mok of een kop met dikke wanden gebruikt, dan heb je grote kans dat de koffie sneller afkoelt. De dikke wanden van de mok of het kopje hebben namelijk de eigenschap om de warmte van de koffie te absorberen.

Verwarm jouw kopje voor

Als je koffie in een koud kopje zet, dan zal de koffie altijd een lagere temperatuur hebben. De kou van het kopje absorbeert namelijk de warmte van de de koffie. Door de kop eerst te verwarmen zorg je dat de koffie langer warm blijft. Sommige machines hebben een verwarmingsplaat om de koppen te verwarmen. Heeft jouw machine dit niet? Dan verwarm je het kopje onder de kraan met heet water. Een andere optie is om de kop met wat water in de magnetron op te warmen.

Heb je de machine al een tijd niet ontkalkt?

Is de koffie uit je espressomachine pas na verloop van tijd kouder geworden en heb je de machine al een tijd niet ontkalkt? Dan heb je een grote kans dat er een laag kalk is ontstaan in de leidingen van jouw machine. Door deze extra laag wordt er minder warmte afgegeven aan het water. Je lost dit op door de machine te ontkalken.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.960 beoordelingen