The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Tim

Hoe kies je een gaming monitor?

Je bent op zoek naar een gaming monitor, maar hoe kies je uit zoveel smaken? 144 hertz, 1 milliseconde, 4K; wat is het eigenlijk en heb ik het nodig? En wat te denken van G-Sync of FreeSync? Wij leggen je uit waar je op let bij het kiezen van de juiste gaming monitor die aan jouw game behoeften voldoet.

Gaming monitor kiezen

Jan speelt Overwatch op een gaming monitor.

Bij het kiezen van een gaming monitor is het belangrijk dat je weet op welke specificaties je let. Het maakt nogal wat uit wat voor games je speelt en wat jouw wensen zijn. Vraag jezelf daarom het volgende af:

  • Welke verversingssnelheid kies ik?
  • Ga ik voor een G-Sync of FreeSync monitor?
  • Welke reactietijd kies ik?
  • Welk paneel heb ik nodig?
  • Vind ik extra scherp beeld belangrijk?
  • Wat voegt HDR toe aan mijn game ervaring?
  • Heb ik een ultrawide monitor nodig?
  • Ben ik een pc of console gamer?

Verversingssnelheid: voor vloeiende beelden

Verschil tussen 60 hertz en 120 hertz verversingssnelheid.

Gaming monitoren hebben een minimale verversingssnelheid van 60 hertz, wat prima is voor bewegende beelden. Zijn je eisen wat hoger en speel je games waarin beelden écht vloeiend moeten bewegen? Dan raden we minimaal 144 hertz aan. Hier zul je bij games als Battlefield of Call of Duty veel plezier van hebben. Wil je hier optimaal gebruik van maken, zorg dan wel dat er een krachtige videokaart in je pc of laptop zit.

G-Sync en FreeSync

Tearing zonder gebruik van G-Sync of FreeSync

G-Sync en FreeSync zijn een vorm van adaptive sync. Door deze beeldtechniek loopt de verversingssnelheid van je scherm gelijk met de frame rate van je videokaart. Hierdoor heb je geen last van haperende beelden. Monitoren met G-Sync werken alleen met NVIDIA videokaarten. FreeSync monitoren werken met AMD videokaarten, hoewel sommige hiervan ook met NVIDIA videokaarten werken. Dit noemen we G-Sync Compatible.

Reactietijd: geen wazige beelden

Wazige beelden door een hoge reactietijd

De reactietijd in milliseconden geeft aan hoe snel de pixels op je beeldscherm van kleur veranderen. Speel je snelle actiegames, dan wil je dat de reactietijd zo laag mogelijk is, liefst 1 of 2 milliseconden. Is deze te hoog, dan treedt er ghosting of motion blur op. Dit zijn benamingen voor een effect dat ervoor zorgt dat niet alle pixels even snel van kleur veranderen en een wazig beeld geeft.

Het beste paneel voor een gaming monitor

Gamer speelt Fortnite op zijn 4K monitor

Het paneel van een gaming monitor heeft veel te maken met de kwaliteit en de prestaties van de monitor. Er zijn verschillende panelen: IPS, TN en VA. Deze hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen en kwaliteiten. Zo staat IPS bekend om een goed kleurbereik, TN om de snelheid en VA om de goede contrastverhouding. Het ligt er daarom erg aan waar je naar op zoek bent als gamer en wat jij het belangrijkst vindt.

Scherp beeld en levendige kleuren

Verschil tussen Full HD en 4K resoluties

4K gaming monitor

Ben je een gamer die van veel visueel spektakel houdt, dan game je het liefst op een monitor met een 4K resolutie. 4K schermen hebben een resolutie van 3840 bij 2160 pixels, waardoor je elk detail haarscherp ziet. De meeste 4K gaming monitoren hebben een verversingssnelheid van 60 hertz, waardoor je in veel gevallen beeldkwaliteit boven beeldsnelheid verkiest. Ook bij 4K gaming is het belangrijk dat je over een krachtige videokaart beschikt die 4K gamen op 60 hertz ondersteunt.

Jan speelt een game op een HDR monitor.

Gamen op een HDR monitor

HDR staat voor High Dynamic Range en is ook binnen de gaming wereld in opkomst. Deze techniek zorgt voor een uitgebreidere kleurweergave met een hoog contrast en hoge helderheid. Door de natuurgetrouwe kleuren zie je meer details in je games en zijn beelden veel 'echter' dan op een 'gewone' monitor. Ook in donkere game levels vind je makkelijker de weg; door het hoge contrast en de helderheid heb je namelijk beter zicht. Let er wel op dat je games HDR ondersteunen om hiervan te profiteren.

Ultrawide en console gaming

Gamen op een curved ultrawide monitor

Gamen op een ultrawide monitor

Een ultrawide gaming monitor zorgt voor een derde meer schermruimte. Op een super ultrawide heb je zelf het dubbele aan schermruimte. Hiermee vervang je dus makkelijk je 2 schermen setup. Ultrawide monitoren geven je meer zicht in je games, mits een game dit ondersteunt. Zo heb je extra voordeel in strategy games, zie je net even iets meer van je speelveld in een shooter of zie je bijna het hele veld in Fifa.

Console gaming op een gaming monitor.

Een gaming monitor voor je console

Ook console gamers kiezen voor monitoren om te genieten van hun Playstation 4, Xbox One of Nintendo Switch. Ten opzichte van een tv heeft een gaming monitor minder input lag, dus je hebt minder last van wazige beelden. Ook beschikt een monitor vaak over speciale gaming instellingen. Heb je een Playstation 4 Pro of Xbox One X, dan haal je daar het beste uit met een 4K of HDR monitor. Een console geeft een output van maximaal 60 hertz, dus een hogere verversingssnelheid heb je niet nodig.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen