The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Kies ik voor een monitor of televisie voor console gaming?

Game je het liefst op je console in de woonkamer en is je TV aan vervanging toe? Het ligt voor de hand om een nieuwe televisie te kopen, maar een monitor kan ook een goede optie zijn. Ik leg je uit wat de verschillen zijn en wat voor jou de beste keuze is.

Wat kies je?

Gamen tv

Televisie

Televisies zijn verkrijgbaar in verschillende grote schermformaten tot wel 86 inch, dus hoe ver je ook van de bank zit, er is altijd wel een maat voor je bij. Ook hebben tv's meestal grote kijkhoeken, waardoor je ook met vrienden gamet als je rondom de televisie zit. Daarnaast hebben veel televisies technieken aan boord voor een hoog contrast, zoals OLED panelen en local dimming.

Gamen monitor

Monitor

Gaming monitoren hebben over het algemeen een veel lagere input lag dan televisies. Dat betekent dat het veel minder lang duurt voordat het scherm een inputsignaal heeft verwerkt. Druk je op een knop, dan zie je het resultaat daarvan dus sneller op je scherm. Daardoor reageer je snel op je vijanden. Sommige monitoren hebben wel tien keer minder input lag dan televisies. Je profiteert hier vooral van als je snelle shooters speelt. Heb je wat meer met verhaalgedreven games of andere spellen zonder al te veel snelle bewegingen, dan merk je hier weinig van.

De verschillen op een rijtje

Televisies Monitoren
Groot formaat tot 86 inch Meer inputmogelijkheden
Nieuwe schermtechnieken zoals OLED Nauwkeurige kleurweergave
Local dimming voor een beter contrast Veel lagere input lag dan tv's
Hoge verversingssnelheid

Wat is het meest geschikt voor jou?

Game je alleen met je console en heeft een echt groot schermformaat jouw voorkeur, dan kies je voor een tv om op te gamen. Ook als je het liefst een OLED-panel of een heel hoog contrast wilt, dan kies je voor een televisie.

Gebruik je je scherm ook met een PC of laptop, dan is een (grote) gaming monitor een verstandige keuze. Je profiteert dan van een veel lagere input lag en hogere verversingssnelheid. Daardoor reageer je zo snel mogelijk in shooters en wordt het beeld zonder haperingen weergegeven. Ook heb je meer aansluitmogelijkheden zoals DisplayPort en USB-C en worden kleuren meestal nauwkeuriger weergegeven dan op televisies.

Tim
Artikel van:
Tim Gaming specialist


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 11.795 beoordelingen