The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Heb ik een lens met of zonder beeldstabilisatie nodig?

Ben je benieuwd naar het nut van beeldstabilisatie in een lens? Lees dan vooral verder. In dit artikel leg ik je uit wat beeldstabilisatie is en wanneer je er als fotograaf voor moet kiezen. Maar ook wanneer je beter af bent met een lens zonder beeldstabilisatie.

Wat houdt beeldstabilisatie in?

Wat houdt beeldstabilisatie in

Als je lens over beeldstabilisatie beschikt, worden handtrillingen die jij als fotograaf veroorzaakt zoveel mogelijk gecompenseerd. Het lukt nooit om de camera helemaal stil te houden als je uit de hand fotografeert. Deze handtrillingen veroorzaken vaak een onscherpe foto. Een lens met beeldstabilisatie zorgt automatisch voor een soort tegenbeweging zodra er kleine trillingen worden gemeten. Op deze manier wordt de beweging hersteld en blijft jouw beeld scherp. Deze techniek is erg geavanceerd en maakt je lens wel wat duurder.

Wanneer kies ik voor een lens met beeldstabilisatie?

Lens met beeldstabilisatie

Je kiest voor een lens met beeldstabilisatie als je veel uit de hand fotografeert in situaties met weinig licht. Om tot een goede foto te komen gebruik je vaak een langere sluitertijd. Maar hoe langer de sluiter open staat, hoe groter de kans op bewegingsonscherpte. Een lens met beeldstabilisatie zorgt ervoor dat er minder snel bewegingsonscherpte optreedt. Daarnaast kies je voor beeldstabilisatie bij een telelens. Want niet alleen het beeld wordt hiermee vergroot, ook het effect van je handtrillingen.

En wanneer kies je er niet voor?

Lens zonder beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie corrigeert alleen de bewegingen die jij veroorzaakt, niet die van je onderwerpen. Als je bewegende onderwerpen fotografeert, zorgt een lens met beeldstabilisatie niet per se voor scherpere beelden. In dit geval gebruik je een snellere sluitertijd om de bewegingen te bevriezen. De meeste fotografen fotograferen vanaf een statief als ze een lange sluitertijd gebruiken. Als je een statief gebruikt, zet de beeldstabilisatie dan uit. Omdat de camera op dat moment vaststaat, veroorzaken de tegenbewegingen van de beeldstabilisator juist onscherpte.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen