The website is in Dutch. Would you rather see it in English?Geschreven door Gaby

Waarom kies je voor een luchtreiniger met ionisator?

De symptomen van hooikoorts, luchtwegallergieën of astma worden vaak onderschat, maar hebben wel degelijk effect op je functioneren in het dagelijks leven. Brandende ogen, de hele dag door snotteren, vermoeidheid, kortademig, je wordt er gek van. Je zoekt een uitweg om er vanaf te komen. Buitenplekken vermijd je al, maar binnenshuis zit de lucht ook vol verontreinigingen waardoor klachten aanwezig blijven. Een luchtreiniger, ook wel luchtzuiveraar genoemd, met ionisator biedt hier de oplossing. Op deze pagina leggen wij uit wat een luchtreiniger met ionisator nou precies doet ten opzichte van een luchtreiniger met filtertechnieken.

Positieve en negatieve ionen

Luchtverontreiniging in steden en gebouwen bestaat voor een groot deel uit positieve ionen. Positieve ionen bevatten onder andere stoffen die je ziek kunnen maken en waardoor je jezelf vermoeid kunt voelen. Hoog in de bergen en aan zee bevat de lucht juist een groot aantal negatieve ionen. Deze frisse lucht vermindert gezondheidsproblemen. De theorie van negatief en positief geladen ionen is toegepast bij de ontwikkeling van luchtreinigers met ionisatie. Schadelijke stofdelen in huis zijn positief geladen. Door deze met negatief geladen moleculen uit de luchtreiniger te laden, worden de positieve moleculen geneutraliseerd.

Ionen, wat zijn dat?

Ionen

Om nog iets dieper op de stof in te gaan, lees je hier wat ionen nu eigenlijk zijn. Ionen zijn in feite 'elektrisch geladen deeltjes' die overal in de lucht om ons heen zweven. Niet alleen buiten, maar ook binnen. Ionen zijn geladen delen. Klachten als hooikoorts, astma, luchtwegallergieën, hoofdpijn of vermoeidheid ontstaan door een onevenwichtige verdeling van ionen in de lucht. De negatief geladen ionen zijn belangrijk om het zuurstofgehalte in ons lichaam op peil te houden en gezondheidsklachten te verhelpen. Ionen worden positief geladen door luchtverontreiniging zoals bacteriën, virussen, schimmels, pollen, uitlaatgassen of fijnstof. Je moet dus zorgen dat deze stoffen geen kans maken. En dat is nou precies wat een luchtreiniger met ionisator doet.

Hoe werkt een luchtzuiveraar met ionisator?

Hoe werkt een ionisator?

Hoe een luchtreiniger met ionisatie werkt, is moeilijk in een paar woorden uit te leggen. Het belangrijkste is dat een ionisator ervoor zorgt dat positief geladen moleculen in de lucht worden voorzien van een elektrische lading. Deze lading komt uit de luchtreiniger. Omdat de vervuilde delen in de lucht door de elektrische lading zwaar worden, valt het op de grond. Hierdoor kan het zijn dat je een witte waas op de vloer en meubels ziet. Het voordeel is dat de delen niet meer in de lucht zweven en je deze dus niet meer in kunt ademen.

Dankzij een juist balans van positieve en negatieve ionen wordt een ruimte vrijgemaakt is van allerlei prikkelende en schadelijke stoffen. Hierdoor kun je weer vrij ademenen en heb je minder last hebt allergieën.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.030 beoordelingen