The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Advies over luchtbevochtigers

Een luchtbevochtiger kiezen is niet zo eenvoudig als je in eerste instantie dacht. Op deze pagina helpen we je met het kiezen van een luchtbevochtiger die het best bij je past. Om tot de juiste keuze te komen, loodsen we je door een aantal stappen.

1. Waar helpt een luchtbevochtiger bij?

In de winter zorgt de kou buiten en de verwarming binnen, voor droge lucht in huis. Daardoor daalt de luchtvochtigheid in huis tot onder het aanbevolen niveau van tussen de 40 en 60 procent. Dit kan leiden tot verschillende klachten.

Een luchtbevochtiger kan je helpen bij klachten als:

  • Geïrriteerde luchtwegen, droge huid en prikkelende ogen.
  • Concentratieproblemen, hoofdpijn en hooikoorts.
  • Vermoeidheid, verstopte neus en statische elektriciteit.

Ook jouw woning kan lijden onder droge lucht:

  • Houten vloeren kunnen krimpen of scheuren.
  • Meubels gemaakt van leer en hout drogen uit.
  • Planten en huisdieren kunnen ziek worden.

2. Welk type luchtbevochtiger past bij jou?

Er zijn luchtbevochtigers met verschillende technieken. Elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder zetten we de voor- en nadelen per type luchtbevochtiger voor je op een rijtje zodat je gemakkelijk bepaalt welk type het best bij jouw situatie past.

Ultrasone luchtbevochtiger vs. koudwaterverdamper

Ultrasone luchtbevochtiger

Ultrasone luchtbevochtiger

Een ultrasone luchtbevochtiger werkt met trillingen onder water en stoot zichtbare nevel uit. Plaats de luchtbevochtiger op een tafel, de nevel wordt dan beter in de lucht opgenomen.

Koudwaterverdamper

Koudwaterverdamper

Een koudwaterverdamper zuigt met een ventilator de lucht langs een nat element. Zo verdampt het water op een natuurlijke manier en verspreidt het door de ruimte.

Stoombevochtiger vs. luchtwasser

Stoombevochtiger

Een stoombevochtiger verwarmt het water en blaast de stoom de kamer in. De stoom warmt de ruimte ook iets op.

Luchtwasser

Door het gebruik van filters of roterende schijven in een waterreservoir heeft dit apparaat een bevochtigende én reinigende werking.

3. Waar wil je de luchtbevochtiger voor gebruiken?

Denk er bij het kiezen van een luchtbevochtiger aan waar je het apparaat wilt gebruiken. Heb je hem bijvoorbeeld voor de slaapkamer nodig, dan kies je voor een stille luchtbevochtiger voor een kleine tot gemiddeld grote ruimtes. Of wil je hem in de baby- of kinderkamer plaatsen? Let er dan op dat de luchtbevochtiger geen hete stoom uitblaast. Heb je last van allergieën, dan is een luchtbevochtiger met ionisator of een luchtwasser een goede keus.

Voor op de babykamer

Luchtbevochtiger in de babykamer

Luchtbevochtigers voor baby's of kinderen zijn geschikt voor kleinere ruimtes tot 25 m2 en kunnen verkoudheid, hoesten en geïrriteerde luchtwegen oplossen. Een aantal luchtbevochtigers is speciaal ontworpen voor de babykamer of kinderkamer. Buiten dat ze er leuk uitzien zijn ze ook veilig omdat ze geen gebruik maken van hete stoom. Daarnaast zijn ze stil in gebruik dus ook geschikt voor 's nachts.

Voor op je eigen slaapkamer

Luchtbevochtiger voor de eigen slaapkamer

Een luchtbevochtiger voor op de slaapkamer helpt je bij een goede nachtrust. Deze luchtbevochtigers zijn geschikt voor kleinere ruimtes tot 25 m2. Daarnaast zijn deze luchtbevochtigers stil in gebruik zodat je 's nachts rustig doorslaapt.

Voor in de woonkamer

Luchtbevochtiger voor de woonkamer

Een luchtbevochtiger voor in de woonkamer hoeft niet zo heel stil te zijn als in de slaapkamer. Wel moet hij het oppervlak van de ruimte aankunnen. Luchtbevochtigers voor de woonkamer zijn daarom ook geschikt voor middelgrote oppervlaktes tussen de 25 en 60 m2.

Voor op kantoor

Luchtbevochtiger voor op kantoor

De luchtvochtigheid op kantoor is vaak te laag waardoor je je minder goed kunt concentreren. Een luchtbevochtiger voor op kantoor is geschikt voor grote ruimtes vanaf 60 m2. Daarnaast werken deze luchtbevochtigers stil waardoor je rustig door kunt werken.

Tegen allergieën

Luchtbevochtiger tegen allergieën

Heb je snel last van allergieën? Een luchtbevochtiger met ionisator vermindert deze allergische klachten. Neem bijvoorbeeld een luchtwasser met ionisatie-functie. Deze bevochtigt de lucht niet alleen, maar zuivert het ook door virussen en bacteriën onschadelijk te maken.

4. Hoe houd je de luchtvochtigheid optimaal?

Er zijn luchtbevochtigers die voorzien zijn van een ingebouwde hygrostaat. Deze meten de luchtvochtigheid en gaan aan of uit wanneer ze meten dat de luchtvochtigheid niet juist is. Daarnaast zijn er luchtbevochtigers die een hygrometer hebben. Deze meten alleen de luchtvochtigheid maar handelen er niet naar. Je moet dus zelf de luchtbevochtiger harder of zachter zetten. Tot slot zijn er nog luchtbevochtigers zonder hygrometer of hygrostaat. Dit zijn meestal eenvoudigere modellen of koudwaterbevochtigers, omdat die geen hygrostaat nodig hebben.

5. Hoe houd je de luchtkwaliteit optimaal?

De beste luchtkwaliteit krijg je met een luchtbevochtiger met ingebouwde ionisator of een luchtwasser. Een ionisator produceert negatief geladen ionen. Deze hechten zich aan stof, ziektekiemen en bacteriën en vallen op de grond zodat je ze opzuigt met de stofzuiger. Een luchtwasser beschikt over filters die stof, pollen en bacteriën uit de lucht zuivert.

6. Accessoires voor een optimaal leefklimaat in huis

Heb je een keuze gemaakt? Dan zijn er nog wel een aantal accessoires die jou helpen om optimaal gebruik te maken van je luchtbevochtiger. Naast dat je meer kan met je luchtbevochtiger, zijn er ook accessoires om je luchtbevochtiger te reinigen. Je gebruikt je luchtbevochtiger namelijk maar een bepaalde periode in het jaar. Wanneer je hem een tijdje niet gebruikt hebt, kun je hem beter eerst even goed schoonmaken. Zeker wanneer er nog water in het reservoir zit. In stilstaand water kunnen zich namelijk bacteriën ontwikkelen.

Luchtbehandelingsfilters

Om alles te halen uit je luchtontvochtiger, dien je de filters na een aantal maanden te vervangen. Voor veel modellen zijn specifieke filters beschikbaar. Je hebt wasbare filters en vervangbare filters. Wasbare filters maak je eens per 2 maanden schoon. Is je ruimte erg stoffig? Dan maak je hem wat vaker schoon. Vervangbare filters verwissel je gemiddeld eens per 6 maanden. Ontdek je ervoor al een gat of scheurtje of is je ruimte erg stoffig? Dan vervang je hem eerder.

Hygrometers

Een hygrometer meet de luchtvochtigheid en de temperatuur in je kamer, maar niet alle luchtbevochtigers beschikken over een hygrometer. Heeft je apparaat geen hygrometer? Dan weet je niet precies wat de luchtvochtigheid in jouw woning is. Schaf in dat geval een losse hygrometer aan. Die plaats je in je kamer en geeft dan de luchtvochtigheid en de temperatuur weer. Zo zie je direct wanneer je de luchtbevochtiger harder of zachter moet zetten om de juiste luchtvochtigheid te bereiken.

Reinigingsmiddelen

Voorkom met reinigingsmiddelen dat schadelijke bacteriën zich kunnen voortplanten in je luchtbevochtiger. Deze middelen houden het water in je luchtbevochtiger schoon en reinigen het apparaat grondig. Alleen als je je apparaat goed reinigt, blijft je luchtbevochtiger optimaal presteren.

Geuroliën

Geuroliën geven een heerlijke geur af in je ruimte. Maar let er wel op of de luchtbevochtiger hiervoor geschikt is. Je gebruikt een geurolie in combinatie met een aroma diffuser of luchtbevochtiger. Een paar druppels geuroliën geven je ruimte een heerlijke geur. Maar check dus altijd wel of je apparaat hiervoor geschikt is.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.231 beoordelingen