The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Hoe kies je de juiste gaming monitor?

Zoek je een monitor om games op te spelen, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. De reactietijd bijvoorbeeld, de verversingssnelheid en of je nou beter voor FreeSync of G Sync kunt gaan. Alle specificaties die belangrijk zijn voor een gaming monitor komen hieronder aan bod.

In het kort

Gaming monitor

Waarover beschikt een goede gaming monitor?

 • TN of IPS panel voor een snelle reactietijd en hoge helderheid.
 • Een reactietijd van maximaal 2 ms
 • Een verversingssnelheid van minimaal 75 Hz
 • G Sync of FreeSync

HDR Gaming

HDR Gaming Mario
 • Realistischer beeld en meer kleur in je games.
 • Hoog contrast voor meer details in donkere scènes.
 • Hoge helderheid.

Wat is het voordeel van HDR op je gaming monitor?

Steeds meer games ondersteunen gaming in HDR, wat staat voor High Dynamic Range. HDR zorgt voor een uitgebreidere kleurweergave met een hoog contrast. Dit merk je aan de diepe zwartwaardes, hoge helderheid en levendige kleuren. Door het hoge contrast zie je meer details in je game, die je op een normale monitor niet kunt zien, bijvoorbeeld omdat het beeld te flets is. Het grotere verschil tussen de lichte en de donkere delen van het beeld is vooral fijn in donkere settings. Zo kun je je vijanden in donkere delen van de map namelijk net wat beter in de gaten houden.

De reactietijd moet laag zijn

Reactietijd

Wat is de reactietijd?

De pixels in je beeldscherm veranderen voortdurend van kleur en vormen zo samen een beeld. De tijd die een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen, dat is de reactietijd (ook wel responstijd genoemd).

Waarom is het van belang?

Als een pixel niet snel genoeg van kleur verandert, dan lijkt het alsof het beeld korte tijd blijft hangen. Dat na-ijlende effect heet ghosting. Verder kan een hogere responstijd zorgen voor vervagende kleuren, wat motion blur wordt genoemd.

Advies

Neem een monitor met een reactietijd van maximaal 2 ms, dan weet je zeker dat je tijdens het gamen geen last hebt van ghosting of motion blur.

De verversingssnelheid moet hoog zijn

Verversingssnelheid
 • Een hogere verversingssnelheid zorgt voor een vloeiender beeld.
 • Met een hogere verversingssnelheid zie je echt het aantal frames dat je videokaart genereert.

Wat is de verversingssnelheid?

De verversingssnelheid, of 'refresh rate', geeft aan hoe vaak per seconde het beeld wordt ververst. Deze verversingssnelheid wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Een monitor met een verversingssnelheid van 60 Hz vervangt dus 60 keer per seconde het beeld. Je pc geeft games weer met een bepaald aantal frames per seconde (fps). Hoe hoger de fps, hoe vloeiender beelden er tijdens het gamen uitzien. Met een monitor met hoge verversingssnelheid wordt je niet beperkt in het aantal fps dat je monitor aankan.

4K Gaming

Monitor 4K gaming

Ben je een gamer die van veel visueel spektakel houdt, dan game je het liefst op een monitor met een 4K resolutie. 4K schermen hebben een resolutie van 3840 bij 2160 pixels, waardoor je elk detail haarscherp ziet. Ook kan de extra ruimte in pixels gebruikt worden voor het weergeven van een breder field of view, waardoor je meer ziet van het speelveld. Belangrijk is wel dat je videokaart gamen op 4K-resolutie ondersteunt, zodat je een vloeiende spel-ervaring hebt.

Kies voor G-Sync of FreeSync

G-Sync of FreeSync?
 • Synchroniseert het aantal frames per seconde met de verversingssnelheid van je monitor.
 • Geen last meer van tearing en stuttering.

Wat is het?

G-Sync en FreeSync zijn technologieën die zorgen voor een betere 'samenwerking' tussen je monitor en videokaart. G Sync is ontwikkeld door NVIDIA en werkt alleen met videokaarten van dit merk. FreeSync is het antwoord van AMD en werkt daarom alleen met AMD videokaarten. Zowel G-Sync als FreeSync zorgen ervoor dat de verversingssnelheid en de frames per seconde gelijk zijn. Daardoor heb je geen last meervan tearing (het oude beeld en nieuwe beeld lopen door elkaar heen) en stuttering, een haperend beeld.

Verschil tussen G-Sync en FreeSync

G-Sync

 • Geschikt voor Nvidia videokaarten
 • Geen last meer van tearing en stuttering, zelfs bij eenlage verversingssnelheid
 • Duurder dan FreeSync

FreeSync

 • Geschikt voor AMD videokaarten en heel soms ook voor NVIDIA videokaarten
 • Vermindert tearing en stuttering, behalve bij een te lage verversingssnelheid
 • Goedkoper dan G-Sync

Voordelen van Ultrawide

Ultrawide betekent, vrij vertaald, heel erg breed. Heb je nu een gaming set up met 2 monitoren, dan kun je die wellicht vervangen met 1 ultrawide monitor. Het voordeel: geen rand meer in het midden. Bovendien ondersteunen sommige games de ultrawide beeldverhouding (21:9) en zie je tijdens het spelen meer van de gaming wereld. Kies je voor een curved ultrawide monitor, dan ga je door de vorm van het spel nog meer op in je game.

Een monitor voor je console

 • 28 inch
 • 3840 x 2160 resolutie
 • DisplayPort, HDMI, hoofdtelefoon
249,-
op voorraad

Ben je een echte console-gamer, dan kies je het best voor een grote monitor. Er zijn gaming monitoren die groter zijn dan 40 inch en die als vervanging voor je televisie kunnen dienen. Want zeg nou eens eerlijk, hoe vaak kijk je daar nu nog naar? Een gaming monitor in plaats van een tv heeft als voordeel dat deze speciaal gemaakt zijn voor gaming. Daarom gebruik je zo'n monitor voor Playstation of Xbox. Ook heb je bijvoorbeeld veel minder last van input lag. Dankzij technologieën zoals Adaptive Sync en Smart Response heb je ook geen last van ghosting en tearing. Let voor een console monitor ook op een hoofdtelefoonaansluiting. Speel je met meer mensen een potje FIFA, kies dan voor een scherm met ips paneel voor de beste kijkhoeken.

Gaming series: Futuristisch of iets minder opvallend

Behalve goede specificaties wil je natuurlijk ook een gaming monitor met strakke looks. Verschillende merken hebben een echte serie met gaming schermen. Die gaming monitoren hebben vaak een futuristische uitstraling, met scherpe, hoekige vormen, LED's en logo's, maar er zijn ook modellen die het juist sober houden. Kies een monitor die bij jouw stijl past.

De beste gaming setups

Heb je een gaming monitor gekozen die helemaal bij jouw stijl past, dan wil je natuurlijk ook de rest van je gaming setup compleet maken. Of je nu een gamer bent die net begint, of een doorgewinterde hardcore gamer die op zoek is naar het beste van het beste, op deze pagina leggen we je uit welke accessoires je nodig hebt.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.028 beoordelingen