The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Manon

Welke lens heb je nodig voor je Nikon systeemcamera?

De systeemcamera's van Nikon hebben een andere vatting dan de spiegelreflexcamera's. Zo hebben de Nikon Z systeemcamera's een Z vatting en de spiegelreflexcamera's een F vatting. Bij de Z vatting maakt Nikon daarnaast onderscheid tussen full frame en APS-C. Maar welke lenzen passen op jouw systeemcamera van Nikon? Dat lees je hier.

Nikon Z full frame systeemcamera's

Nikon Z full frame systeemcamera

De systeemcamera's van Nikon hebben een Z vatting. Hierop plaats je alleen Nikon Z lenzen. Nikon heeft daarbij onderscheid gemaakt in de S-lijn en DX lenzen. De S-lijn is geoptimaliseerd voor full frame en biedt een hoge beeldkwaliteit. Deze gebruik je ook op systeemcamera's met een APS-C sensor. Als je na een tijd de overstap maakt naar een full frame camera, blijf je deze lenzen gebruiken. Als je een DX lens op een full frame camera zet, ontstaan er zwarte randen naast je foto.

Nikon Z APS-C systeemcamera's

Nikon Z voor APS-C

Als je een betaalbare lens wilt voor je APS-C systeemcamera, kies je een DX-lens. Deze is vaak compacter en heeft een lichtgewicht ontwerp. Omdat een APS-C sensor kleiner is dan full frame, heeft hij een cropfactor van 1,5. Je vermenigvuldigt deze cropfactor met de brandpuntsafstand van je lens. Zo is een 50mm lens op APS-C vergelijkbaar met een 80mm lens op full frame. Houd hier rekening mee bij het kopen van een lens. Voor sport- en wildfotografie is dit handig, omdat je dan verder inzoomt met je lens.

Nikon FTZ adapter

Nikon FTZ Adapter

Om het lenzen assortiment voor je Nikon systeemcamera uit te breiden, heeft Nikon een FTZ adapter ontwikkeld. Deze adapter heeft de Nikon Z camera mount en een Nikon F lensvatting. Op die manier gebruik je Nikon F lenzen op jouw systeemcamera. In sommige gevallen wordt deze FTZ adapter meegeleverd met de Nikon Z systeemcamera.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen