The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Leonie

Welk materiaal grillrooster kies je?

Het grillrooster is een van de meest essentiële, doch ondergewaarde onderdelen van je barbecue. We besteden weinig tijd aan het uitzoeken van een goed grillrooster wanneer we een barbecue aanschaffen. Onterecht! Daarom vertel ik je graag de onderlinge verschillen tussen de 5 meest voorkomende materialen grillroosters. Roestvrijstaal, gietijzer, geëmailleerd en verchroomd staal en aluminium. Op basis hiervan kies jij met een gerust hart het beste materiaal grillrooster voor jou.

Materialen bbq grillroosters

Bij de keuze voor het juiste materiaal grillrooster voor jou, moet je 3 dingen in je achterhoofd houden. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat wil ik bereiden op het grillrooster?
  2. Hoe erg vind ik het om een grillrooster schoon te maken?
  3. Hoe lang moet het grillrooster meegaan?

Hieronder lees je per type grillrooster hoe ze op de bovenstaande punten scoren.

Gietijzer en roestvrijstaal

Gietijzeren bbq rooster

  • Zeer geschikt voor het searen van steaks (met grillstrepen).
  • Gietijzer houdt hitte langer vast dus minder warmte nodig.
  • Erg duurzaam door het sterke materiaal.
  • Je moet gietijzer relatief vaak schoonmaken.
  • Gietijzer kan op den duur gaan roesten.

Let op: gietijzeren roosters zijn zwaar.

Roestvrijstalen bbq rooster

  • Roestvrijstaal is zeer duurzaam, want het roest niet.
  • Hard materiaal waardoor het grillrooster slijtvast is.
  • Eenvoudig schoon te maken en daarom gemakkelijk in onderhoud.
  • Roestvrijstaal is relatief zwaar.
  • Roestvrijstaal is door zijn gemakken prijzig.

Let op: eenvoudig schoon te maken met RVS borstel of schuurspons.

Verchroomd en geëmailleerd

Verchroomd stalen bbq rooster

  • Alle soorten bereidingen mogelijk.
  • Relatief goedkoop t.o.v. andere materialen.
  • Heeft een beschermend laagje chroom tegen roest.
  • Verchroomd stalen rooster worden niet erg milieuvriendelijk gemaakt.
  • Niet duurzaam door kans op afbladderen van de chroomlaag en roest.

Let op: beschadigt wanneer je reinigt met schuurspons.

Geëmailleerd stalen bbq rooster

  • Alle soorten bereidingen mogelijk, geven ook brede grillstrepen.
  • Heeft een beschermend laagje (porselein) emaille tegen roest.
  • Duurzaam en emaille bladdert niet af.
  • Barsten mogelijk wanneer je er niet voorzichtig mee omgaat.
  • Een emaille bbq rooster schoonmaken is niet gemakkelijk.

Let op: relatief duur voor wat je ervoor krijgt.

Aluminium

Aluminium bbq rooster

  • Aluminium is relatief goedkoop t.o.v. andere materialen.
  • Roest niet en is dus lekker onderhoudsvrij.
  • Aluminium is relatief dun waardoor de warmte direct doorkomt.
  • Aluminium is een fragiel metaal en beschadigt snel.
  • Niet geschikt voor groot gebraad of steaks.

Conclusie

Wil je dus specifieke gerechten bereiden zoals groot gebraad of gesearde steaks? En het liefst lang plezier hebben van 1 en dezelfde grillrooster? Dan past een gietijzeren rooster of roestvrijstalen rooster het best bij jou. Gril je eigenlijk alleen hamburgers en worsten en vind je het prima om eens in de zoveel tijd een nieuw rooster aan te schaffen? Dan is het beter om voor aluminium of een van de stalen roosters te kiezen. Die zijn wat goedkoper in aanschaf.

Leonie
Artikel van:
Leonie
Barbecuespecialist

© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 18.028 beoordelingen