The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Richard

Hoe kies ik de juiste monitor voor fotobewerking?

Of je nou hobbyfotograaf bent of professioneel grafisch ontwerper, het kiezen van de juiste monitor voor fotobewerking loont. Zo zorg je er niet alleen voor dat je foto's en ontwerpen indrukwekkender zijn, maar ook dat je grafisch werk beter en efficiënter verricht. Ik leg je aan de hand van 2 gebruikssituaties uit waar je op let als je de beste monitor voor video- en fotobewerking zoekt.

Ik wil hobbymatig foto's bewerken

Monitor hobbymatig fotobewerken

Begin je net met fotobewerking in video- en fotobewerkingsprogramma's, of hou je ervan om in je vrije tijd grafische creaties te maken? Met een speciaal scherm voor fotobewerking creëer je niet alleen meer gedetailleerde designs, maar bewaak je overzichtelijk je tools op je werkblad. Kies voor een monitor met kleurdekking boven 99% van het Adobe RGB of sRGB spectrum. Zo ontdek je grotere kleurverlopen en pas je verfijnde retoucheringen toe. Wil je graag rijke kleuren die niet flets aandoen? Dan helpt een statisch contrastratio groter dan 1000:1 om genuanceerde kleuren te herkennen en produceren. Bovendien zorgt een IPS paneel voor goede kijkhoeken.

Ik wil professioneel beeldmateriaal bewerken

Monitor professioneel fotobewerken

Ben je professioneel grafisch ontwerper of specialist in fotografie, dan wil je een scherm waarmee je projecten goed tot zijn recht komen en je workflow efficiënter is. Kies een monitor met 100% van het kleurenspectrum voor een genuanceerde en correcte kleurweergave. Afhankelijk van het kleurenprofiel van je fotocamera kies je sRGB of Adobe RGB. Een helder scherm van minimaal van 300cd/m2 en een contrastverhouding groter dan 1000:1 brengen nuances, kleurverloop en details beter in beeld, waardoor fijne handelingen makkelijker zijn. Maak je lange uren, dan zorgt een kantel,- draai,- roteer,- en verstelbaar scherm voor een betere werkhouding. En met optionele usb poorten sluit je tekentablets, extra-gevoelige muizen, matten met ingebouwde ontvangers of andere grafische accessoires aan.

HDR-content bewerken

Monitor HDR content bewerken
  • Uitgebreide kleurruimte
  • Hoge helderheid en een hoog contrast
  • Bewerk je content real-time in HDR

Wat is het voordeel van een HDR monitor?

Foto's of video's, alles ziet er beter uit in HDR. Ben je een content creator of editor en wil je zelf je high dynamic range-content bewerken, dan is het belangrijk dat je monitor HDR kan weergeven. Door de ondersteuning van een uitgebreide kleurruimte en de hoge helderheid zie je de foto's en video's precies zoals ze er op elk ander HDR-apparaat uit zullen zien.

Video's editen

Monitor video's bewerken

Produceer je ook Full HD videomateriaal, dan geef je ze weer op ware resolutie op een QHD scherm met extra ruimte voor werkbalken en tabs. Maak je 4K beelden, dan heeft een 5K monitor als voordeel dat je tools zichtbaar zijn naast de preview video.

  • Formaat: 24 inch of groter
  • Resolutie: QHD (2560 x 1440), 4K (3840 x 2160) of groter
  • Helderheid: 300 cd/m2 of hoger
  • Kleurdekking: 100% van het Adobe RGB of sRGB spectrum
  • Statisch contrastverhouding: 1000:1 of groter
  • Paneeltype: IPS
  • Optioneel: usb poorten voor randapparatuur

Waar let je nog meer op?

Monitor aansluitingen

Aansluitingen Let erop dat je monitor aansluit met de juiste kabel op je laptop of pc.

Kalibratie

Monitor kalibratie

Haal je jouw gloednieuwe monitor uit de verpakking, dan is hij waarschijnlijk nog niet gekalibreerd. Kalibratie is het afstemmen van kleuren en zwartwaarden. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste kleur ziet, en niet bijvoorbeeld lichtblauw in plaats van donkerblauw.

Richard
Artikel van:
Richard Monitorspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 12.033 beoordelingen