The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue

Welk type lens heb je nodig?

Het fotograferen van verschillende soorten voorwerpen en scenario's betekent gelukkig niet dat je telkens een nieuwe camera hoeft te kopen. Er is voor alles wat je wilt fotograferen namelijk een geschikte lens. Op deze pagina lichten we verschillende soorten lenzen uit.

Allround lenzen

Allround lenzen

Allround lenzen hebben een variabele brandpuntafstand, waardoor je ermee kunt zoomen. Zo zet je ze in verschillende situaties in. Tijdens een dagje uit fotografeer je er het ene moment een landschap of gebouw mee en het andere moment een detail in de verte. Met een allround lens heb je dus het beste van beide werelden. Een ander voordeel van allround lenzen is dat ze compact en licht zijn, waardoor je ze gemakkelijk meeneemt.

Groothoeklenzen

Groothoeklenzen

Met een groothoeklens fotografeer je zowel de stad als natuur als interieur. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een objectief met een grote beeldhoek. De brandpuntafstand ligt tussen de 10mm en 35mm, waardoor deze lenzen een brede beeldhoek hebben en er veel in het kader past. Een groothoek objectief kan je onderwerp vervormen. Rechte lijnen kunnen er bijvoorbeeld krom uitzien. Dit is gemakkelijk te corrigeren tijdens de nabewerking.

Macrolenzen

Macrolenzen

Heb je weleens een foto gezien van een uitvergrote vlieg? Die is waarschijnlijk gemaakt met een macrolens. Met macrolenzen vergroot je een onderwerp waardoor het soms levensgroot op de foto staat. Deze objectieven zijn voornamelijk geschikt voor close ups. Je kunt met dit type lens ook close ups van een model maken. Als je een oog scherp vastlegt, komen de wimpers onscherp op de afbeelding te staan. Hiermee creëer je een dromerig effect.

Portretlenzen

Portretlenzen

Voor portretfotografie kun je verschillende lenzen gebruiken. Objectieven met een vaste brandpuntafstand hebben een hoge optische kwaliteit en krijgen de voorkeur boven lenzen met een variabele brandpuntafstand. Doordat er geen bewegende glaselementen in de lens zitten, stelt dit type lens goed scherp. Vaak worden lichtsterke objectieven voor portretfotografie gebruikt omdat de achtergrond daarmee wazig op de foto komt te staan. Het model wordt hierdoor uitgelicht en details en emotie in het gezicht krijgen extra veel aandacht.

Telezoomlenzen

Telezoomlenzen

Je hebt vast weleens een telelens gezien bij een sportwedstrijd op televisie. Dit objectief wordt vaak gebruikt bij voetbalwedstrijden of in de natuur. In deze situaties staat het onderwerp ver van je af en heb je een lens met groot optisch bereik nodig. Een telelens brengt je onderwerp dichter naar je toe zodat je het scherp kunt vastleggen. Dit type objectief is groot en zwaar. Het is aan te raden om een statief te gebruiken.

Fisheye lenzen

Fisheye lenzen

Een fisheye lens creëert opzettelijk vertekening. Stel je voor dat je naar een reflectie in een verkeersspiegel kijkt of door een kijkgaatje in een deur. Alles ziet er bolvormig uit. Dat effect creëer je met een fisheye lens. Vaak gebruiken fotografen dit objectief op feestjes, tijdens vakanties of bij het fotograferen van verschillende soorten sporten. Een fisheye lens geeft je de kans om te experimenteren met unieke perspectieven.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen